Acasa » Atitudine » Vipassana – Arta de a trăi fără prejudecăți și stereotipuri

Vipassana – Arta de a trăi fără prejudecăți și stereotipuri

Prejudecățile și stereotipurile sunt două mecanisme care ajută corpul uman să se adapteze mai ușor la situațiile din mediul înconjurător. Totuși, acestea sunt considerate de către specialiști două bariere de comunicare care ne pot afecta viața socială.

Ideile fixe și gândurile superficiale trebuie eliminate din viața fiecăruia dintre noi, înainte ca impactul lor să își pună amprenta asupra interacțiunilor noastre de zi cu zi. Vipassana sau arta de a trăi fără prejudecăți și stereotipuri, reprezintă o metodă prin care putem elimina aceste bariere din viața noastră.

Ce este Vipassana?

Vipassana este esența învățăturii lui Buddha. Conceptul în sine cultivă înțelegerea realității așa cum este aceasta, însăși denumirea de Vipassana traducându-se prin ”înțelegere” în dialectul Pali. De fapt, Vipassana este o tehnică de meditație practicată adesea în tradiția budistă și cunoscută în Occident drept ”meditația atentă”.

Aceasta prezintă mai multe forme de practicare nonsectare. Dacă ar fi să oferim o definiție a conceptului, putem spune că Vipassana cuprinde toate acele tehnici de meditație care cultivă înțelegerea prin introspecție. Altfel spus, în timpul ședinței de meditație, sunt observate experiențele și senzațiile trăite de către practicant.

Cursurile de meditație Vipassana au început să fie practicate în India în 1969, însă la început nu a existat o instituție dedicată, pentru a cerceta partea teoretică a tehnicii. În prezent, Institutul de Cercetare Vipassana, un organism non-profit, care efectuează studii științifice menite să descopere în întregime laturile acestei tehnici, este responsabil de acest lucru.

Principalele diferențe dintre Vipassana și alte stiluri de meditație

Vipassana reprezintă o modalitate practică prin care poți examina realitatea propriului corp și psihic. Astfel, aceasta se poate transforma într-un mod de viață.

Spre deosebire de alte tipuri de meditație, practicile caracteristice stilului Vipassana nu includ mantre sau rugăciuni speciale. Tot secretul acestei tehnici constă în focusarea pe propriile senzații ale corpului și în conștientizarea acestora.

De ce să practici Vipassana?

Beneficiile practicării Vipassana sunt multiple. Având în vedere că este o tehnică de explorare a fenomenelor ce se petrec la nivel emoțional și cognitiv, tehnica induce purificarea minții. Pe termen lung, Vipassana poate produce o transformare majoră în atitudinea individului.

Cum să te descoperi cu ajutorul meditației budiste

Vipassana, care te ajută să vezi lucrurile așa cum sunt, este una dintre cele mai vechi tehnici de meditație din India. Tehnica a fost descoperită de Gotama Buddha în urmă cu mai bine de 2.500 de ani și a fost considerată un remediu universal pentru bolile sufletului, ale corpului și ale minții.

Vipassana și de fapt toate celelalte stiluri de meditație budistă ne ajută să ne autoevaluăm viața într-o manieră onestă, obiectivă. Aceasta favorizează obținerea stabilității interioare, în timp ce ne deschide inimile spre a oferi încrederea noastră celor din jur.

Prin intermediul tehnicilor budiste, evităm emiterea prejudecăților și apelarea la stereotipuri, îmbunătățindu-ne viața sub toate aspectele sale.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!