Acasa » Atitudine » Schimbare » De ce să ieși din zona de confort?

De ce să ieși din zona de confort?

Zona de confort – un spațiu (nu neapărat fizic) în care o persoană se simte în siguranță, în care depune eforturi minime și obține rezultate acceptabile (Google).

Știi care mi se pare cuvântul cheie din descrierea de mai sus? Acceptabil. Am fost crescuți să ne încadrăm în anumiți parametrii și standarde, cu scopul de a fi acceptați în societate. De multe ori vei simți presiunea societății să te încadrezi și poți să renunți la ce vrei tu de fapt ca să fii acceptat. Nu trebuie să-ți fie totuși frică să faci ceva diferit și nu trebuie să asculți mereu la cei care-ți zic să faci altceva. De multe ori, experiențele lor îi fac să vadă lumea diferit față de tine, având alte criterii pentru ce înseamnă “de succes”. Cred că multă lume alege să nu iasă din zona de confort de frica de eșec, dar probabil până acum ai aflat și tu că cele mai multe lecții le obții când greșești. Plus că toți greșim, nu-ți fie frică să nu faci totul perfect din prima.

Cum știi că ești în zona de confort?

Pentru că ești crescut să te încadrezi în anumite standarde, pe parcursul vieții îți dezvolți abilitățile care să te ajute să îndeplinești criteriile, iar atunci când vrei să excelezi, trebuie să ieși din zona de confort. Dacă ești într-o relație în care nu ești mulțumit, dar ești mulțumit că totuși ai pe cineva – ești în zona de confort. Dacă lucrezi într-o companie sau într-o funcție care nu-ți place, dar ești mulțumit că ai un loc de muncă plătit ok – ești în zona de confort. Dacă te-ai născut într-un oraș mic și ai vrea să experimentezi viața într-un oraș mai mare, dar rămâi acolo pentru că te-ai obișnuit – ești în zona e confort. Atenție, nu situațiile te fac să fii în zona de confort, ci nemulțumirea ta față de ele.

Revenind la definiție, zona de confort îți oferă rezultate mediocre sau acceptabile. Dacă vrei să faci lucruri mișto, trebuie să te provoci, să faci chestii noi, la care ai șanse mai mari să eșuezi, dar și șanse să ai rezultate mai bune decât în zona de confort. Întrebă-te: pe o scară de la 1 la 10, cât de mulțumit sunt de situația mea actuală? Dacă ești sub 7, eu m-aș gândi cum ai putea face ca peste 1 an, 5, 10 să fii la un prag mai ridicat?

De ce să ieși din zona de confort?

Pentru că zona ta de confort rămâne la fel atât timp cât rămâi în ea. Prin ieșirea repetată din zona de confort îți extinzi limita. Dacă nu îți place să cunoști oameni noi dar te provoci să fii în situația asta de mai multe ori, la un moment dat te vei obișnui și acest obicei va intra în zona ta de confort. Prin ieșirea din zona de confort îți dezvolți abilitățile și îți extinzi universul de posibilități.

De ce vorbesc despre zona de confort? Pentru că eram un om foarte mulțumit cu zona mea de confort și destul de speriat să ies din ea – în liceu mi-am făcut câțiva prieteni în clasă, apoi nu mi-am mai bătut capul să mai vorbesc cu alți oameni pentru că nu eram cea mai sociabilă persoană și mă gândeam că e ok așa. Când am intrat la facultate, am zis că e momentul să o iau de la zero, așa că m-am împrietenit cu mult mai multă lume, oameni care-mi sunt prieteni și acum, la câțiva ani buni după ce am terminat facultatea.

Am ales să fac un master în afară deși toți prietenii mei rămâneau aici pentru că m-am gândit că o să fie interesant să experimentez un nou sistem de educație. Nu mi-a fost ușor să merg într-un loc unde nu știam pe nimeni și trebuia să mă acomodez la un nou stil de viață, dar am căpătat niște abilități de gândire critică și analiză care m-au ajutat mai departe, inclusiv în a obține un job în domeniu înapoi în țară.

După 2 ani și jumătate de lucrat pentru cel mai mare eveniment educațional din România, în domeniul și industria care îmi plăceau foarte mult, am zis că eu pot să mă descurc pe cont propriu și am devenit freelancer. Nu mai avem garanția salariului la sfârșit de lună și lucram mai mult decât atunci când eram angajat, dar aveam satisfacția faptului că lucrez pe mai multe proiecte și îmi dezvolt abilități diferite pentru fiecare, învățând industrii noi sau lucruri pe care nu le mai făcusem înainte. După 6 luni am mai rămas cu 2 proiecte (din cele 6-7 anterioare) și mi-am dat seama că ori nu a fost cea mai bună decizie, ori am făcut ceva greșit pe parcurs. Pentru că am avut susținerea părinților mei, am putut să experimentez, fără presiunea de a trăi pe cont propriu.

Eram conștientă că trebuie să îmi găsesc un loc de muncă stabil și plătit destul de bine cât să mă descurc singură și să mă mut de acasă. Așa că am zis că e momentul să mă îndrept spre o multinațională, dispusă să aflu pe pielea mea de ce, în ciuda faptului că mulți spun că-s groaznice, totuși au succes. Și pentru că tot ieșeam din zona de confort, am zis să plec din țară din nou, ca să forțez „descurcatul singură”. Am ajuns iar în țara unde acum știam câțiva oameni, dar trebuia să mă acomodez la un nou stil de muncă – având focus pe banii pe care-i aduci în companie și mai puțin pe inovație și creativitate. Toate schimbările pe care am ales să le fac m-au dezvoltat și mi-au deschis drumuri noi, iar acum multe lucruri de care mi-era frică sunt în zona mea de confort.

Extinderea zonei de confort

Fiecare decizie pe care am luat-o ca să ies din zona de confort a fost luată în momentul în care m-am uitat la mine, la abilitățile mele și la ce îmi doresc pentru mine. Apoi, m-am gândit „ce pot să fac ca să ajung acolo unde vreau?”. Pe parcursul drumului tău vei găsi persoane care-ți vor pune la îndoială deciziile, întrebându-se de ce vrei mai mult dacă ești într-un stadiu acceptabil al vieții tale. E nevoie de curaj ca să faci schimbări și nu toți îl au, dar adu-ți aminte că de multe ori vorbește teama lor de schimbare și eșec.

În mod similar, vei găsi și persoane care te vor susține și te vor ajuta, oameni care nu te vor judeca atunci când greșești și te vor susține să te ridici și să continui. Încearcă să îi identifici pe cei cărora nu le e frică de schimbări și caută să petreci cât mai mult timp cu ei, pentru că te vor inspira și te vor provoca să faci schimbări în acele zone în care simți că poți mai mult. Nu încerca să-ți schimbi viața radical de la o zi la alta, păstrează-ți un punct de stabilitate, care să te ajute în cazul în care nu reușești din prima.

Dacă ți-e frică de schimbare, începi cu pași mici – alege să mergi într-un bar nou, vorbește cu o persoană cu care nu ai relaționat așa des la muncă sau încearcă un sport nou. Nu te demotiva dacă nu îți iese din prima, continuă să faci pași mici și bucură-te de fiecare reușită. Nu încerca prea multe lucruri deodată și continuă să faci lucruri care te fac să te simți în siguranță. Încearcă să-ți faci un plan cu obiective mici – voi vorbi cu 2 persoane noi luna asta – și crește treptat pragul, într-un ritm care să-ți fie comod.

Tu de ce vrei să ieși din zona de confort?

Un text de Raluca Apostol

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Multumesc foarte mult pentru acest articol , foarte mitivational . Referitor la intrebarea ta , eu vreau sa ies din zona mea de confort pentru ca nu sunt multumit cu situatia mea actuala si vreau lucruri mai bune in viata mea, poate pare un raspuns logic dar cred ca FRICA ne opreste in drumul nostru de a fii fericiti . Multumesc !

  2. Bună. Apreciez faptul ca in întărirea autenticității articolului ai pus în scris lucruri petrecute în viața personală. Sunt de părere ca exista 2 categorii de oameni: negativistii și cei care vor tot timpul să evolueze, iar aceștia din urma ar trebui sa ii evite pe primii. Personal, știu ca am multe zone de comfort din care îmi e greu sa ies, dar am si cateva din care am iesit entuziasmat. Imi doresc sa ies din zona de comfort pentru ca acesta este primul pas spre evaluare personala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!