Acasa » Atitudine » O lecție pe zi » Despre frica de dentist

Despre frica de dentist

Sunt sigură că o parte dintre voi au frica de dentist.

De când mă țin minte, mă duceam la medic abia când durerea devenea insuportabilă. Cam de pe la 18 ani am început să le fac o vizită regulată dentiștilor, din păcate, atât în Moldova cât și în România.

De fiecare dată îmi promiteam că nu voi mai lăsa durerea de dinți să avanseze. Și de fiecare dată repetam greșeala de  a nu ma duce la timp să repar problemele apărute. Așa suntem noi oamenii, probabil și tu faci la fel, până nu plângi de durere, nu faci nimic pentru a soluționa problema.

Dacă ar fi să mergem măcar de două ori pe an la vreo clinică stomatologică pentru un control de rutină, nu vom mai fi în situația când vom apela de urgență pentru vreo programare – de pe o zi pe alta. Ar fi bine să prevenim unele carii, sau unele probleme estetice, decât să le tratăm. Știm foarte bine că mai bine să previi, decât să tratezi. Dar nuștiu cum facem că trece timpul și amânăm. Ajungem să suportăm durerea și doar când doare tare, ajungem la medic.

Vizita la dentist ar fi bine să facă parte din rutina noastră. Cum mergem la diferiți medici pentru unele analize sau consultații de specialitate, vizita la medicul stomatologic nu ar trebui să fie doar în caz de urgență. Mi-aș dori ca măcar generațiile următoare să înteleagă importanța unei vizite regulate la stomatologie. Din păcate, eu nu am crescut cu sfatul unui medic de specialitate în care să-ți explice consecințele sau măcar să ne prezinte, elevi fiind, despre importanța unui control efectuat la timp și cum poți preveni unele probleme ale danturii.frica de dentist

Ar fi bine ca în școli să se facă o vizită și un control de rutină mai serios. Țin minte că și pe noi ne consultau medicii, dar ce folos, pentru că fiind în mediul rural, nu prea mergeam mai departe de atât. Rămâneam doar cu: ești bine, încă nu sunt probleme serioase, sau ”mai reziști cu această carie, nu este gravă”.

Era (sper că acum nu mai este) tristă situația, deoarece nu am primit o informație clară asupra importanței unei danturi sănătoase, nu am avut o educație în această direcție. Știu că pare dur ceea ce spun, dar nu am considerat important să merg la dentist dacă nu mă durea. Așa credeam atunci că dacă nu doare, nu am nici o problemă.

Din experiență știu că de cele mai mult ori, durerea apare când deja lucrurile au avansat. Te trezești cu o carie avansată și în cazuri mai rele, ești nevoit să pui o coroniță deasupra unui dinte. Când puteai, pur și simplu să plătești o simplă consultație. Dar, de ce să dai bani aiurea-n vânt dacă nu te doare. Nu-i așa?

Ne zgârcim la lucruri mărunte și plătim mult pentru regretul că nu am acționat la timp… 

Din pacate, prin câte am trecut cu dantura mea, am rămas doar cu frica de dentist, nu și cu ideea de a mă duce la timp la un consult de rutină. Cu toate că ajungeam la dentist doar în cazuri de urgență, tot nu m-am învățam minte. Adult fiind, tot pășesc cu emoții pragul la vreun cabinet de stomatologie în București. Și de fiecare dată, mă ”cert” pentru că nu mă țin de cuvânt.

Sunt convinsă că ai observat o mulțime de cuvinte cum ar fi:”din păcate”, ”sper” și sentimente de regret. Cel mai probabil te gândești că în acest articol mă plâng de situația mea. Dar departe de mine acest gând…

Îmi doresc foarte mult ca măcar voi, fie că sunteți elevi sau mai maturi, să acționați la timp și să preveniți – nu să tratați problemele dentare. Să nu mai vorbim de măselele de minte care dau mai multe complicații și în unele cazuri nevoie să le scoți (cum am făcut eu). Sau… poate ești mai norocos și cresc în armonie cu restul danturii. 🙂

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!