Gata cu pesimismul, se aude? O să-mi zici acum că ai momente de pesimism involuntar… da, e adevărat, uneori e incontrolabil şi involuntar, dar măcar încearcă să-ţi controlezi gândurile în direcţia corectă (vasăzică să treci la optimism) când îţi dai seama că esti cam pesimist. Imaginează-ţi că ai un buton de „On/Off” pentru „Flux forţat de gânduri pozitive„. Când vezi că ai gânduri negative într-un mod involuntar apasă acel buton. Chiar dacă situaţia nu e prea favorabilă forţează-te, apasă butonul şi încearcă să vezi situaţia din perspectiva plină a paharului.
Un pesimist va vedea mereu partea goală a paharului, un optimist va vedea mereu partea plină a paharului iar un realist mereu va şti că stând în preajma paharului va trebui cândva să-l spele.
Metoda 1: Stilul forţat
Ştiţi că există anumite melodii proaste ce ajung în topurile charturilor şi apoi în heavy-rotation pe la radiouri şi televiziuni. Chiar dacă ţie îţi displace complet melodia o vei asculta constant la radio. De fiecare dată când o vei auzi vei spune: „Uf, iar melodia asta idioată!” dar cu siguranţă te vei trezi câteva zile mai târziu fredonând-o involuntar. De ce? Tocmai asta-i chichiţa.
Obligă-te, forţează-te, fă orice trebuie să faci şi priveşte totul din perspectiva plină a paharului. Mereu. Cât mai des. Cu fiecare ocazie! La un moment dat va fi un lifestyle. Eu nu spun că-i uşor să faci asta, dar făcând şi făcând te vei învăţa să gândeşti pozitiv.
Metoda 2: Prietenii
E o metodă puţin mai dură după părerea mea, dar e sănătoasă. Prietenii tăi reprezintă o mare parte a timpului tău liber. Contează foarte mult cu ce fel de oameni îţi petreci timpul. Cum s-o fi născut un curent „emo” dacă nu printr-un grup de prieteni pesimişti şi niste muzică reprezentativă gândurilor lor?
Ideea este să încerci să-ţi evaluezi prietenii şi să-i imparţi în două categorii: pesimişti (toxici) şi optimişti (benefici). Apoi tot ce trebuie să faci este să stai departe de cei toxici şi să te foloseşti de cei benefici. Da, ştiu, sună dur, îngrozitor… dar este sănătos pentru pesimistul din tine.
Unii vor zice: „Dar vreau să-mi ajut prietenii pesimişti.” – vorbind ca mine, de parcă ar fi bolnavi. Nu, nu sunt bolnavi. Sunt doar pesimişti, ca tine, şi tu încerci să te transformi în optimist pentru că ai auzit tu că-i mai bine şi mai frumos.
Dacă chiar vrei să-ţi ajuţi un prieten pesimist atunci bagă-l în gaşca ta de optimişti. Chit că-i o gloată de tipi cu care ieşi în baruri să vezi meciuri sau nişte „ciudaţi” pasionaţi de astre, ideea este ca ei să reprezinte pentru tine optimism.
Şi închei cu un citat anonim:
Prietenii îţi vor extinde viziunea… sau îţi vor omorî visurile.