Acasa » Evenimente » Experienţa TEDxBucharest

Experienţa TEDxBucharest

Am fost la TEDxBucharest şi am trăit o experienţă unică pe care o recomand oricui. Momentan toate filmările cu toţi vorbitorii sunt aici. Urmează ca fiecare filmare să fie cropuită şi prelucrată.

Nu o să mă lungesc, nu o să scriu despre fiecare vorbitor, ci o să scriu succint lucrurile care mi-au plăcut, care le-am reţinut, care le-am învăţat şi m-au motivat. 🙂

Radu Tătucu este din Arad, studiază la Harvard, dar spre deosebire de cei 2.4 milioane de români care vor să plece definitiv din România, el vrea să se întoarcă şi să creeze o schimbare. A vorbit despre viitorul României şi potenţialul tinerilor români de a schimba ţara. A împărţit oamenii în „activişti” şi „spectatori” şi a spus că deşi avem puţini „activişti” în momentul de faţă in ţară, schimbarea tot o să aibă loc.

Radu a prezentat următoarele statistici:

5% din tineri văd sistemul de educație din România ca o problemă principală
37% dintre tinerii între 18 şi 34 de ani se gândesc să plece din România pentru totdeauna
91% dintre tineri cred că problema principală a țării e economia

Radu Tătucu
Radu Tătucu

Mi-a plăcut entuziasmul lui şi modul în care a pus problema. Astept să-şi termine facultatea şi să-l văd întors aici, făcând schimbarea alături de Motivonti. 🙂


Eric Weiner este autorul cărţii „Geography of Bliss” (pe care abia aştept s-o citesc). El spune că ~80% din convorbirile mobile încep cu „Unde eşti?”, deşi azi nu mai contează unde suntem – oriunde suntem putem comunica cu toată lumea.

El propune să avem mereu în vedere fericirea când trebuie să luăm decizii. Mereu, spune el, trebuie să luăm decizia care ne face fericiţi. Tot el spune că nu banii aduc fericirea (sau o aduc, dar într-o măsură mică), ci relaţiile noastre cu alţi oameni aduc fericirea cea mai mare.

„Happiness is 100% about your relationships.” – Eric Weiner

Tot el ne-a prezentat harta celor mai fericite ţări. România este spre finalul listei, din păcate, iar cele mai fericite ţări sunt cele din nordul Europei… Ţările de jos şi cele din jurul lor în principiu.

Eric Weiner
Eric Weiner

Cele 5 învăţături ale lui Eric spun aşa:

  • 1. Renunţă la invidie.
  • 2. Nu câştiga la loto.
  • 3. Fericirea e 100% relaţională.
  • 4. Coboară-ţi aşteptările.
  • 5. Mănâncă ciocolată.

Şi încă o chestie foarte interesantă zisă de Eric: „Poţi fii bolnav fără să sţii, dar nu poţi fii fericit fără să ştii.”.


Andrei Roşu era un om simplu înainte să-şi dea seama că nu-i tocmai un exemplu pozitiv pentru fiul său. Atunci s-a decis să schimbe ceva la el. A aflat despre un maraton ce are loc la Polul Nord şi şi-a dorit să ajungă acolo… a reuşit? Da.

Andrei a avut o poveste motivaţională, inspiraţională, fără prea multe sfaturi concrete… dar finalul mi-a făcut pielea de găină:

DREAM BIG, PLAN RIGHT, DO NOW

Asta a fost pentru Andrei cheia succesului.

Adrian Rosu şi Bassam Gemayel
Adrian Rosu şi Bassam Gemayel

Magnus Scheving este un om genial. E amuzant, e inteligent, e sănătos şi… poate să stea în mâini în faţa a ~600 de oameni care au venit să asculte lucruri serioase de la un om care creează un serial pentru copiii din întreaga lume.

Pentru Magnus sănătatea înseamnă echilibru. Totul se rezumă de fapt la echilibru pentru el. Şi ne propune să facem exact acelaşi lucru.

Tot el ne spune că generaţia ce ne urmează este prima din istoria evoluţiei care are un „life expectancy” mai mic decât generaţia ce o precede. Îngrozitor, nu?

Magnus Scheving
Magnus Scheving

Mihai Panaitescu este un designer auto tânăr, plecat din România, cu studii făcute în Italia. El ne-a dezvăluit că în ziua de azi de fapt designul este advertising. Da, el a pus un egal între „Design” şi „Advertising”.

„Planned obsolence” este un mod prin care marile firme îşi fac vânzări fără să schimbe prea multe la produsele lor (spre exemplu schimbând doar designul). Prin aceste metode, spune Mihai, noi facem mult gunoi şi multă poluare. Şi asta clar nu-i bine. Ce-ar fi să nu ne mai pese aşa mult de design?

Mihai Panaitescu
Mihai Panaitescu

Oana Pellea a fost cea mai aplaudată. Oare pentru că a fost singura care a vorbit în limba română şi astfel a transmis cel mai bine emoţiile?

Oricum, cred că Oana a avut cel mai bun discurs şi cele mai interesante gânduri.

Citez: „Ce este un lider? Acea persoană care aprinde scânteia în cineva.”

„Viaţa este pe zile, nu e liniară. Fiecare zi are o poveste. Pentru mine ziua aceasta se va numi TED.”

„- Am trăit în România – nu este o scuză!”

„Avem 50 de mii de gânduri în fiecare zi.” – şi oare câte-s negative şi câte-s pozitive? Şi câte din aceste 50 le punem în aplicare?

„De ce să trebuiască să ajungem la finalul vieţii ca să fim noi?!”

Oana Pellea
Oana Pellea

Arnoud Raskin are un proiect uimitor. Este, pentru mine, omul care merită cel mai mare respect de pe planetă. Aştept să i se dea premiul Nobel.

Citez: „În criză învăţăm să vedem oportunităţi pentru supravieţuire.”

Arnoud a inventat şcoala mobilă (există una şi în România, judeţul Iaşi) pentru a educa minorii din jurul lumii ce nu au această oportunitate. El ne-a povestit despre imposibilitatea de a finanţa acest proiect şi inteligenţa copiilor străzii – o inteligenţă pe care noi nu o deţinem, dar de care avem nevoie. Astfel Arnoud ne-a povestit că a început să vândă marilor companii din lume lucrurile învăţate de la copiii străzii astfel încât să finanţeze educarea acestora.

O poveste superbă, un proiect genial şi un om ce merită absolut tot respectul.

Arnoud Raskin
Arnoud Raskin


Ah, şi pe lângă toţi vorbitorii am avut şi momente surpriză din partea DrumCafe România. Sunt fascinanţi oamenii aceştia!

Drum Cafe @TEDxBucharest
Drum Cafe @TEDxBucharest

Uite ce a ieşit: 600 de oameni, 600 de „beţe colorate”…

Recomand oricui experienţa TED, fie ea în Bucureşti, live, sau pe internet.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!