Feedback negativ – Ce fac cu el?

Fiind implicat în destul de multe proiecte am înţeles repede ce înseamnă „feedback”-ul, de ce e nevoie de el, cum se face un feedback constructiv, cui e bine şi cui nu-i bine să-l ceri şi de ce este neapărată nevoie să-l primeşti. Dar lăsând la o parte proiectele şi feedback-ul din punct de vedere profesional mi-am dat seama că există oameni ce pur şi simplu nu acceptă un feedback negativ (indiferent dacă-i vorba de un plan personal sau un plan profesional).
Mie mi-a intrat în reflex să ofer feedback la aproape orice pentru că mie-mi face o mare plăcere să-l primesc. Când nu primesc feedback pur şi simplu nu pot să-mi dau seama cum stau lucrurile – iar a judeca dintr-un punct de vedere subiectiv nu e mereu cea mai bună alegere.
Uneori mă trezesc oferind feedback necerut unor persoane – şi uneori se întâmplă să fie negativ (sau, cum îmi place mie să-i zic: „de îmbunătăţit”). Un feedback ce se rezumă la „a fost urât şi plictisitor” nu este constructiv deloc – deci de aceea este mult mai bine să oferi argumente sau să spui clar „ce este de îmbunătăţit” … de exemplu: „cred că trebuia să pui muzică mai cunoscută ca să nu fie atât de plictisitor„.
Dar povestea feedbackului este altă poveste. Aici vorbim despre oamenii care nu ştiu cum să reacţioneze la un feedback negativ.
Ce faci când primeşti feedback negativ?
În primul rând ar trebui să nu sari la gâtul omului ce ţi-a făcut serviciul de a-ţi spune părerea lui sinceră.
În al doilea rând ar trebui să te întrebi cât de sinceră si credibilă este persoana care ţi-a „furnizat” feedback-ul. Îţi pasă de părerea ei? Are vreo valoare venind din partea ei?
Dacă da atunci mulţumeşti frumos şi iei măsuri… Dacă nu… are sens să mai zic ceva? Ignoră-l. Dar nu te ataca.
Am ales să scriu aceste rânduri tocmai pentru că tot mai des întâlnesc oameni care-mi sar la gât când le furnizez feedback-ul meu negativ. În loc să ia măsuri preferă să se blocheze în ce le-am spus eu… Mare greşeală.
Şi acum un mic video de Tim Sanders pe tema feedbackului negativ: