Ai observat că în momentul în care o persoană vrea să înceapă o dietă pentru a pierde câteva kilograme, primul pas pe care îl face este să elimine din alimentație dulciurile și pâinea? De ce nu și uleiul? Uleiul este unul dintre cele mai nocive alimente și totuși, puține persoane reduc cantitatea de ulei folosită în prepararea mâncărurilor. O dietă echilibrată, fără ulei și alimente procesate are doar beneficii pentru sănătatea ta.
De ce este recomandat să reduci cantitatea de ulei din alimentație?
Persoanele care se confruntă cu kilograme în plus, cu afecțiuni cardiovasculare și un nivel ridicat de colesterol sunt printre primele care ar trebui să renunțe complet la ulei. Iată câteva avantaje pe care o dietă fără ulei ți le aduce:
- Ajută la reducerea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea stării de sănătate,
- Ajută la îmbunătățirea digestiei (uleiul din mâncărurile pe care le pregătești îngreunează digestia, iar ficatul nu mai are capacitatea de a metaboliza corect alimentele consumate),
- Ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare – consum excesiv de alimente prăjite duce la formarea grăsimii viscerale care ajunge să se depună în jurul organelor și să afecteze circulația sângelui către inimă,
- Ajută la menținerea nivelului de energie – te-ai gândit vreodată că prăjelile duc la o stare constantă de oboseală și la un nivel scăzut de energie?
Cum poți elimina ușor uleiul din alimentație?
Să renunți la prăjeli poate fi mai ușor decât crezi – calitatea mâncărurilor pe care le pregătești depinde în mare parte de cratita pe care o folosești la gătit. Așa că, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să găsești un loc în cămară pentru tigăile care te provoacă să folosești cât mai mult ulei și să înlocuiești friteuza clasică cu o friteuza fara ulei. Alimentele gătite la o friteuză fără ulei au același gust cu cele prăjite în ulei, dar sunt mult mai sănătoase. Multe alimente pot fi preparate la fel de gustos și la cuptor sau la aburi, fără ulei. Trebuie doar să găsești condimentele potrivite care vor da gust mâncării. Îți mai spunem și un secret cu această ocazie – gândul că alimentele prăjite sunt mult mai gustoase decât cele preparate într-un mod sănătos este doar o iluzie.
Sfatul nostru este să nu renunți de tot la mâncărurile care îți plac, ci doar să găsești o modalitate mai sănătoasă de a le prepara. Spre exemplu, poți mânca în continuare cartofi prăjiți, dacă sunt făcuți la airfryer și te poți bucura de o pizza, dacă înlocuiești blatul clasic cu unul făcut din conopidă. Există atât de multe variante sănătoase pe care le poți integra în dieta ta, încât ar fi păcat să nu profiți de ele, mai ales dacă îți aduc și beneficii semnificative asupra sănătății.
Întotdeauna este mai bine să previi, decât să tratezi, iar dacă o schimbare atât de mică îți poate îmbunătăți starea de sănătate și calitatea vieții, de ce să nu o faci? Poți renunța la ulei extrem de rapid și ușor, dacă ai voință și ești gata să testezi câteva rețete noi, la fel de gustoase!