Mi s-a întâmplat de curând să fiu martoră la discuțiile dintre o mamă și o fiică adolescentă, discuții ce păreau generate de o prăpastie între cele două. Din poziția mea neutră mi-am dat seama că mă identificam cu fiica rebelă pentru că am făcut și eu multe din cele pe care le povestea, dar rezonam și cu mama, din poziția mea actuală, aceea de părinte. Ceea ce mi s-a părut extrem de interesant a fost că, ulterior discuției, povestindu-i mamei ceea ce am făcut eu în adolescență, aceasta mi-a mărturisit: “mă simt oarecum ușurată să aflu că și tu ai făcut prostiile astea și nu ai ajuns rău. În plus, acum mă simt mai bine, pentru că pot vorbi cu tine, îți pot povesti fără să mă tem că mă judeci. Până acum nu am povestit niciunei prietene ce face fiică-mea de teamă că m-ar judeca, mi-a fost frică să nu aud din gura lor că am dat greș, mi-a fost rușine că ar putea crede despre mine că nu sunt o mamă bună. Acum că am vorbit cu tine, sunt mult mai liniștită.”
Gândindu-mă apoi la celelalte prietene ale mele care au copii adolescenți sau chiar mai mari mi-am dat seama că toate au trecut printr-o astfel de criză.
Eu și cu mama mea am trecut printr-o perioadă în care practic ne era imposibil să comunicăm… atunci aveam impresia că sunt singura neînțeleasă iar mama știu sigur că se întreba cu ce a greșit de trebuie să se certe în permanență cu mine, când alți părinți par să se înțeleagă perfect cu copiii lor. Nu avea de unde să știe că și alte mame trec prin aceleași probleme.
Mă uit la părinții colegilor băiatului meu – toți par perfecți, niciunul nu se plânge, niciunul nu are probleme cu copilul. Uneori mă simt foarte singură și mă confrunt cu ceea ce se confruntă și prietena mea, acea nesiguranță care vine din faptul că nu am cu cine împărtășii niște experiențe cu care majoritatea părinților se confruntă dar pe care nu le recunosc de teamă să nu fie judecați.
Din toate aceste gânduri și experiențe s-a născut ideea unui grup de suport pentru părinții de adolescenți.
Știu sigur că sunt mulți părinți preocupați de evoluția copiilor lor care se găsesc la un moment dat în impas.
Știu sigur că sunt tineri care-și iubesc și își apreciază părinții dar constată că nu se mai înțeleg și și-ar dori să poată împărtăși din nou secrete cu mama sau cu tata.
Știu sigur că un grup de suport, o mediere între copii și părinți pe o perioadă determinată ar ameliora considerabil situația.
Așa că punem la bătaie 10 locuri pentru grupul de suport al părinților.
Să recapitulăm:
Când? – Lunea, – Grupul de suport al părinților (cu începere din 14 aprilie)
Preț? – 15 lei pentru membrii comunității Motivonti, 40 lei pentru cei ce încă nu sunt parte din comunitatea lui Motivonti. Plata se va face în ziua evenimentului, la fața locului.
Unde? B-dul Dacia nr. 45
Durată? – ± 2-3 ore
Maxim 10 participanți – Dacă ești părinte și simți că nu mai comunici cu copilul la fel ca altădată, rezervă-ți un loc aici!
Un răspuns