Prietenii… ce ne facem fără ei, ce ne facem cu ei? 🙂
Mai mereu ne alegem prietenii dintre persoanele cu care avem cele mai multe lucruri în comun, astfel încât subiectele de conversație pe care le deschidem în grup sunt legate de activitățile noastre zilnice. Altfel spus, ar trebui să ne fie ușor să-i consolăm atunci când dau peste o problemă, să găsim o soluție potrivită pentru ei din cele trăite de noi.
Însă de multe ori acest lucru nu se întâmplă. Cum putem să fim prieteni buni și să îi motivăm pe cei din jur atunci când aceștia au un obstacol de înfruntat?
În primul rand…
…trebuie să ne concentrăm pentru a ASCULTA până la capăt problema de care a dat amicul nostru. De multe ori, avem tendința de a ne raporta la principiile noastre și la felul în care am rezolvat noi o anumită problemă în trecut, însă acest lucru nu e valabil pentru situația dată. Știu că-i greu, însă e mult mai util să ne punem întâi în pielea prietenului nostru, apoi să analizăm modalitățile de rezolvare din exterior. Dacă are de exemplu un conflict cu ai săi sau cu un alt prieten, e bine dacă încercăm să privim totul din prisma unei persoane neimplicate afectiv. Pentru asta putem cere chiar sfatul unei persoane obiective, care nu cunoaște decât dilema, nu și oamenii implicați.
Cum le rezolvăm problemele?
După ce i-am ascultat cu atenție, îi putem îndemna să găsească singuri căi de rezolvare a problemei, însă nu e deloc eficient dacă le rezolvăm noi pentru ei. Conform zicalei „nu-i da omului flămând un pește, căci va fi sătul pentru o zi. Învață-l să pescuiască și va fi sătul pentru o viață”, se poate dovedi mult mai util dacă îl ajuți să-și elaboreze o strategie de organizare a problemelor și îl îndemni să nu se dea niciodată bătuți.
Pentru acest lucru, te poți folosi de cărți de specialitate (de exemplu, eu găsesc sfaturi utile aici: te poți înscrie și tu pe site și găsești informații de la ceilalți utilizatori, care îți pot face inclusiv recomandări în ceea ce privește cărțile bune de folosit în astfel de situații): fie pentru a le recomanda prietenului tău, fie pentru a învăța din ele metode prin care îl poți convinge să ia atitudine. Ca să fiu sinceră, pe mine ma ajută extrem de mult cărțile de business. 🙂
Altă metodă e să îl pui față în față cu o situație similară, eventual una inventată de tine, în contextul în care ei nu se gândesc la dilema lor. Astfel, vei observa că sfaturile pe care le dai se pot dovedi foarte utile pentru ei. Deschizi o discuție random despre o amică a ta X care s-a certat cu părinții ei din cauză că nu o lasă la munte, dar reacția ei e de-a dreptul violentă: se închide cameră și refuză să negocieze… dacă asta nu-l pune puțin pe gânduri, atunci ce?
Concluzie
Este vital să ne înconjurăm cu oameni care ne oferă o satisfacție de câte ori povestim cu ei, însă pentru a menține o relație de prietenie fructuoasă e bine să încercăm să fim alături de oamenii care sunt mereu alături de noi. În felul acesta, ne cream premisa succesului încă din primul moment.
Dacă ai sugestii cu privire la modalități prin care îți poți motiva prietenii, lasă-mi un comentariu pe site, mai jos.
În restul timpului, mă găsești și pe blog sau pe twitter. Sunt Andra Mureșanu, xPRimentatoarea de serviciu, și sper ca aceste sfaturi să-ți fi fie de folos!
Un răspuns
succes ;]