Sfertul academic

A întârzia la o întâlnire (mai ales dacă-i de afaceri, sau ceva asemănător – adică nu o simplă întâlnire cu nişte prieteni) este imoral şi spune foarte-foarte multe despre un om. Cel puţin asta-i părerea mea.

Astăzi spre exemplu aveam la ora 14:00 o întâlnire în centrul oraşului. Cel aşteptat m-a anunţat pe la 13:45 că ajunge la 14:20, cu o mică întârziere de 20 de minute… Ajuns l-am întrebat: „Se circulă greu, sau ce?” şi mi-a înşirat întreaga sa zi drept explicaţie: Pe la 10 dimineaţa avea o întâlnire la care cealaltă persoană a întârziat 30 de minute. Asta l-a făcut să întârzie la întâlnirea de la 11:30 cam 15 minute. La a treia întâlnire iar a întârziat (deşi plecase mai devreme de la cea de a doua). Toate întâlnirile s-au ţinut lanţ în întârziere până la întâlnirea mea – la care, precum am zis, inevitabil, a întârziat. Şi toate acestea din cauza primei persoane care a întârziat la întâlnirea cu el.

De aceea e imoral să ajungi târziu la o întâlnire… Poţi întâzia o zi planificată perfect pentru persoana cu care te vezi.

Soluţii-s multe – dar mie cel mai mult îmi place una din ele – şi anume cea cu trezitul devreme.

Soluţii de sfert academic

Obişnuiam să ajung târziu la şcoală pentru că îmi era greu să mă trezesc şi apoi să alerg prin toată casa: bucătărie, baie, sufragerie, cameră, mâncat, spălat, îmbrăcat, ghiozdan…

Şi aşa că în loc să-mi pun ceasul să sune la 7:00 dimineaţa, îl pun la 6:30. Rezultatele? Culmea: Mă trezesc uşor pentru că-s calm şi ştiu ca nu am de ce să mă grăbesc. Ştiind că nu voi întârzia am timp să mă spăl pe dinţi cum se cuvine, să mestec toată mâncarea, să sorb toată cafeaua şi să-mi pun şi cravată la cămaşă (şi asta durează pentru că nu ştiu să fac nod!).

Obişnuiam să ajung târziu la întâlnirile din oraş pentru că stau într-un cartier de la periferia oraşului… dar problema s-a rezolvat foarte simplu şi cu beneficii maxime: Plec cu 30 de minute mai devreme şi când ajung la destinaţie îmi găsesc un loc confortabil şi lecturez dintr-o carte.

Pe deasupra (asemenea rezolvării de mai sus) nici nu mă mai grăbesc. Nu alerg după tramvai sau maşină, nu mă epuizez mergând ca la concursul de cel mai rapid mers (e foarte comic acel concurs – chiar există) şi tot aşa.

Dar nu-mi plac rezolvările tale!

Ştiu… ştiu… aceste două rezolvări sunt stupide. Îmi vei zice: „De fapt nici nu-s rezolvări, doar îmi zici să fac ce-i logic să fac… şi anume să plec mai devreme de acasă!” – da, ai dreptate, asta-ţi zic.

Dar pentru mine soluţia asta „extremă” (de a dormi mai puţin şi de a pleca din timp de acasă) a însemnat şi înseamnă mult în continuare. În fond, nu uita ce am scris la începutul acestui articol: A întârzia la o întâlnire este imoral şi spune foarte-foarte multe despre un om.

Deci v-aş ruga să nu mai întârziaţi la întâlnirile cu mine. 🙂

PS: Sfat – dacă întârziaţi anunţaţi din timp – nu vă fie jenă. Mai bine spuneţi că întâziaţi cu 30 minute şi ajungeti mai devreme decât să nu spuneţi nimic şi să ajungeţi cu 15 minute mai târziu.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

8 răspunsuri

  1. eu de multe ori ajung foarte devreme. nu stiu cum e cu transportul asta, insa niciodata nu-mi iese bine.
    dar daca ma supar pot sa si intarzii. plec mai tarziu decat normal, sun pe drum persoana respectiva si aflu ca si ea intarzie. ajung acolo tot primul sunt…cred ca eu sunt de vina 🙂

  2. Cu alte cuvinte instigi la robotizare (partea cu trezitul mai devreme si facut totul ca la carte ca un robotel).

    Eu sincer daca nu as avea parte de adrenalina sa ma „agite” la servici nu as simti ca traiesc…

  3. @Mihai – făcut totul ca la carte? Robotizare? Nu… doar spun că eu am o zi mai bună când nu-s grăbit de dimineaţa. 🙂

    Adrenalina o prefer ajuns la serviciu, nu înainte.

  4. @Ariel: da, dar depinde de tipul de job avut! Eu prefer sa intru in priza dinainte ca sa nu fiu luat pe nepregatite 🙂

  5. In general si eu plec mai devreme, dar nu cu 30 de minute. De obicei imi iau o marja, in caz ca se intampla ceva pe drum, cum ar fi sa nu vina autobuzul/metroul sau sa fie vreun blocaj, atunci cand sunt cu masina. De cele mai multe ori ajung cu 10, maxim 15 minute mai devreme. Foarte rar intarzii, dar atunci anunt din timp.

  6. In momentul in care tu intarzii la o intalnire devii persoana dominanta deoarece partenerul este pus sa asteptate, probabil este imoral si fara maniere dar intr-o negociere orice detaliu conteaza, si un simplu fapt de genu iti da un avantaj psihologic. Sfertul academic vine din trecutul universitar unde se arata superioritatea profesorilor asupra stundentilor. deci in functie de intalnire poate nu ii rau sa intarzii un pic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!