2

Improvizează din mers

Improvizează din mers

“Ştiam că nu trebuia să risc!”, “Eram sigur că va fi aşa!”, ”Cum de s-a întâmplat!?“, “Nu pot sa cred că s-a ajuns la asta!” … sunt doar câteva din gândurile care ne-au bântuit la un moment dat. Mai devreme sau mai târziu toţi ne lovim de obstacole şi, în loc să ne concentrăm pe găsirea unei soluţii, ne lăsăm descurajaţi de ele.

Adaptează-te

Primul şi cel mai important truc pe care îl ai la îndemână e să te adaptezi situaţiei în care ai ajuns. Ţi s-a terminat bateria la telefon chiar atunci când aştepatai un apel important? A început ploaia când te pregăteai să ieşi la o plimbare? S-a luat curentul în timpul filmului pe care-l aşteptai de doi ani? Se încăpăţâneză PC-ul să nu mai pornească fix când ai mai mare nevoie de el? Ia nişte idei: îţi iei la rând vecinii şi cauţi un încarcător, mergi la cel mai apropiat magazin GSM şi te rogi de cine găseşti acolo să te lase să îţi încarci un pic bateria, îl rogi frumos de tot pe primul cetăţean care trece pe lângă tine să îţi împrumute telefonul să îţi pui cartela în el; evident, dacă eşti in mijlocul deşertului în timpul unei furtuni de nisip, într-o noapte de iarnă la 0º C, cred că îţi dai şi tu seama că nu ai prea multe opţiuni, situaţie în care nu-ţi rămâne decât să te resemnezi. E dreptul tău să nu fii de acord cu mine, dar eu cred că există o soluţie pentru aproape orice problemă.

Rămâi calm

Nu te panica! Nu începe să spargi totul în jurul tău! Nu îl bate pe primul nefericit care îţi iese în cale! Situaţiile din categoria celor descrise mai sus se rezolvă cu calm. Nu te bloca la ideea că situaţia e urâtă şi nu mai ai ce să faci ca să o rezolvi. Îţi dau şi două motive:

1. în timpul în care încerci să gaseşti o cale de a te calma ai putea să cauţi pe cineva care să te ajute să-ţi rezolvi problema. Mai ales dacă e vorba de o problemă ce trebuie remediată cât mai repede nu-ţi permiţi să tragi de timp.

2. nu iţi rezolvi problemele dacă o apuci pe calea nervilor. Îţi consumi energia aiurea, te distragi şi de la alte lucruri pe care ar fi trebuit să le faci, îţi scade concentrarea, randamentul, iar starea se poate extinde pe toată durata unei zile dacă nu te stăpâneşti.

Învaţă din experienţe

Trei sfaturi de final:
– fii pregătit pentru situaţii neaşteptate
– analizează totul la rece, cu calm
– învaţă să îţi stăpâneşti acţiunile impulsive

Sorin
 

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments
Happy links for a happy week - Concediaza-ti seful! - 24/10/2011

[…] TweetShareLinkedInImprovizează din mers […]

Reply
Sorinica - 27/10/2011

Frumos articol

Reply

Leave a Reply: