Acasa » Interviuri » Interviu cu Diana Neață

Interviu cu Diana Neață

Diana Elena Neață este unul dintre membrii care au ridicat temelia GoodRead.ro, un blog nou cu și despre cărți. A început prin a scrie articole, recenzii, trecând mai apoi la a lua interviuri scriitorilor români contemporani, fie ei debutanți, fie cu ceva vechime în această nișă. Mai apoi, a devenit PR, însă acest lucru nu a oprit-o din a scrie în continuare cu aceeași plăcere pentru lectură. Iar pe lângă asta, lucrează de zor la propriul roman, Astrid.

Ești PR și editor la GoodRead.ro, un blog care promovează cititul. Spune-mi cum este acest job pentru tine?

Este unul foarte interesant. Nu doar că fac ceva ce mi-am dorit întotdeauna să fac, dar am ocazia să învăț lucruri noi aproape zilnic. Nu este o slujbă ușoară, însă este una foarte frumoasă.

Care sunt provocările la care trebuie să faci față?

În partea de PR: să găsesc colaboratori noi, să mă asigur că se respectă termenii colaborării (mai ales atunci când obținem diverse sponsorizări). De când mă ocup de acest lucru pot spune că am învățat destul de multe despre arta negocierii. Crearea de campanii și concursuri este, de asemenea, un aspect destul de interesant al muncii mele.

În partea ce ține de activitatea de editor: să vin cu idei noi de articole, să iau interviuri, să programez articolele celorlalți redactori astfel încât să nu se aglomereze site-ul. Uneori sunt atât de multe…

În calitate de PR sunt convinsă că îți cunoști foarte bine concurența. Cu ce consideri că se diferențiază pozitiv GoodRead.ro?

Cel mai important lucru este faptul că GoodRead.ro reprezintă o comunitate de cititori. Nu toți au experiență în scris, trebuie să se cizeleze… Dar asta face experiența mult mai frumoasă. Suntem o echipă încă în formare, însă avem ce învăța unii de la alții. Până la urmă acesta e farmecul unei comunități, nu? Plus că fiecare are propriul mod de a interpreta o carte și astfel le putem oferi cititorilor noștri opinii variate; pe site sunt cărți ce au și câte două-trei recenzii, complet diferite.

Cum vezi piața de carte din România?

Piața de carte din România este în creștere. Am cunoscut oameni foarte dornici să citească și oameni foarte dornici să își facă scrierile cunoscute. Asta este un lucru bun. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că editurile exagerează cu publicatul- nu toate cărțile merită.

Este ceva ce ai schimba la această piață din punct de vedere al relațiilor publice?

Oh… din acest punct de vedere aș vrea ca la departamentul de PR/Marketing/Online al unor edituri să se afle oameni cu adevărat înclinați spre comunicare. Unii au înțeles care este cheia în ceea ce fac: deschiderea către public, alții mai au de lucrat…

Ținând cont de recenziile care sunt publicate zilnic pe GoodRead, cititorii au o apetență crescută pentru… ?

E foarte greu de determinat asta… Nu le-am impus niciodată redactorilor să recenzeze o carte în detrimentul alteia. Desigur, primim și cărți de la diverse edituri, însă au libertatea de a alege. Tinerii, observ, sunt încântați de distopii, fantasy. Dar și cărțile romantice, filosofice, polițiste, de psihologie au căutare. Culmea, se spune că nu se mai citește ca înainte! Eu observ altceva.

Pe lângă GoodRead mai faci și… ?

Multe! Lucrez la un roman – Astrid. Scriu pe blogul personal. Dau meditații la limba engleză. Citesc (evident). Momentan, totul se învârte în jurul cuvintelor.

Spune-mi cea mai ambițioasă idee/dorință care are legătură cu cărțile.

Să-mi termin propria carte! Asta e prioritatea mea acum!

Care este cea mai bună carte de vizita a unui autor contemporan debutant, editura sub aripa caruia publica sau cartea?

Cartea, evident! Editurile mari aproape că au dezvoltat o repulsie față de debutanți. Nu contează unde publici, contează ce. O scriitură de calitate îți rămâne în suflet și în minte oricum, nu contează la ce editură publici. Desigur, editurile mici au o problemă cu promovarea și/sau distrubuția…

Ebook-urile – care sunt punctele minus, care sunt puncte tari?

Bună întrebare! Recunosc: mai citesc uneori cărți în format electronic. Puncte tari: sunt mai ușor de transportat, poți citi și de pe telefon, prețul este mai mic (și acum există și aplicații care îți permit să descarci gratis o carte precum Read-a-tree, sunt eco-friendly. Puncte minus: lipsește senzația aceea că ții o carte în mână, că îi simți mirosul.

Dar sunt acestea o rampă de lansare pentru un scriitor la inceput de drum?

Da și nu… Dacă nu găsești altă metodă de a publica, sunt. Am impresia că editurile cam fug de scriitorii care apelează la orice formă de self-publishing. Însă, așa cum am mai spus, editura nu contează atât de mult!

Crezi că există tendințe și în ceea ce privește cărțile?

Da, evident. Uite, acum câțiva ani era în mare vogă să citești Coelho. Acum văd că sunt în vogă distopiile. Moda vine, moda trece…

Îți alegi o carte în funcție de… ?

Sincer, nu citesc recomandări. Pur și simplu îmi aleg o carte după cum o simt. După titlu, de exemplu. După autor, dacă este unul care îmi place. Uneori coperta poate fi un indicator bun (de exemplu: ”Cel care mă așteaptă” de Parinoush Saniee). E legat mai mult de simțuri, dacă pot spune așa.

Cartea sau filmul?

Cartea – evident! Filmele mai mult strică o carte!

Cea mai bună ecranizare după o carte sau cel mai bun film despre scriitori.

”Shakespeare in love”. Nu este bazat pe fapte reale, dar mi s-a părut genial!

Dacă nu ar exista cărțile… ?

Nu știu cum am trăi.

O carte bună trebuie să… ?

Atingă sufletele cititorilor. Simplu și complicat în același timp.

Există cărți proaste?

Cred că este un lucru destul de relativ. Fiecare are propria sa lista de cărți bune și cărți proaste. Ceea ce nu-mi place mie, le place altora și vice-versa.

Inventar fulger. Câte cărți ai în biblioteca personală, câte citești acum, câte așteaptă la rând să fie citite și câte ai împrumutate?

Stai să număr!!! Biblioteca personală: 30, așteaptă să fie citite:trei, plus una în curs de citire, împrumutate la prieteni: două, împrumutate de la bibliotecă/prieteni: două.

Și ceva siropos, de final. Daca ai fi o carte ai fi una… ?

Aș fi una romantică. Previzibil? Poate, dar asta mi-e firea: sunt o visătoare și-o romantică incurabilă!

Și ca să continuăm puțin jocul… cum te-ai numi?

”Cu D… de la dragoste”.

Pe Diana o puteți găsi aici: https://illusionsstreet.wordpress.com/

și aici http://goodread.ro/author/diana-elena-neata/.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!