Ştefan Murgeanu este autorul cărţii „Concediază-ţi şeful!” şi am hotărât să-i iau un interviu tocmai pentru a afla mai multe despre el, cartea sa şi planurile lui de viitor.
Încă nu l-am cunoscut în carne şi oase – dar simt că urmează – şi nici nu i-am citit cartea, dar după interviul acesta chiar ar fi cazul.
Ştefan mi-a răspuns simplu şi la obiect. Este un interviu relativ scurt cu un om cu o atitudine „perfectă” (dacă-mi permiteţi să spun asta).
1. Pentru început zi-mi câteva lucruri despre tine…
Cine sunt? Aş vrea să ştiu şi eu. În rest, pot să-ţi spun simplu că fac multe, de la job (management) la antreprenoriat (aici nu pot să dau detalii momentan, dar voi lansa curând un proiect antreprenorial online, de anvergură), de la scris (cărţi, blog, articole etc.) la diverse proiecte de dezvoltare personală (seminarii, conferinţe etc). Chiar sunt hotărât să fiu mai selectiv cu proiectele în care mă implic, ca să pot prioritiza mai bine şi să mă concentrez mai bine pe fiecare.
2. În 2008 ai scris cartea intitulată „Concediază-ţi şeful!” – zi-mi de ce ai ajuns să scrii o asemenea carte? Ţi-ai concediat şeful?
Este întrebarea pe care mi-o adresează de obicei cei care nu mi-au citit cartea. Deşi titlul este provocator şi catchy (motivul pentru care, de altfel, l-am ales), nu concedierea şefului este scopul cărţii. Ci angajarea unui şef pe măsura ta (adică găsirea unui job aşa cum îţi doreşti şi cum meriţi). Oamenii cred încă şi acum că găsirea unui job de succes ţine de noroc, şansă, pile, mită etc. Şi normal că nu reuşesc, pentru că deja pornesc în cursă cu un grav handicap, o cruntă autolimitare în propria lor minte. În carte îi învăţ pe oameni că dacă ai un scop şi un plan, dublate de hotărâre şi acţiune, jobul visat va fi al tău.
Şi ca să mă laud: da, mi-am concediat un şef în trecut. Iar în prezent am şeful pe care oricine şi l-ar dori.
3. Am intervievat câţiva oameni pe care-i admir tocmai pentru că s-au lăsat de job-ul lor şi au început să-şi monetizeze pasiunea. Ce părere ai despre oamenii care fac acest lucru?
Deşi eu nu mi-am părăsit jobul (acesta de acum), îi admir pe aceşti oameni şi îi încurajez. Fără spirit antreprenorial nu există niciun fundament economic într-o societate.
4. Cât de greu este să-ţi „lansezi” o carte în România şi să ai grijă de evoluţia ei?
Privind retrospectiv, nu pare deosebit de greu. Şi până la urmă de ce ar crede cititorii tăi că eşti în stare să scrii o carte de dezvoltare personală dacă nu eşti în stare să o publici şi să o vinzi? În fond, dacă principiile pe care le predai funcţionează, publicarea unei cărţi nu poate fi mai mult decât o probă practică. 🙂
„Voi aduce prosperitate în viaţa fiecărui om.” – Ştefan Murgeanu
5. Pe când o altă carte?
Fie în acest an, fie anul viitor, în funcţie de cum decid să prioritizez proiectele. Dar cu siguranţă urmează încă cel puţin două volume din seria “Concediază-ţi şeful!”.
6. Ce părere ai despre dezvoltarea personală şi modul în care ea evoluează în România?
Să ne înţelegem: există foarte mulţi oameni care au sucees, s-au realizat şi se simt împliniţi fără a fi auzit de dezvoltare personală. Aceştia fie au primit o educaţie în acest sens (fără a fi neapărat subliniată ideea că este vorba de dezvoltare personală), fie pur şi simplu au înţeles instinctiv principiile succesului, principii pe care alţii le învaţă în ani lungi, cu ajutorul dezvoltării personale.
Dar dacă nu eşti unul dintre aceştia şi în acest moment nu te simţi împlinit, atunci dezvoltarea personală este pentru tine (a fost şi cazul meu, sincer).
Iar despre evoluţia în România pot spune doar atât: creşte frumos.
7. Ce înţelegi prin optimism?
Optimismul este o artă necesară. Dacă nu îl ai, degeaba exişti. Unii se nasc cu el, alţii îl învaţă, ceilalţi nu contează. Pe mine m-a învăţat viaţa ce este optimismul: singura stare de spirit care merită trăită permanent. Am cunsoscut şi pesimismul, teama, angoasa sau alte sentimente/crezuri negative, dar ele pur şi simplu nu merită trăite şi simţite.
8. Care este scopul tău în viaţă?
Voi schimba lumea, ştiu cum şi ştiu când. Voi aduce prosperitate în viaţa fiecărui om. Procesul este la fel de simplu ca cel al dispariţiei anumitor boli: părea imposibilă eradicarea anumitor boli până în momentul când s-a inventat un vaccin (poliomelita, de exemplu) sau un medicament (penicilina). La fel şi cu sărăcia: din momentul în care se descoperă antidotul în 50-100 de ani va fi o vagă amintire istorică, cum este acum ciuma bubonică.
9. Ce înseamnă pentru tine Legea atracţiei şi cum o foloseşti?
Viaţa mi s-a schimbat după ce am descoperit Legea Atracţiei. O folosesc în toate aspectele vieţii, de exemplu pentru mine aproape că a dispărut traficul infernal din Bucureşti de când folosesc vizualizarea. Şi toate problemele, profesionale sau personale, se rezolvă prin gândire pozitivă şi acţiune concertată în acest sens.
Nu neapărat legat de Legea Atracţiei, dar în carte insist foarte mult asupra atitudinii (în CV, la interviu, la job, în viaţă), acesta fiind elementul care are cel mai mare impact în atingerea succesului sau, ca să rămânem pe subiectul cărţii, în găsirea jobului pe care îl meriţi.
10. Ai un citat favorit sau după care-ţi conduci viaţa?
Chiar două:
“I am who I choose to be.” Lois McMaster Bujold
“Nu contează pe ce drum o apuci, dacă nu ştii încotro te îndrepţi.” Lewis Carrol
10 răspunsuri
Felicitari Stefan!
Imi place mult interviul, multa lume are de invatat de la acest om. Stefan e foarte rational, cu atitudine si gandire corecta si din acest motiv rezonez in totalitate cu el.
Despre „legea atractiei” am mari rezerve, insa aceasta e o alta discutie. Exista o alta lege pe care eu cred ca ar trebui sa o promovam: legea creatiei. Hai sa nu mai „atragem” atat, hai sa incepem sa cream! Ce ziceti? 🙂
daca incepem sa creeam fara sa „atragem” in jurul nostru oameni care impartasesc aceleasi idealuri, vom deveni ca cei din clasa politica – vom construi azi pentru a darama cei care vin maine
Nu poti crea fara sa crezi,fara sa stii ca poti, fara sa atragi energia de care ai nevoie! Orice creator stie ca secretul creatiei se afla in el: fara „acel ceva personal” in care crede orbeste nu va realiza nimic! Legea Atractiei functioneaza in orice secunda a existentei noastre, chiar daca noi credem in ea sau nu. Cum poti sa contesti faptul ca esti propriul tau creator? Toata existenta ta depinde de alegerile pe care le faci in viata. Cauza si efect! Cei care au inteles acest lucru conduc lumea! Nu exista nimeni in aceasta lume care sa nu isi fi dorit ceva aproape imposbil pentru sine care ulterior s-a indeplinit! Aceasta este legea atractiei. Sentimentul tau in legatura cu acea dorinta. Tot ce iti doresti poate si trebuie sa fie al tau! Doar pentru ca TU iti doresti!
chiar ieri i-am citit blogul si mi-a placut ce am vazut