Acasa » Interviuri » Interviu cu Vlad Harbuz

Interviu cu Vlad Harbuz

Pe Vlad l-am cunoscut acum muuult timp. Cert este că deşi l-am cunoscut de mult, e unul dintre oamenii (puţinii oameni) cu care drumul vieţii s-a reintersectat după ce am terminat şcoala.

Am hotărât să-l intervievez pe Vlad pentru că este un exemplu viu al unul om pasionat, care face ce vrea, cum vrea şi are nişte rezultate pe care mulţi le pândim. La doar 16 ani mi-a câştigat toată admiraţia posibilă pentru munca lui de webdeveloper şi webdesigner care ar putea fi angajat cu un salariu fantastic la cine-ştie-ce-firmă din străinătate.

1. Pentru început zi-mi câteva lucruri despre tine…

Mă cheamă Vlad, am 16 ani şi învăţ la „Tudor Vianu”. Îmi place programarea, designul (mai ales în site-uri şi aplicaţii web) şi chitara. În timpul liber îmi place să citesc despre lucruri/ocupaţii interesante pe internet. Atunci când nu e vorba de programare sau chitară (şi mai ales când e vorba de şcoală), sunt foarte leneş. Când nu sunt în faţa calculatorului sau cu o chitară în mână, mă găsiţi prin parc.

2. Ce este internetul pentru tine şi de cât timp l-ai descoperit?

Am descoperit internetul în jurul vârstei de 5 ani, odată cu primul calculator, iar atunci reprezenta doar o sursă de distracţie şi un loc unde să citesc despre lucruri interesante. În ultimul timp, am fost foarte impresionat de succesul aplicaţiilor web (mai ales cele sociale: Facebook, Twitter etc.) – un simplu site poate influenţa totul: de la modul în care petreci timpul cu prietenii (Facebook) până la libertatea de exprimare în Iran (Twitter).

3. Când şi de unde a apărut pasiunea pentru programare (web development)?

Am studiat pentru prima oară programarea la şcoală, în clasa a 5-a, şi mi-a plăcut creativitatea pe care mi-o punea la dispoziţie. Apoi, am devenit interesat de programarea web, pentru că este mult mai accesibilă – oricine poate să vadă creaţiile mele printr-un singur click. În acelaşi timp, pe internet pot combina programarea cu designul, o combinaţie câştigătoare.

4. Explică unor oameni care nu ştiu ce este web developmentul ce este TastyDev (TastyDir şi TastyGallery).

TastyDev este numele sub care scot aplicaţiile web pe care le creez. Din timp ce lucrez cu site-uri, trebuie să mut şi să editez foarte multe fisiere care nu se afla la mine pe calculator. La un moment dat am realizat că pot să creez o interfaţă funcţională şi sexy cu care să pot face asta… şi aşa s-a născut TastyDir. Cu el poţi lucra cu fişierele din site-ul tău, le poţi edita, muta şi o groază de alte chestii. TastyGallery este o galerie de imagini super uşor de folosit, care poate fi integrată în site-uri existente. Practic, TastyDir şi TastyGallery sunt nişte produse care ajută oamenii să facă site-uri. Le vând cu 11, respectiv 14 dolari pe CodeCanyon, un site conceput special pentru astfel de produse.

„Motivul pentru care îmi este destul de uşor să fac asta este că îmi place foarte mult!”

5. Ok, deci sunt nişte produse pe care tu le vinzi cu 11 şi respectiv 14 dolari. Nu-i mult, dar pentru un tip de 16 ani… cred că faci mai mulţi bani ca mulţi oameni care au terminat o facultate! Care-i tot acest proces de programare/vânzare? Tu eşti şi cel cu ideea, cel care o pune în practică şi cel care o vinde? Unii oameni cred că pentru a face aceste 3 lucruri singur trebuie să ai 3 facultăţi. Eşti un fel de super-om?

Sunt flatat! Da, eu am grijă de tot procesul, de la idee la prima vânzare. Motivul pentru care îmi este destul de uşor să fac asta este că îmi place foarte mult! Ca şi în muzică şi o groază de alte domenii, cel mai eficient mod de a învăţa ceva este să exersezi acel lucru. Eu mi-am petrecut foarte mult timp în ultimii 4 ani învăţând să fac aplicaţii web funcţionale şi sexy (am avut o groază de surse de inspiraţie) şi mi-a plăcut fiecare secundă!

6. Ce planuri ai pentru viitor? Produse noi? O firmă? O facultate? Te-ai gândit la toate astea?

Deocamdată, sunt foarte fericit să văd că multă lume apreciază creaţiile mele, cu atât mai mult cu cât e destul de profitabil. În viitor, o să încerc să scot mai multe produse şi eventual să transform TastyDev într-o firmă în toată regula. În acest moment lucrez la multe lucruri, cum ar fi nişte site-uri pentru clienţi care m-au contactat datorită succesului meu cu aplicaţiile de pe CodeCanyon (am primit şi o ofertă de job de la o firmă din New York!). Sper ca toate aceste lucruri să mă ajute să intru la o universitate undeva prin State, unde să pot lucra la chestii noi şi inovatoare. 🙂

7. Cum te descurci cu timpul? Ai timp de tine, de scoala, de chitară şi de programare? Faci atât de multe deodata…

E adevarat că, de multe ori, mă culc târziu şi ajung să regret asta dimineaţa, când trebuie să mă trezesc pentru şcoală, dar mă descurc eu, heh.

8. Zi-mi mai multe despre pasiunea ta pentru chitară. Când, cum, ce cânţi, de când te-ai apucat, când şi unde te vedem pe o scenă?

Păi… ador muzica! Şi chitara mi se pare un instrument interesant, accesibil şi prin care mă pot exprima relativ uşor. Cânt foarte multe genuri de muzică, de la funk (Red Hot Chili Peppers, albumele mai vechi) la metal (Deftones) sau chestii experimentale (The Mars Volta), majoritatea timpului acasă sau la şcoală. M-am apucat de vreo doi ani şi imi place foarte mult! Nu ştiu când/dacă o să mă vedeţi pe scenă, dar e ceva la care mă gândesc de ceva vreme. Vedem…

9. Crezi în Legea atracţiei? (nu cea a lui Newton)

Da, cred că e foarte important să cauţi o varietate de experienţe noi şi interesante, şi dacă eşti destul de perseverent le poţi atrage spre tine!

10. Un citat favorit sau dupa care-ti conduci viata?

Do epic shit.” (trebuie să recunosc, l-am furat de la un coleg – Bună, Mihai!)

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

7 răspunsuri

  1. bravo mah 🙂 dar neaparat patenteaza inventia cu tastydir si tastygallery… nu se stie niciodata, sigur o sa-ti prinda bine!
    mult succes in continuare!

  2. mdea, 1 programelu de galerie de pe codecanyon (demoul nu functioneaza)
    2 pe saitucu lui a bagat un iframe cu codul de referal pentru codecanyon

    in rest exista enșpemii de variante GRATIS la ce a facut el 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!