Se întâmplă ca uneori să facem greşeli fără să ne dăm seama. Când cineva ni le semnalează avem prostul obicei de a ne simţi prost, în loc să acceptăm faptul că am greşit şi să fim recunoscători faţă de cei ce ne-au semnalat greşeala.
Dacă ai aşteptări de la cei din jur, învaţă întâi să accepţi greşelile tale.
Mai jos am transcris o poveste „zen”.
Înghiţirea greşelii
Într-o bună zi s-au întâmplat nişte lucruri care au făcut să întârzie pregătirea cinei unui maestru de soto zen, Fugai, şi a discipolilor săi. Bucătarul s-a dus iute în grădină cu cuţitul cel încovoiat şi a tăiat vârfurile legumelor,le-a mărunţit laolaltă şi a făcut ciorbă, fără să-şi dea seama că în graba lui amestecase printre legume şi o bucătă de şarpe.
Discipolii lui Fugai şi-au zis în sinea lor că nu mai avuseseră vreodată parte de o ciorbă aşa de gustoasă. Dar când maestrul însuşi a găsit în castronul său capul şarpelui, l-a chemat pe bucătar.
– Ce-i asta? a întrebat, ridicând capul şarpelui.
– O, mulţumesc, maestre, a răspuns bucătarul, luând bucata şi înghiţind-o cu iuţeală.