Legăturile dintre oameni, nu oamenii!

Să zicem că eşti într-un supermarket şi stai la casa de marcat, la o coadă imensă. În afară de tine la această coadă mai stau 35 de persoane. Omul din faţa ta se plictiseşte atât de tare încât se întoarce la tine şi te întreabă dacă pui pariu pe 50 de dolari că între cei care stau la această coadă există măcar doi care să aibă aceaşi zi de naştere. Ce faci?
Majoritatea oamenilor ar refuza pariul gândindu-se că 36 de oameni = 36 zile de naştere din 365 zile pe an = ~10% şanse să existe în coada de la casa de marcat măcar doi oameni cu aceaşi zi de naştere. Dar nu e tocmai aşa.
Trebuie să numărăm legăturile dintre oameni, şi nu numărul de oameni.
Priviţi schema următoare:

Punctele sunt oamenii, linile sunt legăturile.
Sunt doar 5 puncte, deci 5 oameni… dar câte legături? Zece.
Şi dacă mărim numărul de oameni, uite ce se întâmplă cu legăturile (sau de fapt şansele ca doi oameni să aibă aceaşi zi de naştere):

Deci dacă ai fi pus pariul de care ziceam mai sus aveai peste 70% şanse de câştig...
Dar nu zilele de naştere şi pariurile ne interesează pe noi, ci modul în care ne afectează viaţa acest mod greşit de a număra oamenii în loc să numărăm legăturile dintre ei.
Grupul de oameni
Să ne gândim la un grup de oameni (de prieteni, de colegi de serviciu, de colegi de şcoală, nu contează…) care spre exemplu se hotărăsc să meargă la un film.
Dacă sunt 3 oameni există 3 legături, deci ~3 condiţii. Filmul e uşor de ales: o comedie (prima condiţie) cu Adam Sandler (a doua condiţie) şi să nu fie 3D (a 3-a condiţie). Dar ce te faci cu un grup de 5 oameni? Vor exista ~10 condiţii. A merge la film cu 5 oameni este greu! Dar cu 10 sau 15 oameni? Dacă sunt 10 oameni, există ~45 de condiţii. Cine mai ajunge la film?
Ştiu că acum ceva timp mă chinuiam să plec la mare cu alte 4 persoane (deci eram în total 5 oameni). Eram prieteni buni cu toţii, ne ştiam de mult, aveam gusturi comune (de aia eram prieteni, nu?)… dar numărul condiţiilor a fost atât de „mare” că ne-a luat 2 săptămâni şi seri întregi de certuri ca să ne hotărâm UNDE şi CÂND mergem.
De fapt asta-i problema noastră…
Trebuie să înţelegem că nu contează numărul de prieteni, ci calitatea prieteniei. Nu contează numărul de oameni ai unei echipe, ci numărul de „legături” formate între aceşti oameni.