Acasa » Dezvoltare personală » Altele » Ne scapă animalele de companie de stres?

Ne scapă animalele de companie de stres?

„Animalele sunt cei mai agreabili prieteni – nu te întreabă nimic şi nu te critică.” – spunea cândva nuvelistul de origine engleză George Eliot.

O afirmaţie cu care sunt de acord întru totul proprietarii de animale. Îţi vor spune că un animal de companie nu doar că te va iubi necondiţionat, dar, spre deosebire de semenii noştri, nu se vor certa niciodată cu tine şi nu se vor plânge niciodată despre lucrurile pe care le faci sau nu pentru ei. Mai simplu spus, pentru pet-ul tău, tu eşti centrul Universului.

Oricât de drăguţe sunt, animalele de companie nu sunt cea mai ieftină investiţie – au nevoie de ingrijire medicală, de hrană sau eventuale training-uri pentru educare. Şi mai este şi problema părului – pe care-l vei găsi peste tot prin casă sau, în cel mai rău caz, îţi va produce o alergie. Pe scurt, e ca şi cum ai avea un copil care nu va creşte şi nu va pleca într-o zi la casa lui, ci dimpotrivă, va trebui să ai grijă de el 24/7, 365 de zile/an. Dar cu toate aceste mici inconveniente, proprietarii de animale îţi vor spune că merită fiecare minut de efort, mai ales când ai nevoie să scapi de stres-ul cotidian. De fapt, e cel mai bun remediu pentru a te elibera de grijile zilnice!

Chiar şi oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că oamenii care deţin un animal de companie au niveluri mult mai scăzute ale stres-ului în comparaţie cu cei care nu se bucură de un companion.

Un studiu al Universităţii din Buffalo, din 1997, a arătat ca deţinerea unui animal de companie poate fi la fel de eficient în menţinerea unui nivel scăzut al tensiunii arteriale ca şi socializarea cu semenii nostri, în special în cazul femeilor aflate la vârsta a 3-a, care locuiesc singure.

De ce? Răspunsul se află în felul în care socializăm şi în nevoia de interacţionare cu semenii, în special în cazul persoanelor care locuiesc singure. Un alt studiu arată că studenţii care deţin un animăluţ de companie fac faţă mult mai bine stres-ului, fiind nu doar o modalitate foarte bună de a lega noi prietenii, dar ajută totodată şi la eliminarea sentimentului de singurătate – adesea întâlnit la studenţii care pleacă la facultate din oraşul natal.

Iar ce e bun pentru bunicuţe sau pentru copii, trebuie să funcţioneze şi pentru părinţi. Un alt studiu al Universităţii din Buffalo arată cum cuplurile care deţin un căţel sau o pisicuţă au o relaţie mult mai strânsă, sunt mult mai satisfăcute de relaţia în care se află şi fac faţă mult mai bine stres-ului în comparaţie cu cuplurile care nu deţin animale de companie. Asta se întâmplă, din nou, din cauza modului înc are socializăm. Se ştie deja că socializarea cu semenii ajută la sănătatea aparatului cardiovascular şi s-a demonstrat că cuplurile ce deţin animăluţe sunt mult mai sociabile decât cele care nu deţin un pet.

Terapie Asistată de Animale

De fapt, animalele de companie sunt atât de populare în lupta dusă împotriva stres-ului încât medicii au început să le folosească cu succes ca tratamentul alternativ la boli precum SIDA, autismul, depresia, cancerul etc. I-au dat chiar şi un nume acestui proces de vindecare – Terapie Asistată de Animale (AAT – Animal-Assisted Therapy).

Medicii sunt de acord că prin ingrijirea unui animal de companie se creşte încrederea în competenţa proprie, reducând astfel şi nivelul de stres şi anxietate.

Tu ai un animal de companie? Te scapă de stres sau dimpotrivă?

Articol scris de Alexandra Pîrvulescu

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!