NLP vine de la Programare Neuro-Lingvistică (eng. Neuro Linguistic Programming) și studiază:
1. Neurologia, care se referă la creier și la modul în care ne reprezentăm informațiile care vin spre noi. Principalele modalități de a experimenta lumea sunt cele 5 simțuri: văzul, auzul, kinestezicul (miros, gust, simt tactil).
2. Lingvistică se referă la limbajul pe care-l folosim în descriere atunci când ne amintim o experiență trecută, când trăim o experiență prezența sau când ne imaginăm o experiență viitoare.
3. Programarea se referă la obiceiurile, strategiile pe care le folosim în viață și care au devenit că niște programe (pattern-uri). De unele putem fi conștienți, pe altele le putem observă dacă ni le scoate cineva sau ceva în evidență, de altele este posibil să nu fim conștienți vreodată. Aceste programe ne influențează felul în care trăim, în care acționăm și reacționăm.
Ce înseamnă asta mai concret?
Înseamnă că poți să-ți programezi mintea utilizând cuvintele astfel încât să ai succes!
Cu ce este diferit NLP-ul obișnuit față de cel Somato Integrativ?
Diferența principală pe care o aduce se bazează pe studiul psihosomaticii care are în vedere următoarele aspecte: fiecare om este diferit, conștientizează și trăiește lucrurile diferit. În timp ce o emoție poate să declanșeze o reacție unei persoane, există șanse că același tip de emoție să declanșeze altă reacție în cazul altei persoane, sau nicio reacție. Acest lucru se întâmplă datorită diferențelor de interpretare, a felului în care se simte fiecare afectat, conștient sau inconștient. Dacă stresul psihologic trăit de o persoană este suficient de mare, el va fi transpus de către creier într-un stres biologic, sub stări de rău, afecțiuni, reacții fizice.
Pe scurt, somatizarea reprezintă răspunsul corpului fizic la modul nostru de gândire. Observând semnalele corpului, putem află concret unde și cum anume să utilizăm NLP-ul (programarea minții prin limbaj) astfel încât să ne vindecăm și să trăim o viață prosperă.
Probabil cel mai important aspect din NLP este integrarea convingerilor. Acestea ne dictează viața, modul în care vedem lucrurile din exteriorul nostru este și modul în care le vom trăi în interior.
Dă-mi voie să îți împărtășesc o mică povestioară.
O fetiță a venit acasă după școală, s-a dus în camera ei, s-a uitat pe geam și a văzut haine murdare puse la uscat.
S-a dus la mama ei și ia spus, “ – Mami vecinii noștri au pus hainele murdare la uscat” la care mama ei zâmbește, se uită la ea și își continuă treaba.
A două zi același lucru, vine de la școală se duce în cameră și vede pe fereastră hainele murdare puse la uscat.
Din nou se duce la mama ei și îi spune “ – Mami, din nou vecinii noștri au pus hainele murdare la uscat, trebuie să mă duc să le spun că nu se pun murdare la uscat” mama ei reacționând la fel.
A treia zi ajunge acasă de la școală și întră în cameră și vede haine curate puse la uscat.
Se duce la mama ei și îi spune, “Mami, în sfârșit vecinii noștri și-au spălat hainele” iar mama ei îi răspunde “Dragă mea, în sfârșit am spălat eu geamurile”.
Spune-mi te rog de câte ori te uiți în exterior și crezi că alții și-au pus hainele murdare la uscat, când de fapt noi avem geamurile murdare. Asta înseamnă să avem convingeri limitative care ne opresc din a dobândi ceea ce ne dorim cu adevărat.
Îți dorești să îți schimbi convingerile limitative?
Dacă da, fă o lista cu 5 convingeri care simți că-ți schimbă starea emoțională și te limitează pentru a fi conștient de ele și prin urmare să cauți să le schimbi.