Zilele trecute s-a terminat Hanuca și cu această ocazie am avut oportunitatea să particip la o seară de discuție cu un rabin din București. Ceva informal, într-o ceainărie faină de prin centrul vechi.
A fost prima dată când am stat la o masă cu un rabin și am vorbit cu el despre de toate – dar da, și despre religie și Dumnezeu.
Și rabinul a împărtășit o poveste care mi s-a părut numai bună de pus pe Motivonti.
Povestea spune cam așa: undeva în anii 1930-1940, până să înceapă perioada războiului, evreii începuseră să îți țină magazinele deschise chiar și sâmbătă, pentru a face un ban în plus.
Însă de vineri seară până sâmbătă seară are loc Șabatul, ziua „sfântă” evreiască, în care, teoretic, nu poți munci – pentru că sâmbăta-i zi de odihnă.
Evreii, fiind buni afaceriști, s-au prins însă că sâmbăta este o zi bună de afaceri dacă ai în jurul tău mulți oameni care nu respectă Șabatul – carevasăzică oameni care nu-s evrei.
Un rabin din Polonia, văzând că evreii încep să încalce Șabatul, a început să meargă din magazin în magazin să-i roage pe evrei să respecte Șabatul.
Și atunci el a înțeles că există o anumită „inerție a faptelor”.
Dacă rabinul vizita magazinele evreiești vineri, înainte de intrarea Șabatului (care are loc odată cu apariția primelor trei stele pe cer), evreii ascultau de rabin și închideau magazinele – poate de jenă, poate pentru că-și dădeau seama că așa era mai bine – nu știu.
Însă, dacă rabinul vizita magazinele după ce Șabatul intrase, adică vineri seară după ce primele trei stele erau deja pe cer, sau sâmbătă, în toiul Șabatului, oamenii de afaceri evrei nu mai ascultau de rabin, considerând că deja au încălcat Șabatul și nu mai contează de-și vor închide magazinele la jumătatea zilei sfinte.
În seara aceea rabinul a spus povestea asta după ce s-a vorbit despre respectarea dietelor și cum, dacă încalci o dietă pentru o clipă (luând poate o gustare dulce pe care nu trebuia s-o iei?), poate n-ar trebui să renunți de tot, ci să-ți „amintești” că vrei și preferi să te ții mai departe de dietă.
Niciodată nu este prea târziu să repari o situație care nu-i 100% stricată.
Un răspuns
Of. Multe mi-ar fi mers mai bine daca auzeam povestea rabinului din timp…