Acasa » Dezvoltare personală » Altele » Piese de schimb înlocuirea cărora nu trebuie amânată

Piese de schimb înlocuirea cărora nu trebuie amânată

Pentru a asigura o bună funcționare a automobilului și pentru a preveni defectarea lui, sunt câteva piese pe care un șofer trebuie să le înlocuiască o dată în an/sezon sau la fiecare 10 000 de km.  În cazul în care aceste piese devin uzate, automobilul riscă să capete defecțiuni grave, reparația cărora va costa, cu siguranță, mai mult decât o simplă revizie de rutină.

Uleiul pentru motor

Așadar, întâi de toate, ai grijă să schimbi uleiul pentru motor. Consultă manualul de întreținere pentru a ști cu siguranță cât de des se recomandă schimbarea uleiului anume pentru automobilul tău. De regulă însă, uleiul trebuie schimbat odată la 10 000 de km, iar în caz de suprasolicitare (dacă traseele zilnice presupun trafic aglomerat), automobilul tău va avea nevoie de o schimbare mai frecventă uleiului.

Filtrul de aer, de polen și de combustibil

Odată cu schimbarea uleiului se recomandă și schimbarea filtrelor, și anume a filtrului de aer, a filtrului de habitaclu/polen și a filtrului de combustibil.

Filtrul de polen înlătură mirosul neplăcut din salon și previne aburirea geamurilor. Înfundarea acestuia va însemna

Filtrul de aer asigură funcționarea normală a motorului iar în cazul în care acesta se uzează scade puterea motorului și crește consumul de combustibil. Pentru a ști cu siguranță când trebuie înlocuit filtrul de aer pentru modelul tău de mașină poți consulta manualul de întreținere.

Filtrul de combustibil asigură alimentarea motorului cu combustibil fără impurități, iar înlocuirea lor frecventă  duce înfundarea injectoarelor.

Discuri/tambururi, plăcuțe de frână, lichid de frână și setul de restabilire a saboților

Mare atenție la discurile și plăcuțele de frână! Plăcuțele de frână se uzează mai repede decât discurile, de aceea trebuie înlocuite mai des. Specialiștii recomandă înlocuirea lor după 15 000-25 000 de km. Pe când discurile de frână/tambururile trebuie să reziste până la 40 000 – 50 000 de km. Cum recunoști însă un disc uzat? Unul dintre semnele uzurii este rugina; apoi, discul este uzat dacă în partea superioară a suprafeței există o „buză” care ajunge la 1-2 mm, sau, din contra, în cazul în care există șanțuri sau striații pe disc, iar în cazul în care au crăpat, discurile trebuie schimbate imediat.

La schimbarea plăcuțelor, discurilor de frână sau tambururilor se recomandă, desigur,  schimbarea lichidului de frână, întrucât de calitatea lui depinde longevitatea sistemului de frânare. Lichidul de frână trebuie înlocuit în funcție de modelul mașinii, întrucât unele modele au nevoie de o înlocuire mai puțin frecventă: Skoda, Audi, VW (o dată la 50 000 de km rulați/o dată la doi ani), pe când un Ferrari ar necesita o înlocuire a lichidului de frână o dată la 5000 de km sau o dată la fiecare 6 luni.

E la fel de important să înlocuim periodic și setul de restabilire a saboților (garnituri, piulițe etc.), întrucât uzura acestora provoacă scurgerea lichidului de frână.

Bujii și fise pentru bujii

Bujiile cu scânteie (pentru motoarele care funcționează pe benzină) sau bujiile de incandescență (pentru motoarele diesel) de asemenea se uzează rapid și trebuie schimbate regulat. De obicei, bujiile uzate cauzează o funcționare neregulată a motorului, un consum mai mare de combustibil și zgomot în timpul funcționării motorului.

Odată cu schimbarea bujiilor, se recomandă înlocuirea fiselor pentru bujii, deoarece ele se uzează cu timpul și motorul poate funcționa instabil și din cauza lor.

Ștergătoare de parbriz

Ștergătoarele de parbriz se uzează foarte repede și își pierd proprietățile de ștergere. De aceea ele trebuie înlocuite în fiecare sezon.

Anvelopele

De regulă, cauciucurile trebuie înlocuite în fiecare sezon, deoarece cauciucurile de vară sau de iarnă  au proprietăți diferite. Sunt însă cauciucuri care pot fi utilizate în orice anotimp și, cu toate că acestea pot servi drept compromis, totuși nu au aceeași compoziție și proprietăți.

Îți recomandăm să îți înlocuiești anvelopele cu cele de vară dacă nu ai făcut-o deja, întrucât rezistența lor la temperaturi este net superioară celor All Seasons.

Uzura unui automobil se produce continuu, însă dacă ești atent să înlocuiești piesele la timp și ai grijă să treci reviziile de rutină, automobilul tău va fi longeviv și va fi în stare impecabilă după ani de exploatare.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!