Sunt frici pe care le ducem cu noi toată viața, care ne invalidează social și în legătură cu care nu facem niciodată nimic. Sigur, noi găsim tot felul de scuze ca să nu pară că este chiar așa, ajungem să avem cele mai solide argumente în favoarea oportunității fricilor noastre. În definitiv la ce-mi folosește mie să vorbesc în public? Viața mea este extraordinar de frumoasă și împlinită fără să zbor cu avionul. De ce e musai să fac baie în mare, lac sau piscină când e atât de relaxant să stau pe mal și să citesc o carte sau să beau o bere? De ce-aș urca cu liftul până la etajul 4237 când este demonstrat de cercetătorii britanici că mersul pe scări face glezna frumoasă? Și aș putea continua, dar nu are sens pentru că ați prins ideea.
Vă las un plan de luptă cu frica, în 8 pași grei:
- Brutal de sincer recunoaște care este frica ta. Privește-o în față și spune-i pe nume!
Nu te amăgi că îți este teamă de înălțime, spune-ți clar că ți-e frică să zbori cu avionul. Nu e suficient să-ți spui că nu te simți confortabil în spații strâmte – recunoaște că ți-e frică să mergi cu liftul.
- Trăiește cu frica ta și renunță!
Imaginează-ți câte lucruri faine ai avea de spus în fața oamenilor și lasă-te cuprins de frică până ți se taie respirația, până când tu îți vei spune ție că nu vei putea niciodată să vorbești în public pentru că îți este mult prea frică.
Visează la o vacanță în Caraibe, planific-o în amănunt și când ajungi la drum, simte-ți frica până paralizezi și apoi renunță la tot pentru că ți-e frică de avion.
- Conștientizează cât pierzi cu frica ta! Spune-ți că ești prost!
Deschide ochii și vezi care-i prețul real pe care-l plătești!
Nu prea ai prieteni la job cu toate că ești o persoană plăcută pentru că pauzele, petrecerile, glumele, micile picanterii se întâmplă la ultimul etaj și în ciuda faptului că mersul pe scări face glezna frumoasă, tu nu iei parte din cauza fricii tale de lift.
Ratezi toate deplasările și în curând și toate promovările, ca să nu mai vorbim despre concedii, din cauza fricii tale de avion.
Nimeni nu vede cât și cum muncești pentru că din cauza fricii tale de a vorbi în public dezvolți un comportament de evitare, te retragi și faci tot posibilul să nu fii observat. Și nici nu ești observat.
- Începe să-ți dorești!
Dacă până în acest moment îți doreai să nu care cumva să ți se întâmple, de-acum apeși butonul și te focusezi pe dorință. Acolo unde e frică este și dorință. Lasă dorința să crească, să dospească. Crede-mă, niciodată nu ți-e frică de ceva ce nu dorești. E ca o balanță, pe un taler e frica, pe celălalt dorința. Până acum ai ales să crești frica și ar fi nebunie curată să-ți spun să o scazi. Cred că nici n-ai avea cum. Dar dorința poți să o crești suficient de mult încât să încline balanța. Ai voie chiar și să trișezi, ai voie să-ți promiți recompense, treaba ta ce faci, numai fă dorința aia să atârne cât de greu!
- Hotărăște-te să-ți înfrunți frica!
Ia această decizie într-un moment liniștit în care nu ești presat să faci lucrul de care ți-e frică. Nu te amăgii că-l vei face când nu o să mai ai încotro pentru că asta nu se va întâmpla niciodată. Numai în fața morții nu ai alternativă, în rest, vei găsi mereu o cale de a evita, așa că nu aștepta să fii strâns cu ușa pentru că nu s-a inventat încă ușa aia.
Așa că, hotărăște-te să vorbești în public ori de câte ori ți se va ivi ocazia. Vei constata că în scurt timp vor apărea diverse situații.
Planifică un concediu care presupune să zbori și cumpără biletul de avion.
Decide să folosești liftul ori de câte ori te afli în fața unuia.
Propune-ți să intri în apă cu o palmă mai mult decât intri de obicei.
- Stabilește-ți termene și acțiuni!
Concret, la ședința de luna aceasta iau cuvântul. Concediul din anul ce urmează îl zbor cu avionul și mi-l petrec înotând în cele mai cristaline ape. Azi urc cu liftul un etaj. În două luni o să urc până la ultimul etaj fără probleme
- Trăiește cu frica ta și nu renunța!
Dă-ți voie să simți frica în viscere, imaginează-ți cum ți se strânge stomacul, cum ți se contractă umerii, cum ți se taie respirația, cum îți tremură genunchii, transpiră, plângi, trântește. Apoi imaginează-ți că faci lucrul de care ți-e frică, imaginează-ți că de data asta nu mai renunți, trăiește-ți frica până la capăt.
Repetă punctul 5, ori de câte ori simți frica, ba chiar și când nu o simți ca să vezi cum apare, fii atent la gânduri, pune-le în ordine, vezi care se repetă mai des, identifică-le, conectează-te la tine, la starea ta, identifică și numește senzațiile, sparge frica în bucăți și dă-le nume așa încât frica să nu mai fie doar o stare generică ci o construcție din componente care îți sunt familiare.
- Fă-o!
Doar două lucruri pe care să nu le faci oricât de mare ar fi tentația!
- Nu-ți promite nicio secundă că o să încerci. Încercarea lasă loc (mare) eșecului, ca să nu spun că fără doar și poate e sortită eșecului. Spune-ți că o s-o faci!
- Nu-ți crea scenarii catastrofice. Te afli în fața unei acțiuni pe care tu nu o faci pentru că îți este frică. Nu ai nicio informație reală despre cum va fi, ce vei simți, absolut tot ce-ți trece prin minte este un scenariu. Măcar fă-l să fie tolerabil.
O rugăminte: lasă-mi un comentariu cu experiența ta, cu o frică pe care ai depășit-o, povestește-mi cum sau spune-mi despre o frică cu care încă te lupți sau, și mai bine, spune-mi cum ți-a fost să-ți învingi o teamă urmând pașii pe care ți i-am propus!
Un răspuns
Ori de cîte ori fostul meu soț mă alunga,trebuiam să dorm în odaia copiilor, în care era strîmt și doar un pat.Iar o altă opțiune era să dorm jos, la balcon la etajul 5. Frica era mare, eram sigură că balconul va cădea în timp ce eu voi dormi. De cîteva ori m-am ridicat în patul copiilor, dar era strîmt, eram 3 într-un pat. Atunci mi-am zis: ,,Mă voi culca jos la balcon și fie cio fi, stiu că nu are nici o șansă să cadă, și dacă va cădea….cadă, nu am de ales.Și m-am culcat. Dimineața cînd m-am trezit, am zîmbit și am înțeles că frica ține de subconștient și este nefondată. Ea poate fi controlată și învinsă.