Acasa » Atitudine » Poate?!

Poate?!

“Poate”. Un cuvânt atât de obişnuit şi totuşi atât de plin de semnificaţie. “Poate” semnifică nesiguranţă, incertitudine, îndoială, ezitare sau chiar dezinteres.

Spui: “Vreau să ne vedem joi” şi primeşti răspunsul:”Ăăăăăă…poate ne vedem”. Răspunsul nu este  DA sau NU. Este “Poate”. Adică “Mă mai gândesc”. Completat cu un eventual “dacă nu intervine ceva”, ar avea ca “traducere” că orice intervine ar fi mai bun decat o întrevedere cu tine. Lipsa unui răspuns ferm te face să te gândeşti şi tu la alternative, deşi pozitia ta initială era cât se poate de clară.

Ce ar putea exprima mai bine atitudinea celuilalt faţă de tine decât răspunsul pe care îl primeşti? Un DA sau un NU ferm reprezintă mai mult decât atenţie. Reprezintă RESPECT. Un “Poate” lasă o portiţă de scăpare pentru o alternativă mai bună. Pe mine, una, ma scoate din minţi! În mometul ăla mă simt de parcă cerinţa mea devine imperativă şi crează obligativitatea acceptării, deşi totul este optional! “Poate” nu reprezintă o opţiune, ci nesiguranţa opţiunii în sine.

Chiar astăzi am auzit la radio că s-ar fi făcut o statistică din care reiese că dacă foloseşti de mai mult de doua ori într-o conversaţie cuvântul “Poate”, deja interlocutorul pierde încrederea pe care o avea – cel puţin teoretic – în tine.

Murphy spunea: Lucrurile se distrug proporţional cu valoarea lor.

“Poate” diminuează sau estompează valoarea, distrugând-o. Este nociv şi trebuie evitat. Mai bine un NU ferm, decât nesiguranţa. Un refuz direct mi se pare mai mult decât mulţumitor şi mai uşor de acceptat decât o variabilă.

Cel mai mare păcat faţă de oameni, nu este ura, ci indiferenţa faţă de ei. Indiferenţa este esenţa inumanitaţii. (George Bernard Shaw)

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. atunci cand spui poate denota si nesiguranta.
    Inseamna ca nu esti sigur pe tine si pe ceea ce vrei. Eu cel putin folosesc poate cat mai putin posibil :).

  2. eu folosesc poate destul de des ca raspuns si nu o fac pentru ca nu mi-ar pasa de ceilalti ci pentru ca as dori sa ofer un raspuns pozitiv dar ma tem ca nu imi pot onora promisiunea. spunand poate ceilalti inteleg ca daca nu apare ceva foarte important imi doresc sa ies cu ei, dar daca apare stiu ca macar am vrut. cateodata folosesc poate pentru ca nu stiu inca daca vreau sau nu ceva. cum zicea si stefan mai sus, unii folosim poate din nesiguranta ( atat in ceea ce priveste ce vrem noi cat si evenimentele exterioare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!