Orice situaţie nefavorabilă poartă în sine sămânţa unui beneficiu echivalent, dacă nu chiar mai mare.
– Napoleon Hill
Am început cu un citat în ideea că îl vei citi acum, înainte să citeşti articolul în întregime, şi îl vei mai citi o dată după ce termini de lecturat în totalitate acest articol.
Problemele sunt oportunităţi dacă tu începi să le transformi în oportunităţi. Jeff Keller spune că „Atitudinea este totul.” şi are mare dreptate. Este foarte important modul în care tu te comporţi vizavi de o situaţie, o problemă, un eşec.
Reacţia normală a unui om în faţa unei probleme este să se plângă. Tu faci asta? Nu-i nimic. După ce te plângi gândeşte-te că problema din faţa ta îţi indică o modificare pe care o poţi face pentru a îmbunătăţi anumite condiţii din viaţa ta.
N-am fost prea clar? Sunt nenumărate exemple de persoane care au fost concediate, date afară din facultăţi sau şcoli şi ulterior au început propria afacere de succes. De exemplu Walt Disney a fost concediat de la un ziar pentru că „nu avea imaginaţie”… Acum cu toţii ştim desenele lui şi Disneyland-urile lui.
Lucrurile care ne produc suferinţă ne educă.
– Benjamin Franklin
Jeff Keller a analizat 7 feluri în care ne pot ajuta situaţiile nefavorabile.
1. Situaţiile nefavorabile ne oferă o altă perspectivă.
După ce treci printr-o problemă gravă (precum o boală cruntă), lucrurile mici precum o pană de cauciun nu te mai afectează. Aşa înveţi să-ţi canalizezi atenţia spre lucrurile cu adevărat importante.
2. Situaţiile nefavorabile ne învaţa să fim recunoscători.
Niciodată nu apreciezi un lucru până când nu l-ai pierdut. Abia atunci când nu mai ai apă caldă sau curent electric îţi dai seama că-ţi sunt „vitale”. Doar când te îmbolnăveşti începi să te gândeşi la faptul că trebuie să ai grijă de sănătatea ta.
3. Situaţiile nefavorabile ne descoperă potenţialul ascuns.
Provăcările scot la lumină ce-i mai bun din noi. Uneori chiar talentele noastre.
4. Situaţiile nefavorabile ne încurajează să facem schimbări şi să acţionăm.
Unii din noi preferă să stea comozi în discomfort în loc să facă o schimbare pentru a sta în comfort. Uneori doar o criză sau o serie de dificultăţi ne motivează suficient ca să facem schimbări. Problemele uneori sunt un mod prin care viaţa ne atenţionează că nu suntem pe drumul cel bun şi este nevoie de o schimbare.
5. Situaţiile nefavorabile ne oferă lecţii valoroase.
După ce ai depăşeşti o dată un obstacol, a doua oară vei fi mai pregătit pentru abordarea lui.
6. Situaţiile nefavorabile deschid uşi noi.
Spre exemplu pierzi un job bun şi întâmplător găseşti unul chiar mai bun. În acest caz, „problema” nu-i chiar o problemă, ci mai mult o oportunitate la care nu te-ai fi gândit.
7. Situaţiile nefavorabile ne clădesc încrederea şi respectul de sine.
Cu toţii ne simţim puternici când depăşim un obstacol, nu?
Caută să-ţi identifici „problema” cu una din cele 7 tipuri de probleme de mai sus. Aşa o să înţelegi cum problema ta este oportunitatea ta. Acum citeşte citatul de la începutul articolului din nou.
3 răspunsuri
majoritatea preferam „zona de comfort”, acea zona calduta, nici prea calda, nici prea rece, deoarece o consideram SIGURA, insa unii constientizeaza mai devreme sau mai tarziu ca daca nu iesi din acea zona, risti sa ramai mediocru si e posibil sa realizezi asta cand deja esti prea batran ca sa mai FACI ceva…