Acasa » Atitudine » Puterea prezentului (Mindfulness)

Puterea prezentului (Mindfulness)

Nu am găsit o traducere exactă a acestui cuvânt, din acest motiv m-am gândit să îl folosesc în limba engleză – Mindfulness. De fapt înseamnă abilitatea de a trăi în momentul prezent, abilitatea de a conștientiza, de a înțelege, de a deschide ochii larg. Atunci când ești prezent (mindful) îți poți observa gândurile și sentimentele, în loc să lași viața să treacă pe lângă tine esti prezent și observi tot ce se întâmplă.

De ce m-am apucat să vorbesc despre acest lucuru?

Pentru că în ziua de azi este un element subapreciat, deși are o importanță extrem de mare în viața noastră și ne înfluențează existența într-un mod semnificativ.

Astfel m-am decis să scriu câteva lectii despre acest subiect, lecții pe care le-am învățat până acum. Să începem:

Lecția nr. 1 – Trăiește în moment (prezent)

Thích Nhất Hạnh (se citește tic-na-han), în una dintre cărțile sale scrie despre acest subiect şi spune că atunci când speli vasele și te gândești că vei mânca o piersică dupa ce termini, când vei mânca piersica nu te vei bucura de ea. Pentru că te vei fi gândit la următorul lucruri pe care îl ai de făcut, sau pe care vrei să îl faci şi astfel ajungând să nu te mai bucuri de momentul prezent și, de fapt, să nu mai simți nici o plăcere.

Încă o carte pe care mi-am cumpărat-o acum ceva timp, care tratează același subiect este și o recomand.

Lecția nr. 2 – Oprește-te pentru o secundă

Este un paradox aici. Cu cât facem mai multe lucruri, cu atât avem de pierdut mai mult. Less is more!

Trebuie să ne oprim, pentru 15-30 minute în fiecare zi, să ne gândim, să medităm. Să inspirăm și să expirăm. In and out, in… and out.

Tot timpul avem lucruri de făcut, tot timpul uităm să traim și ne transformăm în mașinări ce execută, ce fac lucruri. Trebuie să facem aia, trebuie să ducem asta, trebuie să scriu despre acest subiect, trebuie să fac lucrurl asta. Până și când dormim facem ceva… dormim!

Despre acest paradox, numit paradoxul timpului nostru am un video pentru tine, pe care îl poți vedea mai jos.

Lecția nr. 3 -煎茶

Sencha. Sen – verde, cha – ceai. Sencha – ceai verde (japonez)

Am văzut un interviu realizat de Kevin Rose (fondatorul Digg.com) cu un tip pe nume Jesse Jacobs (fondatorul Samovar Tea Lounge) în care s-a vorbit despre ceva ce m-a pus pe gânduri…

Jesse a spus: noi suntem ca o pagină scrisă, nu mai poți scrie nimic pe ea, nu mai este loc, nu mai poți adăuga nimic de valoare. Dacă pentru câteva momente renuntăm la toate lucrurile ce ne distrag atenția ne trasnformăm într-o foaie albă, goală și acest lucru ne poate înfluența calitatea vieții extrem de mult, extrem!

Procesul de realizare al unei căni de sencha face acest lucru pentru tine.

Luăm ibricul și îl umplem cu apă, aprindem focul la aragaz și punem pe foc ibricul. Asteptăm până apa ajunge la punctul de fierbere, așteptam ca apa să se răcească puțin, luam frunzele ce ceai verde proastăt și le mirosim. Inspirăm aroma și mintea noastră zboară prin diverse locații, punem ceaiul în cană și turnăm ușor apa peste, observăm cum frunzele se udă și încep să se desfacă, simțim mirosul și observăm culoarea de verde spre alb ce urmează să se trasforme într-un verde saturat, spre galben. Ținem în mână cana fierbite și suflăm în ceai după care sobrim ușor. Mintea noastră se relaxează și ne mulțumește pentru acest lucru, ne simțim mai calmi, mai calculați. Trăim în prezent, suntem mindfull, ne simțim zen.

Acest întreg ritual, despre care am să vorbesc într-un articol separat, pentru că mă pasionează foarte tare, ne calmează. Ne deconectează – de la probleme, de la internet, de la viată. Trăim în prezent și asta este cel mai important!

După cum spunea și în Fight Club (nu pot să ma abțin de la a face referire, este filmul și carea mea preferată) legat de bătaie, după ce te bați volumul se duce la minim, așa și cu ceaiul verde, volumul se duce spre minim, nu mai auzi vocile din jur așa de tare, totul este calm.

Cam asta, până acum. Până data viitoare, trăiește în prezent și nu te îngrijora de viitor, după cum spunea și Einstein, viitorul vine multe prea repede ca să te ingrijorezi, sau dacă îți place fizica cuantică putem face referire la Heisenberg, care spunea că nu există prezent, pentru că odată ce te-ai gândit la el devine trecut. Vin eu în completare și spun: nu există nici viitor pentru că odată ce ne gândim ce va fi peste 1 secunda, deja va deveni prezent și din prezent se va transforma în trecut.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Consider foarte utile atricolele de acest gen, si cu prilejul asta tin sa te felicit si sa-ti multumesc, pt acest site 🙂

    ps. Mi-a placut foarte mult referinta la Heisenberg.

  2. O singura data am simtit ca sint cu mult mai mult decit credeam,urmind recomandarile unei autoare franceze, referitoare la cum poti ajunge la al saselea simt.Dupa citeva ore ma-m simtit ca o sfera de energie care depasea cu mult corpul meu fizic,totul a durat o secunda,dar starea de beatitudine de surpriza de bucurie pe care leam simtit nu le voi uita toata viata.Mia fost pur si simplu frica sa continui sa aprofundez acea stare,ma-m multumit cu detinerea unei mici farime din marele secret.De atunci au trecut aproape 20 de ani,acum citesc si recitesc cartea puterea prezentului de eckhart tolle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!