Acasa » Atitudine » Schimbare » Rolul iertării în viaţa ta

Rolul iertării în viaţa ta

Zilele trecute am avut parte de experienţe minunate care mi-au reamintit lecţii importante de viaţă, iar pentru asta nu pot decât să mulţumesc şi să fiu profund recunoscătoare. O anumită conjunctură, pe care sunt conştientă că eu am atras-o, şi anumite pesoane, cele mai potrivite, le-am ales că să-mi reamintească modul în care mi-am schimbat viaţă în urmă cu aproape 3 ani.

Lecţia iertării plenare (în totalitate) m-a dus cu gândul la expresia pe care tot mai multă lume o foloseşte în jurul meu. Da, cred că cei de lângă mine fac exces de expresia „ te iert, dar nu te uit” – expresie pe care personal, o traduc aşa: „ Te iert acum, dar aştept ocazia potrivită să-ţi reproşez încă o dată greşeala sau să te răsplătesc cu aceeaşi monedă”.

O astfel de iertare, nu  este şi nu va fi niciodată iertare în adevăratul sens al cuvântului.  Iertarea de care îţi vorbesc eu este, părerea mea, cel mai nobil sentiment, după iubirea necondiţionată. Aşadar, când spui că ierţi, iartă din toată inima. Decât să ierţi pe cineva doar pentru a scapă de o anumite situaţie şi persoana în cauză, mi se pare mai cinstit faţă de toată lumea, să-i spui că nu poţi sau nu vrei (încă) să ierţi. Măcar aşa ştii una şi bună: tu că ai fost sincer, iar persoana care ţi-a cerut iertare că nu a fost iertată.

Lipsa iertării nu aduce binele în viaţă ta şi răul în viaţă celuilalt. Neiertarea va produce blocaje emoţionale pentru tine şi viata ta, iar pentru celălalt aduce liniştea şi pacea că a făcut acest pas: a avut curaj să-ţi spună „Îmi pare rău! Iartă-mă!”.  Pentru tine va fi o altă piatră pe suflet, iar pentru celălalt va fi eliberarea de povară. Cine crezi că va fi fericit?

Şi atunci te întrebi de ce ai parte în viaţă doar de experienţe neplăcute, de ghinion şi de refuz? Răspunsul este foarte simplu: pentru că ai adunat în inima ta foarte multe sentimente negative, foarte multe etichete (atribuite ţie sau celor din jur) şi pentru că judeci orice şi pe oricine.

De ce să (te) ierţi?

 Nu poţi ierta, nu poţi oferi iertarea ta celorlalţi, dacă tu nu găseşti iertarea în tine. Altfel spus nu poţi oferi ceea ce nu există în tine. Iertarea există, dar tu nu ai descoperit această minunată sursă de evoluţie şi dezvoltare personală. Iertarea începe cu tine. Trebuie să te ierţi cu adevărat ca să-i poţi ierta pe ceilalţi.

Iertându-te dizolvi zidurile, piedicile care stau în calea evoluţiei tale. Drumul tău spre înainte se netezeşte, e lin şi drept.

Îţi recapeţi încrederea în ţine şi redescoperi toate resursele interioare pe care le-ai abandonat şi care îţi oferă linişte, pace şi claritate asupra vieţii şi situaţiilor pe care le traversezi.

Accepţi totul şi pe toată lumea exact aşa cum este. Eşti în armonie totală şi perfectă cu tot ce există în interior şi în exterior.

Devii mulţumit şi fericit cu tot ce ai acum în viaţa şi în jurul tău. Îţi explorezi la maxim şi te foloseşti de toată resursele (mă refer acum la cele vizibile, palpabile, materiale) şi ai parte de rezultate.

Înveţi să fii recunoscător pentru tot şi toate câte există, le ai şi le-ai făcut într-o zi sau în toată viaţă ta. Realizezi cât de multe motive ai să mulţumeşti şi să fii recunoscător.

Eşti plin de energie şi inspiraţie. Eşti o sursă inepuizabilă de idei şi resurse, sursă care atrage energii pozitive care se materializează.

În momentul în care ierţi pe altcineva beneficiile şi binecuvântările apar în viaţa ta. Iertarea este pasul spre fericirea sigură, fericirea zilnică. Te bucuri de fericire în fiecare moment. Trăieşti în fericire în fiecare moment al vieţii tale.

Iertând devii conştient că nu există greşeală, că nimic din ceea ce face celălalt nu este greşit, este doar potrivit pentru acel moment, că nimeni nu te poate răni, deci nu ai ce să ierţi.

Ştii că atunci când te simţi rănit de vorbele sau acţiunile celorlalţi, la nivel înalt nu este vorba de un atac la persoana ta, înseamnă doar că în interiorul tău ai (încă) probleme nerezolvate şi răni necicatrizate, care îşi cer dreptul la atenţie din partea ta – toate se rezolva cu iubire.

Accepţi că există şi altă perspectivă. Accepţi cu uşurinţă părerile şi ideile celorlaţi chiar dacă sunt total diferite de ideile şi opiniile tale.

Comunici mult uşor cu cei din jur, îţi exprimi părerile firesc şi cu foarte multă uşurinţă, fără să-ţi fie teamă că ai putea fi etichetat sau marginalizat pentru opinia şi alegerea ta.

Dispare teama că ai putea greşi pentru că ştii faptul că inima ta nu te conduce niciodată spre mai puţin bine, ci întotdeauna spre cel mai mare bine al tău.

Practicarea iertării sau afirmaţii pentru iertare.

„Am făcut tot ce am putut eu în această situaţie. Am făcut tot ce cred eu că este bine acum, nu mâine, nu peste două zile, ci acum. Nu am greşit cu absolut nimic de care să mă jenez sau să mă ruşinez acum sau în oricare alt moment al vieţii mele. Îmi asum deciziile şi rezultatele. Mă iert, mă accept şi mă iubesc exact aşa cum sunt! Mă iert pentru că simt că am făcut bine tot ce am făcut, iar orice altă părere nu mă deranjează.”

„Ai venit în viaţa mea ca un mesager. Mi-ai arătat, m-ai învăţat, mi-ai predat o lecţie de viaţă foarte importantă şi folositoare pentru mine. Am văzut, am învăţat, am conştientizat profund mesajul şi lecţiile tale pentru mine. Conştientizările mi-au schimbat viaţa, în bine. Te iert! Te eliberez! Îţi mulţumesc! Sunt recunoscător!”


Articol scris de Laura. Vezi și blogul ei personal aici: http://lumealaurei.ro/

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

3 răspunsuri

 1. Buna seara!
  De acord cu tot ceea ce ati scris. Asa spune si preotul. Dar, daca cel/cea/cei gresesc enorm, adresandu-ti injurii, blestemandu-te, pe tine si familia ta, ocupandu-se si cu practici de magie (farmece) si nu-si cer iertare, ba persevereaza ani, cum poti sa-i ierti?!

  1. Buna ziua!

   In primul rand, dupa parerea mea, nimeni nu poate vorbi despre o alta persoana. Cei care viorbesc despre noi, de fapt, vorbesc despre propria persoana. Daca cineva vorbeste urat despre dumneavoastra, NU o luati personal pentru respectivul cauta sa-si scoata furia din interior. Este o modalitate de a spune ca are nevoie de intelegere, de suport, de iubire. Pare ciudat? Posibil! Dar nimic nu este imposibil, iar cei care ataca cer atentie. O parere negativa a altcuiva va poate spune foarte clar ca aceasta este imaginea si calitatea vietii pe care celalalt si le doreste. Cat despre blesteme si alte asemenea, personal nu cred in ele. E cel mai usor mod sa imi pierd din energie si sa atrag ceea ce gandesc in viata mea.

   Iertarea este un proces complex, sunt etape prin care trebuie sa treci, sa acorzi atentie si timp. Nu e usor sa ierti, dar e cea mai eficienta solutie care da si REZULTATE.

   Toate bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!