Același scenariu pare să se repete în fiecare toamnă. Copiii și adulții sunt expuși la diverși viruși și bacterii la școală, grădiniță sau birou. Odată contactați, aceștia trec de la o persoană la alta în mediul respectiv. Cei mai vulnerabili sunt cei care au imunitatea scăzută, fiind primii care se îmbolnăvesc.
Prevenția joacă un rol esențial în evitarea acestor situații. Sistemul imunitar este activ în mod constant, ajutând corpului nostru să lupte împotriva acestor viruși și bacterii. De aceea trebuie să ajutăm sistemul imunitar oferindu-i zilnic o doză sănătoasă de vitamine și minerale.
Fructele și legumele proaspete sunt pline de substanțe nutritive, care ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic, dar și la creșterea masei musculare. Următoarele rețete de sucuri pregătite cu ajutorul unui storcător de fructe cu melc, conțin substanțe nutritive esențiale pentru sănătate și în lupta împotriva frigului și a gripei.
Suc de mere, morcovi, ghimbir și lămâi
Merele conțin quercitină, un antioxidant care stimulează imunitatea. Quercitina reduce incidența răcelii obișnuite, are proprietăți antiinflamatorii, reduce riscul de apariție a cancerului și ajută la prevenirea alergiilor. Întrucât merele sunt fructe ușor de găsit toamna, acestea reprezintă un ingredient ideal pentru sucurile naturale.
Morcovii reprezintă una dintre cele mai sănătoase legume. Aceștia oferă numeroase beneficii inimii, plămânilor, pielii, ochilor și sistemului imunitar. Morcovii conțin beta-caroten, o substanță care are capacitatea de a combate infecția. Alte legume portocalii precum dovleacul și cartofii dulci conțin beta-caroten și vitamina C, un alt nutrient important, care stimulează sistemul imunitar.
Ghimbirul este un condiment care produce o senzație de încălzire în organism. Acesta stimulează circulația și are efecte anti-inflamatorii. Aceste avantaje sunt importante pentru menținerea sistemului imunitar sănătos.
Ingrediente: 2 mere
5 morcovi
1 bucată de ghimbir
¼ lămâie, fără coajă.
Suc de portocale, grapefruit, clementine și lămâi
Vitamina C are proprietăți antioxidante, protejând celulele împotriva substanțelor care dăunează organismului. Deficitul de vitamina C poate conduce la întârzierea vindecării rănilor, la incapacitatea de a lupta în mod corespunzător cu infecțiile și poate afecta sistemul imunitar.
Din fericire, un suc 100% natural, din portocale, grapefruit, clementine și lămâi conține cantitatea zilnică, necesară de vitamina C. Acesta este ideal pentru micul-dejun, servit împreună cu un bol de cereale integrale.
Ingrediente: 2 portocale
1 grapefruit
4 clementine
½ lămâie.
Nutrienți importanți: vitaminele A, B6 și C, acid folic, zinc.
Sursa foto: pexels.com
Suc de sfeclă, morcov, ghimbir și turmeric
Acest suc energizant are la bază patru legume rădăcinoase, care susțin sistemul imunitar și reduc simptomele aferente infecțiilor din organism. Inflamațiile reprezintă adesea răspunsul sistemului imunitar la apariția infecțiilor. Acestea pot provoca simptome de gripă sau răceală. Această băutură energizantă este utilă și persoanelor care se confruntă cu artrita reumatoidă, întrucât ghimbirul și turmericul au efecte antiinflamatorii.
Ingrediente: 1 sfeclă
3 morcovi
1 portocală
½ lămâie
10g rădăcină de turmeric
10g ghimbir proaspăt
1 vârf de linguriță de piper cayenne.
Un răspuns