Acasa » Dezvoltare personală » Creativitate » Tu cumperi sau creezi propriile mărtișoare?

Tu cumperi sau creezi propriile mărtișoare?

De când a apărut acest curent al handmade-ului, s-a extins în ultimii ani asupra a tot mai multe domenii.

Astăzi vorbim despre handmade în lumea mărțișorului.

Suntem la doar o zi distanță de 1 Martie, ziua în care celebrăm venirea primăverii oferind celor dragi un mărțișor.

Ca în fiecare an, în această zi străzile sunt pline cu standurile comercianților de mărtișoare. Găsești atâtea modele, care mai de care mai frumoase, la prețuri moderate dar și piperate. Pe alocuri, printre mărțișoarele made in China, mai găsești  și câte un comerciant de mărtișoare handmade. Adică făcute cu mânuțele lui, nu pe bandă rulantă de vreo mașinărie.

Sunt curioasă, tu ce alegi: mărțișoarele handmade sau cele chinezești? De ce?

Dar… ţi-a trecut vreodată prin gând să îți faci singur propriile mărţişoare?

Chiar dacă mâine e deja 1 Martie, încă mai ai timp. Nu trebuie decât să te înarmezi cu multă răbdare și câteva ore libere (vreo 2-3 ore).

Materiale?

Nu te stresa, nu ai nevoie de cine știe ce materiale sau unelte. Nici să știi vreo tehnică anume. Evident, dacă știi să coși, croșetezi/tricotezi, modelezi, ai un avantaj față de restul. Dar și dacă nu știi nimic din toate astea, tot îți poți face singur un mărțișor.

Anul aceasta ai mare noroc! Nu mai sunt la modă mărțișoarele tradiționale gen trifoi, coșar, buburuză etc. Anul aceasta nu mai există limite, poți să confecționezi un mărțișor în orice formă dorești. Se poartă în special florile maaari, și fundițele (pe care le poți face foaaarte simplu dintr-o panglică frumos colorată). Materialele pentru care poți opta sunt nenumărata, de la pânză, fire, mărgele, lut polymeric, până la hârtie.

Da, chiar așa, poți face mărtișoare frumoase chiar și din hârtie colorată sau din paginile unei cărți.

De ce să îți faci singur mărțișoarele?

  •  Pentru că astfel susții mișcarea handmade.
  •  Pentru că e un mod de a recicla/reutiliza unele materiale. Eu am făcut mărtișoare noi dintr-unele mai vechi. Adică le-am dezmembrat pe cele vechi și de la fiecare am folosit ce îmi era necesar (o mărgea, un ac, o pietricică, un șnur, un ambalaj).
  •  Pentru că de multe ori poți face chiar economii.
  •  Pentru că vei avea un mărțișor unicat.
  •  Pentru că poți mai mult decât să oferi mărtișoare, dacă ale tale au success le poți chiar vinde făcând un bănuț în plus dintr-o activitate relaxantă și distractivă.
  •  Pentru că cei ce vor primi mărtișoare de la tine se vor bucura cu adevărat de ele, îți vor aprecia mult mai mult gestul, indiferent cât de imperfect ar fi mărțișorul tău

Eu una mi-am făcut singură mărțișoarele anul acesta. Și anul trecut mi-am dorit dar m-am trezit prea târziu. O parte le voi dărui, iar pe altele le voi vinde deoarece au ieșit mult mai multe decât mă așteptam. Deși la primele mărtișoare, cei care le-au văzut (părinții) au fost cam sceptici, după ce le-am terminat pe toate, chiar ei m-au încurajat să încerc să le și vând.

Nu te lăsa descurajat dacă primele încercări vor eșua, sau dacă unii vor strâmba din nas. Crede-mă, sentimentul pe care îl vei avea purtând în piept un mărțișor făcut de tine, e inegalabil, chiar și numai pentru asta merită să te apuci de făcut mărtișoare.

Mie îmi place să lucrez cu lut polymeric, dar am mai avut doar câteva resturi, așa că a trebuit să găsesc și alte materiale pe care să le combin. Am mai folosit fundițe croșetate, flori de macramé tăiate dintr-o față de masă (shhhh, mama nu știe). Închizătorile le-am luat de la mărtișoare mai vechi, am mai adăugat pe ici colo și câte un element metalic, le-am colorat cu markere, le-am ambalat frumos în celofan pe care apoi l-am capsat… și gata.

Și nu sunt singura care își face mărtișoare. Cred că deja suntem o armată. Dintre aceștia țin să o menționez pe Corina Nițescu de la MărţiShop.  Când am văzut primele imagini cu mărțișoarele create de ea m-am bucurat foarte mult. Mă bucur de fiecare dată când descopăr pe cineva interesat de handmade.

MărţiShop


Așa că nu m-am putut abține și i-am luat un mini-interviu virtual:

E: Corina, sunt tare curioasă, e prima dată când confecționezi mărtișoare?

C: Este primul an în care am hotărât că vreau să creez propriile mele mărţişoare.

E: Ce materiale folosești, ai un material preferat?

C: Folosesc fetru şi nasturi. În rest imaginaţia este cea care mă ajută să creez modele haioase.

E: De ce ai ales să faci mărtișoare în loc să le cumperi?

C: Am zis că vreau să îmi ocup timpul cu ceva. Am făcut pentru început o broşă, după care am zis că până de 1 martie vreau să creez câteva pe care să le vând. Dar am avut şi broşe pe care le-am dăruit apropiaţilor.

E: Folosești o tehnică anume, te-a învățat cineva cum să le faci?

C: Nu cred că există o tehnică anume, cred că înveţi lucrând. Începi cu un desen, apoi tai materialul în forma dorită, te apuci de cusut şi gata!

Ah! şi foarte importante sunt combinaţiile de culori. Mai degrabă ele, decât materialele.

 E: Cât de greu este să faci broşele de care vorbeai? Crezi că oricine ar putea să producă unele, sau e nevoie de anumite abilități?

C: Cred că este nevoie de muuuuuuuuuuuultă răbdare. Cel puţin eu una lucrez cam trei ore, dacă nu mai mult, la un singur exemplar.

Este important să ai şi talent, dar cred că mai necesară este răbdarea în acest proces de creaţie.

 E: Care a fost reacția celorlalți când au aflat despre pasiunea ta de a face mărtișoare, au fost sceptici sau te-au încurajat?

C: Apropiaţii m-au încurajat, au spus că sunt broşe muncite, sunt frumoase şi m-au ajutat să le găsesc un preţ convenabil pentru ambele părţi (vânzător-cumpărător).

E: În ce direcție crezi că va evolua acest curent al handmade-ului?

C: În curând, mai apreciate vor fi creaţiile unice. Spun asta pentru că lucrurile create manual de un om sunt mai valoroase decât cele create de o maşinărie.

După cum se poate observa şi la casele mari de modă, se pune preţ pe unicitate. Iar revenind la mărţişoare, te simţi mai bine ştiind că porţi în piept creaţia unică a unei anumite persoane.

Aşa că, eu cred în evoluţia produselor de tip handmade.

Dacă noi putem, și voi puteți! Ce ziceți, cine ni se alătură?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Eu! Anul acesta am oferit martisoare origami si felicitari tot handmade. Mentionez ca felicitarile le-am oferit inca de vreo doi ani, cu ocazia diferitelor evenimente: Craciun, Paste, aniversari si in prezent lucrez la invitatii pentru nunta . Am inceput sa fac lucru de mana pentru ca in iarna lui 2010 nu am avut suficienti bani pentru cadourile de Craciun asa ca m-am apucat de treaba iar la final am constatat cu mare bucurie ca iese de fiecare data ceva frumos desi poate nu ai la baza o idee clara, se va dezvolta pe parcurs, iar persoanele care primesc darul sunt si ele impresionate si mult mai bucuroase. Sper sa am mereu timp sa fac felicitari si minuni origami sau pungute de cadouri. Timp pentru ca imaginatie este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!