În afară de momentele de solitudine, suntem în permanență prinși în tot felul de conversații, fie că vorbim cu iubitul/iubita, fie că vorbim cu colegii de serviciu, cu șeful sau prietenii, suntem într-o directă comunicare cu cineva. Atâta antrenament ar trebui să facă din noi adevărați experți, dar de cele mai multe ori realizăm că nu-i așa, că de fapt fie n-am auzit ce a spus celălalt, fie nu am spus ce aveam de spus, fie că celălalt nu ne ascultă…
Regulile conversației:
– Ai un motiv pentru care înițiezi sau rămâi într-o conversație
– Îți asculți partenerul
– Îți înțelegi partenerul
– Îi răspunzi partenerului
– Aștepți răspunsul partenerului
– Intuiești următoarea mișcare
1. Motivul conversației: Este ușor de remarcat că nu intrăm în vorbă cu oricine, în primul rând și apoi, nu orice conversație este una plăcută. Anticiparea unei conversații plăcute este resortul care ne împinge la dialog.
2. Ascultarea: este important să-l ascultăm pe celălalt tocmai pentru a putea oferi un răspuns pe măsură. Atunci când ne grăbim cu răspunsul, fără a-l lăsa pe celălalt să termine ce are de spus, riscăm să transformăm conversația în monolog.
3. Înțelegerea: nu este suficient să asculți ce-ți spune, este nevoie săși înțelegi, să fii familiarizat cu limba, limbajul, sensurile ascunse pentru a înțelege cât mai corect mesajul ce vine spre tine.
4. Răspunsul: după ce ai prelucrat informația care vine spre tine, este necesar să răspunzi. În lipsa unui răspuns din partea ta, conversația se stinge sau se transformă în monolog. Celălalt e posibil să fie pus într-o situație neplăcută în lipsa unui răspuns din partea ta.
5. Intuiția: pentru fluiditatea conversației este necesar să intuiești următoarea replică a partenerului, să o anticipezi și să vi în întâmpinarea ei. Aceasta dă senzația de continuitate și în același timp se constituie în garanție a ascultării și înțelegerii celuilalt.
Din aceste reguli decurge ideea că pentru orice conversație este nevoie de doi și că amândoi trebuie să respecte în agală măsură aceste reguli, altfel fie conversația se transformă în monolog, fie cei doi ajung să nu se mai întâlnească.
Metode practice de exersare a conversației:
Nu este o glumă! Dacă mă apuc acum să caut, cu siguranță găsesc vreun curs care să ne învețe să purtăm o conversație. La nivel teoretic, fără a înțelege însă, profund, visceral, regulile, arta conversației.
Prin dans exersezi toate aceste reguli. În dans ajungi să-ți cunoști partenerul și mai mult decât atât, te vei cunoaște pe tine. Vei afla dacă știi să asculți, dacă oferi răspunsuri la timp, dacă intuiția ta funcționează. Și dacă te gândești chiar acum că tu nu ai nevoie să înveți să dansezi, poate că o să-ți dau dreptate – sunt oameni care nu dansează niciodată. Dar cu siguranță ai nevoie să porți o conversație și o poți face foarte ușor prin dans.
LotusDance își propune să ne ajute în arta conversației prin dans, iar pentru membrii comunității Motivonti oferă o reducere de 30%.
Let’s dance, baby!