Acasa » Atitudine » Partea invizbilă a succesului

Partea invizbilă a succesului

Studiul succesului şi a modului în care acesta poate fi obţinut i-a preocupat pe filozofi încă din cele mai vechi timpuri. Odată cu apariţia timpurilor moderne, a tehnologiei şi a unor instrumente de lucru corespunzătoare, studiul succesului a devenit o preocupare și pentru oameni de ştiinţă, cercetători din diverse domenii, psihologi, sociologi, antrenori.

De ce? În momentul în care ştii „reţeta succesului” vei putea să o aplici cu orice persoană, făcând-o să atingă rezultatele pe care le doreşte într-o perioadă mult mai scurtă, economisindu-se în acest fel timp şi bani.

La început s-a crezut că e suficient să se copieze ceea ce ştiu (CUNOŞTINŢE) şi ceea ce fac (ABILITĂŢI) performerii şi să se transmită aceste cunoştinţe şi abilităţi celor care voiau să devină performeri.

S-a dovedit că acest model funcţionează doar când e vorba de sarcini care ţin de operarea maşinilor industriale sau de anumite munci repetitive DOAR DACĂ cel care muncește percepe beneficiile pe care le primește ca fiind în concordanță cu munca pe care o prestează.

Acest model NU funcţionează atunci când e vorba de interacţiuni cu mediul sau interacţiuni cu alte persoane (antreprenoriat, vânzări, negociere, roluri în societate, sănătate, relaţii cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate, munci creative sau care cer anumite specializări). Legat de domeniul vânzărilor, de exemplu, există studii care arată că se irosesc milioane de dolari şi mii de ore pe traininguri de vânzări care în final nu au rezultatul dorit.

Mai mult decât atât, se constată că există persoane care au mai puţine abilităţi sau mai puţine cunoştinţe sau un IQ mai mic decât media şi care obţin succesul mult dorit în condiţiile în care cei mai bine pregătiţi nu reuşesc acest lucru (cele mai cunoscute sunt cazurile persoanelor care au renunţat la şcoală şi au construit afaceri de succes).

De-a lungul timpului au apărut diverse teorii care au încercat să răspundă la întrebarea „Care e elemetul lipsă?”.

S-a vorbit, printre altele, despre ATITUDINE (MOTIVARE), INTELIGENŢĂ EMOŢIONALĂ, ÎNCREDERE, GÂNDIRE POZITIVĂ, VOINŢĂ ca despre elementele care lipsesc şi care trebuie adăugate la „reţetă”. S-a dovedit că fiecare dintre aceste teorii nu oferă răspunsul corect sau complet.

Cercetările recente din biologie, psihologie, fizică cuantică, neuro-science arată că principalul responsabil pentru modul în care arată viaţa noastră este SUBCONȘTIENTUL. Dacă ar fi să comparăm mintea cu un calculator, atunci subconştientul este asemeni hard-ului pe care sunt memorate „programe” care rulează. Aceste „programe” stocate în subconştient sunt cele care determină modul în care arată viaţa noastră de zi cu zi. Aceste ”programe” au și fost denumite de anumiți autori ”programe mentale”. Alte denumiri folosite sunt ”hărți mentale”, ”paradigme”, ”convingeri”. O să folosesc în continuare termenul de ”convingeri”.

Studiile arată că subconştientul ocupă între 95% şi 98% din mintea noastră, iar restul de 2%-5% este ocupat de conştient. De aceea, dacă o alegere conştientă nu este dublată de existenţa unei convingeri din subconştient care să o susţină, acea alegere nu se va materializa sub forma unor acțiuni în realitatea fizică.

Așdar, avem SUBCONŞTIENT. Ce facem cu el?

Într-o înregistrare audio din 1956 numită „The Strangest Secret” Earl Nightingale folosea o metaforă foarte puternică: subconştientul e asemeni unui pământ fertil. Dacă plantezi porumb o să crească porumb, dacă plantezi buruieni o să crească buruieni. Îţi recomand să asculţi această înregistrare. A fost primul disc de vinil cu un discurs înregistrat care s-a vândut în peste 1 milion de exemplare (a şi câştigat „Discul de Aur” pentru asta) şi de aici a pornit apoi industria de dezvoltare personală.

Revin la comparația cu pământul fertil. Am crescut la ţară și am participat la toate muncile câmpului. Şi am constat un lucru interesant. Oricât de fertil ar fi, un pământ de care nu te ocupi e invadat de buruieni. Te-ai aştepta poate să crească pe el porumb sau sfeclă sau cartofi sau flori sau orice altă plantă folositoare. SURPRIZĂ! Un pământ lăsat neîngrijit e invadat de buruieni. Mai mult decât atât, pe un pământ pe care ai plantat legume sau flori sau orice plantă care îţi e de folos cresc buruieni. Şi trebuie să smulgi buruienile (operaţiunea se cheamă „a plivi”) în acelaşi timp cu îngrijitul acestor plante.

La fel se întâmplă şi cu subconştientul. Dacă te ocupi doar cu sădirea şi creşterea de convingeri suportive nu e suficient. Convingerile ne-suportive (sau limitative cum se mai numesc în literatură) vor găsi resurse să se dezvolte în acelaşi timp şi, mai mult decât atât, să devină mai puternice. Convingerile ne-suportive sunt ca şi praful de pe mobilă. După ce l-ai şters, peste câteva zile trebuie s-o faci din nou.

Aici e zona în care literatura de dezvoltare personală pierde uneori direcția bună, pentru că se insistă majoritar pe vizualizare sau alte tehnici de creare de convingeri suportive (afirmații, declarații, rescrierea scenariului) pierzându-se din vedere partea de eliminare de convingeri ne-suportive care e la fel de importantă.

Noi ne dorim să mergem prin viaţă „deschişi” să vedem şi să auzim lucruri noi, lucruri care să ne schimbe viaţa.

Nu realizăm că vechile convingeri, pe care le-am adoptat de cele mai multe ori fără să ne dăm seama, ne împiedică să venim la zi cu actualizările, sau, cum ar spune IT-iştii, să facem update.

Se întâmplă să citim cărţi şi să mergem la cursuri şi să selectăm din informaţia nouă DOAR acele idei care confirmă ceea ce avem deja „descărcat” în subconştient. Se întâmplă însă că nu suntem conştienţi de mai mult de 90% din convingerile din subconştient, deşi acestea ne dictează literlamente viaţa de zi cu zi.

E foarte interesant pentru mine ca în procesul de coaching să descopăr împreună cu participanţii convinerile ne-suportive ale acestora. Iată câteva „Decât să pierd banii într-un fel sau altul mai bine îi cheltuiesc”, „Lumea profită de mine”, „Trebuie să muncesc dublu faţă de ceilalţi ca să am succes”. Şi ştii ce se întâmplă cu aceste persoane? Îşi cheltuiesc toţi banii sau atrag în viaţa lor situaţii în care se profită de ei sau trebuie să muncească dublu faţă de ceilalţi.

În workshop-ul „Atrage Abundenţa în Viața Ta!” le ofer participanţilor o listă cu peste 70 de convingeri ne-suportive legate de bani. Foarte mulţi spun că nu au acele convingeri sau că, pe o scară de la 1 (=nu li se aplică) la 10 (=li se plică 100%) dau de obicei nota 2 sau 3. Şi în acest moment le adresez întrebarea „Dacă nu ai aceste convingeri atunci de ce nu te bucuri de o viaţă plină de bogăţie, de ce nu eşti pe o plajă exotică ci te afli în acest workshop?”.

Lipsa de bani, o relație care nu merge, o sănătate șubredă nu sunt probleme. Sunt doar simptomele (rezultatele din realitatea de zi cu zi) care arată ce fel de convingeri ai în subconștient.

Așadar, înainte de a construi convingeri suportive e nevoie să anihilezi convingerile ne-suportive. Ca să plantezi flori înainte de toate trebuie să cureţi grădina de buruieni.

Iată câteva din metodele de eliminarea a convingerilor ne-suportive:

– Metoda interogării (Option Method)

– Metoda Morty Lefkoe

– Metoda Sedona

– EFT (Emotional Freedom Technique) sau Tehnica de Eliberare Emoțională

– Ho’oponopono

Favorita mea este EFT: e simplu de învăţat, simplu de aplicat şi e super-eficientă. Am văzut rezultate foarte rapide (uneori în câteva minute) la persoanele cu care lucrez în coaching.

Creşterea venitului, cel mai mare comision din vânzări din ultimii 5 ani (dublul celui mai mare comision câştigat vreodată), eliminarea unei alergii care nu avea leac, eliminarea migrenelor, îmbunătăţirea relaţiei de cuplu (aş spune chiar salvarea relaţiei de cuplu), eliminarea insomniilor, eliminarea kilogramelor suplimentare sunt doar câteva din rezultatele la care am asistat de-a lungul timpului.

În afară de aceste rezultate EFT e un instrument extraordinar pentru gestionarea stresului zilnic. Şi de cele mai multe ori acest stres nu e conștinetizat. Pentru că poate eşti o persoană pozitivă. Dar mediul exterior nu e „steril”. Fără voia ta te încarci cu „praf”: discuţiile pe care le auzi fără să vrei, imaginile pe care le vezi oricum, lucrurile pe care le ai zilnic de făcut te încarcă cu stres. Ce poţi să faci? EFT. Simplu şi eficient. Îţi ia maxim 5 minute o sesiune.

Iată alte 3 lucruri pe care le poți face și care să-ți crească șansele de a obține succesul dorit în domeniul financiar, al relațiilor și al sănătății:

1. Evită să învinovățești, să te văicărești, sau să te justifici atunci când nu ți-a ieșit ceva. Exersează timp de 30 de zile această abilitate. Fă-ți spațiul de muncă ”Liber de văicăreli”. După 30 de zile treci la pasul următor: ori de cîte ori ai un gând de negativ, verbalizează o intenție cu opusul lui. De exemplu, dacă gândul este ”Nu îmi ajung banii”, atunci verbalizează ”Intenția mea este să am suficienți bani pentru tot ce am nevoie”. Dacă gândul este ”Mă doare spatele” verbalizează ”Intenția mea e să fiu în formă fizică în fiecare zi”.

2. Înaninte să adormi scrie pe o foaie de hârtie (ia-ți un caiet sau o agendă pentru asta) minim 5 succese pe care le-ai avut în ziua respectivă. Am fost antrenați să credem că ”succes” trebuie să fie ceva deosebit. Dar lucurile nu stau așa. Poate să fie succes faptul că ai ajuns la timp la job sau la o întâlnire, că ai predat la timp un proiect sau că ai avut bani să-ți plătești factura de telefon. Sau faptul că nu ai răcit, deși toți cei din jurul tău strănută.

3. După ce scrii fiecare succes felicită-te printr-o bătaie pe umăr (bate-te cu palma dreaptă pe umărul stâng). În acest fel îți antrenezi subconștientul să ”producă” cât mai multe succese în viața de zi cu zi.

Când: 18 februarie 2014. de la orele 11-13 sau 19-21.
Unde: RIN Grand Hotel, Sos. Vitan Bârzești nr. 7
Detalii aici.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. foarte interesant, am invatat si eu sa infrunt emotiile mele, sa ma liberez de ele, ma simt mult mai bine, mai libera, mai firma pe mine insumi, multumesc pentru acest subiect, incercati cu incredere este sigura tecnica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!