M-am întrebat de multe ori unde dispare abilitatea de a vorbi în public, atunci când devenim adulți? Nu știu cum se face că până la sfârșitul liceului/facultății, fiecare dintre noi spunem lecția în fața clasei și a profesorului, mai bine sau mai rău, după posibilități, iar apoi, ca angajați, din senin ne confruntăm cu frica și de multe ori neputința de a vorbi în public.
Prima oară când am fost pusă în situația de a-mi susține un proiect în fața unui public, altul decât colegii și profesorii mei, a fost, totuși, într-un context asemănător, adică participam la un concurs de planuri de afaceri și trebuia să susțin proiectul în fața unei comisii formată din 6 oameni. Concursul avea două etape: prima, eliminatorie, consta în scrierea planului de afaceri – la această etapă am obținut punctajul maxim și m-am situat la o distanță considerabilă față de următorul clasat, și a doua probă, cea de susținere orală a planului de afaceri. La această a doua probă a fost cumplit, am avut așa niște emoții de mari, am fost atât de crispată, rigidă și lipsită de naturalețe încât, abia abia am reușit să deschid gura. Am pierdut fără drept de apel avansul de la prima probă și cu chiu cu vai am ocupat locul 3, doar pentru că ceilalți fuseseră foarte slabi la prima probă.
Cu toate că locul 3 într-un concurs pare a fi un succes, pentru mine, acel loc 3 a fost poate cel mai mare eșec din viața mea și, mai mult decât gustul amar, mi-a adus bonus conștientizarea faptului că mă confrunt cu neputința de a vorbi în public, pe care, în acel moment am resimțit-o ca pe un handicap.
Următorul pas după conștientizarea limitei cu care mă confruntam a fost să-mi asum responsabilitatea rezolvării acestei probleme, să caut soluții și să decid în favoarea vorbitului în public. Ca o paranteză, după eșecul de la concurs, prima reacție, de apărare, desigur, a fost să-mi spun că “nu am eu nevoie să vorbesc în public”. De aceea pasul decizia conștientă și asumată ca pe viitor să nu evit și să nu mă eschivez de la vorbitul în public, a fost primul și poate cel mai important lucru pe care îl puteam face în acel moment.
După, urmează partea practică și de aici lucrurile se simplifică, în sensul că avem la dispoziție o gamă largă de “instrumente” cu ajutorul cărora să ajungem să fim niște onorabili vorbitori în public.
Dragoș Stoian ne pune la dispoziție un astfel de instrument – un curs video gratuit de public speaking, tocmai pentru că există foarte mulți oameni care au emoții atunci când ies în fața unui public sau nu știu cum să-și construiască o prezentare.
În acest curs vei învăța pas cu pas cum să construiești un discurs, cum să-ți gestionezi emoțiile și cum să susții prezentarea ta în fața unei audiențe.
Spre deosebire de multe materiale online gratis, acesta este un curs plin de lucruri practice, pe care le poți aplica imediat în discursurile tale.
Dacă ai nevoie să vorbești în public în meseria ta sau pur și simplu vrei să te dezvolți personal și să comunici mai bine, accesează acest curs gratuit: http://cursdepublicspeaking.com/?ref=arc