Acasa » Dezvoltare personală » Vorbitul în public » 15 Exerciţii de dicţie care îţi plimbă limba-n gură

15 Exerciţii de dicţie care îţi plimbă limba-n gură

dictie limba romana dictionar

Dicţia este o abilitate vitală în arta comunicării eficiente. O bună pronunţie şi o articulare clară nu numai că permit persoanelor să se facă înţelese mai bine, dar crează şi o impresie puternică şi profesională. Astfel, un dicţionar explicativ care oferă informaţii vitale privind modul de pronunţare al anumitor cuvinte mai complicate poate deveni un instrument valoros pentru orice persoană care doreşte să îşi perfecţioneze îndemânarea lingvistică.

Cu toate acestea, oricine poate încerca câteva exerciţii speciale de dicţie pentru a-şi testa aptitudinile, unele dintre ele fiind greu de citit chiar şi de cei mai experimentaţi vorbitori. De aceea este recomandat ca în acest proces să fie consultat dexul online pentru a înţelege modul corect de pronunţare.

De la fraze simple până la expresii mai complexe care testează capacitatea de articulare şi fluiditate în vorbire, aceste exerciţii reprezintă provocări pentru oricine doreşte să-şi perfecţioneze dicţia, fiind exerciţii la fel de utile că folosirea zilnică a dicţionarului român.

Top 15 cele mai bune exerciții de dicţie care te pot ajuta să comunici mai bine

Alături de un dicţionar explicativ orice persoană va putea în cel mai scurt timp să beneficieze de un vocabular mai bogat şi consistent.

Se poate folosi foarte uşor şi un dexul online, acesta având toate sursele pentru a putea parcurge şi cele mai dificile exerciţii de dicţie.

Având în vedere aceste lucruri, următoarele 15 de exerciţii pot fi o cale distractivă, dar şi educativă prin care o persoană îşi poate testa abilităţile de vorbire şi articulare verbală.

 1. Unilateralitatea colocviilor desolidarizează conștiinciozitatea energeticienilor care manifestă o imperturbabilitate indescriptibilă în locul nabucodonosorienei ireproşabilităţi.
 2. O mierliță fuflendiță fuflendi-fuflendariță nu poate să fuflendească fuflendi-fluflendărească pe mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendaroiul. Dar mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendaroiul poate că să fuflendească fuflendi-fluflendărească pe mierlița fuflendița fuflendi-fuflendărița
 3. Manifeşti stupoare când pe o microfotoradiografie întrezăreşti o inexorabilă cifra treisprezece şi gândeşti: paraskavedekatriafobia e mai rea decât hipopotomonstrosecvipedaliofobia, dar mai uşoară decât venustrafobia, ablutofobia sau chiar logizomecanofobia.
 4. I se înceţoşează mintea în mod anatomopatologic când priveşte demonstraţia ireversibilă, de o neinteligibilitate transcendentală a mușchiului sternocleidomastoidian şi se gândeşte cu impasibilitate minuţioasă la vicisitudinile de imponderabilitate a şasiurilor săseşti cuprinse de un scurtcircuit electric neelucidat.
 5. Rică nu știa să zică
  Râu, rățușcă, rămurică
  Dar de când băiatu-nvață
  Poezia despre rață
  Rică a-nvăța să zică
  Râu, rățușcă, rămurică.
 6. Capra neagră-n piatră calcă,
  Cum o calcă-n patru capra!
  Crapă capul caprii-n patru,
  Cum a crăpat piatra-n patru!
  Capra neagră calcă-n clinci,
  Crapă capul caprii-n cinci,
  Cum a călcat capra-n clinci.
  Capra paște lângă casă
  Capul caprii crape-n șase!
  Capra noastră n-are lapte
  Crăpa-i-ar coarnele-n șapte!
  Capra-n piatră a călcat
  Piatra-n patru a crăpat,
  Povestea s-a terminat!
 7. Papucarul papucărește papucii nepapucăriți ai papucăresei, dar papucăreasa nu poate papucări papucii nepapucăriți ai papucarului care papucărește papuci nepapucăriți.
 8. Triedru tridreptunghic în triunghiuri triughiulare triangula un tiedru tridreptunghic.
 9. Noi nu ne nimeriserăm minunăţiile lănţişoarelor remunerate.
 10. O coropișniță și-un coropișnițoi se coropișniteau la noi pe gunoi. Nu coropișnița coropișnițea pe coropișnițoi, ci coropișnițoiul coropișnițea pe coropișniță.
 11. Un cocostîrc s-a dus la descocostîrcărie, unde se descocostîrcăreau și alți cocostîrci nedescocostîrcăriți, ca să se descocostîrcărească de cocostîrcăria lui.
 12. Ciubotarul are o ciubotărie unde ciubotărește ciubote și ciuboțele.
 13. Un caricaturist care caricaturizează caricaturi caricaturistice nu poate caricaturiza caricatura sa.
 14. Sighitibum ala bim bum bam,strigatul cilipanezului in cautarea baldibuzului omorat de un cris cras,intr-un stil abracadabrant pentru ca nu a vrut sa-l omoare pe hipocate-elefanto-camerosul, ascuns dupa un camilolabilolabalascop deoarece mancase citopiperazina si se brohanise cu brohoteele in dramandau.
 15. Rege Pa-ra-ga-ra-fa-ra-mus, când te vei de-zo-ri-gi-na-li-za? Mă voi dezoriginaliza când cel mai original dintre originali se va dezoriginaliza. Dar, cum cel mai original dintre originali nu se va dezoriginaliza, nici regele Paragarafaramus nu se va dezoriginaliza.

Fiecare dintre aceste exerciţii de dicţie pot fi o provocare pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească modul de a vorbi, însă cu ajutorul unui dicţionar român acest lucru poate fi mult mai uşor de realizat. Cei de la Dexonline.NET recomandă practica continuă şi concentrarea activă, putând ajuta considerabil la depăşirea obstacolelor şi la dezvoltarea unei dicţii clare şi articulate. Orice persoană ar trebui să încerce în fiecare zi să testeze şi să exerseze, iar cu răbdare şi perseverență, în timp rezultatele se vor vedea.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!