Acasa » Uncategorized » 5 afecțiuni cauzate de încălțămintea nepotrivită

5 afecțiuni cauzate de încălțămintea nepotrivită

Multe femei se ghidează după un singur principiu atunci când își aleg pantofii: dacă sunt frumoși, nu mai contează cum se simt purtându-i. Până la urmă, timpul petrecut în compania lor e limitat, iar caracterul fabulos al unei perechi minunate de tocuri compensează pentru orice durere.

Deși afirmaţiile de mai sus pot fi adevărate într-o oarecare măsură, trebuie să te atenționăm însă că purtarea pantofilor nepotriviți, fie că sunt prea înalți sau prea strâmți, poate provoca probleme grave de sănătate. Vezi mai jos care sunt afecțiunile de care poți ajunge să suferi dacă nu ești atentă și blândă cu picioarele tale!

5 boli provocate de pantofii nepotriviți

Fie că este vorba despre o pereche fabuloasă de stilettos (sunt considerați a fi pantofii cei mai nocivi din punct de vedere ai sănătății) sau de niște ghete care te strâng un pic la vârf, ceea ce pare a fi un inconvenient ce trece se poate transforma într-o adevărată afecțiune. Mai jos îți povestim despre cele 5 boli pe care poți ajunge să le dezvolți dacă porți adesea pantofi nepotriviți.

1. Monturi.

Monturile au acaparat atenția unei lumi întregi atunci când Victoria Beckham a primit interdicție de la doctori să mai poarte pantofi cu toc pentru că ajunseseră să îi deformeze laba piciorului. Deși vedeta a rezistat inițial și a declarat că nu se vede altfel decât la înălțime, constatăm în aparițiile de azi că diva poartă mult mai des pantofi sport.

Monturile sunt considerate a fi o afecțiune a osaturii picioarelor care evoluează, fiind reprezentate de umflături ce apar la baza degetelor mari de la picioare. Deși nu este principala cauză a lor, purtarea pantofilor cu toc prea înalt, pe durate extinse de timp, sau a unor încălțări înguste, prea mici sau nepotrivite cu forma piciorului tău, reprezintă un factor declanșator al acestei afecțiuni.

2. Piciorul atletului

Dar eu nu alerg, deci sunt protejată”: nici pe departe. Dimpotrivă. Deși numele îi spune altfel, „piciorul atletului” sau Tinea pedis apare de obicei la persoanele sedentare sau la copii. Infecția de natură fungică cauzează simptome precum mâncărimea, usturimea, senzația de arsură, descuamarea pielii sau iritația, de cele mai multe ori între degetele de la picioare. Una dintre cauzele afecțiunii este reprezentată de purtarea încălţămintei închise, care nu lasă aerul să circule, cel mai adesea cea sport, factor care i-a cauzat și denumirea de „piciorul atletului”. Boala poate fi contractată și din saloane sau de la dușuri publice.

3. Unghii încarnate

Unghiile încarnate sau unghiile crescute în carne sunt de cele mai multe ori determinate de pantofii prea mici sau cu vârful prea ascuțit, cum sunt cei stilettos. Aceste modele de încălțăminte depun presiune asupra degetelor și a unghiilor și pot determina „încarnarea” lor. Afecțiunea e extrem de dureroasă și poate evolua de multe  ori și într-o infecție bacteriană, din cauza vulnerabilităţii pielii care e mult mai ușor atacată de fungi.

4. „Deget în ciocan”

Degetul deformat de la picioare într-o formă asemănătoare ciocanului e de asemenea o afecțiune cauzată de presiune exercitată de pantofii prea mici, prea strâmți sau cu vârful ascuțit. În mod normal, degetele noastre ar trebui să fie drepte, dar atunci când porți încălțăminte nepotrivită acestea pot ajunge să fie îndoite din prima articulație. Boala provocată de pantofii nepotriviți afectează mai ales al doilea deget și poate deveni extrem de dureroasă dacă nu este tratată la timp. Mai grav, degetele se pot rigidiza, iar încheieturile pot ajunge permanent dislocate.

5. „Piciorul diabetic”

Numită astfel din cauza faptului că apare cu predilecție la persoanele care suferă de diabet, „piciorul diabetic” are ca punct de pornire glicemia ridicată. Atunci când în sânge este prezentă o cantitate prea ridicată de glucoză, nervii și vasele de sânge pot fi afectate, iar deteriorarea lor poate provoca, printre altele, și diminuarea sau compromiterea totală a capacității bolnavului de a resimți durerea provocată de tăieturi, inflamații, bășici sau răni. Cumulat cu purtarea pantofilor nepotriviți care cauzează aceste iritații sau infecții, fenomenul se acutizează și poate duce în anumite situații inclusiv la amputare.

Cum să previi bolile provocate de pantofii nepotriviți

Există anumite măsuri care, aplicate cu conștiinciozitate, te pot feri de afecțiunile pe care le presupune purtarea pantofilor nepotriviți. Respectă-le și picioarele tale vor fi mereu protejate!

Sursa foto: Pexels

Nu cumpăra niciodată pantofi mai mici. Presiunea exercitată de pantofii prea strâmți duce la multe dintre afecțiunile de mai sus, de aceea evită întotdeauna pantofii prea mici. Dacă nu există mărimea ta, mizează pe una cu jumătate de număr mai mare.

Mergi la cumpărături seara, când picioarele sunt ușor umflate. Ai nevoie de pantofi care să nu te bată și care să ți se potrivească și atunci când colinzi prea mult, când stai în căldură sau când nu te mai ridici de pe scaun o bună bucată de vreme. Cum am mai spus, e de preferat ca pantofii să fie ușor mai mari decât ceea ce ai purta în mod normal.

Nici cu toc prea mare, nici fără. Pentru zi, e recomandată o înălțime a tocului cuprinsă  între 3 și 5 cm. Pantofii fără talpă, prea joși, pot provoca daune la nivelul coloanei, iar cei mai înalți monturi.

Cumpără cu predilecție pantofi din materiale naturale. Cele sintetice nu lasă pielea să respire și pot favoriza apariția infecțiilor fungice.

Alege o talpă flexibilă. Cu cât e mai solidă și mai inflexibilă talpa, cu atât va crește riscul de dureri la nivelul articulațiilor genunchiului.

Achiziționează numai încălțăminte de calitate. Acești pantofi de damă din mediul online sunt confecționați cu talent și pricepere, numai cu materiale de calitate superioară și ținând cont de anatomia piciorului. Nu vei avea niciun motiv să te plângi, ba dimpotrivă!

Ferește-te de cele 5 afecțiuni care pot fi provocate de o încălțăminte nepotrivită și ține cont de sfaturile noastre! Ia în calcul recomandările pe care ți le facem și vei vedea că picioarele tale vor suspina fericite și mulțumite în compania pantofilor perfecți! 

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!