Steve Jobs este considerat ca fiind unul dintre cele mai influente personaje ale planetei, atât în industria calculatoarelor (Apple) cât și în industria divertismentului (Pixar).
Steven Paul Jobs și-a descoperit devreme pasiunea și a început să și-o pună în valoare. Nu numai că este un geniu inovativ, dar este o persoană care și-a pus amprenta în lumea în care trăim astăzi.
Hai să aflăm împreună câteva lecții și principii de viață de la Steve Jobs.
1. Privește în ansamblu
Steve vorbește într-un discurs ținut la universitatea Stansted în anul 2005 despre faptul de „a ști să conectezi punctele”. Se referă la aptitudinea de a privi lucrurile în ansamblu și nu pe termen scurt.
Steve a crescut într-o familie săracă. După ce a intrat la facultate, și-a dat seama că părinții lui reușeau cu greu să îi plătească studiile, iar lui nici măcar nu îi plăcea ce învăța acolo, așa că după o jumătate de an a decis să renunțe. A ales să facă lucrurile care îi plăceau așa că a absolvit un curs de tipografie.
După 10 ani, acest curs de caligrafie s-a dovedit benefic. Steve a creat un set de fonturi unice pentru noul computer Mac, iar asta i-a adus un succes impresionant. Până și cei de la Microsoft i-au copiat fonturile.
„Dacă nu renunțam la facultate și nu făceam acel curs de tipografie, niciodată nu aș fi creat acele fonturi minunate. A fost nevoie să treacă 10 ani pentru a putea să privesc în trecut și să conectez punctele.”
Nu poți conecta punctele privind înainte, ci doar înapoi. Așa că trebuie să ai încredere că punctele se vor conecta cândva în viitor.
2. Trăiește ca și când ar fi ultima zi
Steve obișnuia să se privească în oglindă în fiecare dimineață și să se gândească la faptul că la un moment dat va veni ziua în care trebuie să moară. Iată unul dintre citatele lui preferate: ”Trăiește ca și când ar fi ultima ta zi pe Pământ, căci la un moment dat cu siguranță această zi va veni”.
„A-ți reaminti în fiecare zi că cu toții vom muri cândva – Acesta a fost un instrument important care a contribuit la alegerea celor mai importante decizii din viața mea.”
„Am fost depistat cu o tumoră de cancer la pancreas. Doctorul a spus că acest tip de cancer este incurabil și să mă aștept să mor în următoarele 3-6 luni. Trebuia să mă pregătesc. Mă gândeam cum să fac în așa fel încât moartea mea să fie cât mai ușoară pentru familie. Am trăit cu acest diagnostic o zi întreagă, până când mi-au făcut analize mai amănunțite. Au aflat că de fapt pot scăpa cu o operație. Am făcut operația iar acum sunt sănătos”.
De atunci, Steve Jobs a învățat să aprecieze mai mult fiecare clipă în care este în viață. Nu cred că e nevoie sa fii atât de aproape de moarte ca să faci si tu asta, ci e de ajuns doar să îți imaginezi. Dacă mâine ai ști că mori, ce ai face azi?
3. Fă ceea ce îți place
„Oamenii spun că trebuie să fii pasionat de ceea ce faci în viață și este total adevărat. Motivul este acela că dacă nu există pasiune, orice persoană rațională, mai devreme sau mai târziu, va renunța.”
„Munca îți va ocupa o mare parte din viață, iar singura metodă de a fi împlinit este să faci ceea ce tu crezi că merită.”
Este foarte greu să faci ceea ce nu îți place mai ales atunci când ești nevoit să o faci pe o perioadă îndelungată. Acesta este și motivul pentru care majoritatea firmelor dau faliment în primii 5 ani de existență, pentru că oamenii tind să facă ceea ce se caută decât ceea ce le place.
Dacă nu îți iubești cu adevărat munca ți se va scârbi să o mai faci. Vei ceda și o vei lua din nou de la capăt. Dacă vrei să ai succes atunci trebuie să iubești ceea ce faci. Toți oamenii de succes fac asta.
Iar dacă nu știi încă ce îți place să faci, nu te opri din căutări. Niciodată nu e prea târziu. Nu-ți pierde încrederea.
4. Nu o face pentru bani
„Valoram în jur de un milion de dolari când aveam 23 de ani, peste 10 milioane când aveam 24 si peste 100 de milioane când aveam 25. Nu a fost așa de important pentru că niciodată nu am făcut-o pentru bani.”
„Banii te ajută să faci lucruri și să investești, dar cei mai importanți factori pentru mine au fost compania, oamenii și produsele pe care le făceam.”
Este greu, într-adevăr, să pleci de jos pentru că la acest nivel banii contează foarte mult, însă încearcă să îți concentrezi acțiunile spre a face ceea ce te pasionează și lasă banii să vină ca o recompensă. Nu alerga tu după ei.
5. Focusează-te pe pozitivitate
Steve Jobs a fost un copil adoptat. Ar fi putut cu ușurință să se concentreze pe negativitate și să își urască părinții (și pe cei naturali dar și pe cei adoptivi), însă nu a făcu-o.
A ales să fie pozitiv și mulțumitor pentru lucrurile pe care le avea deja. S-a concentrat pe ceea ce îi plăcea să facă, și anume tehnologia. Astăzi vedem cu toții ce impact imens a avit această abordare a lui Steve.
Așa că poți și tu să începi să vezi partea plină a paharului căci nu știi de unde și cum apar șansele. Crede în tine și în forțele tale. Fii pozitiv și convins că poți reuși!
Articol scris de: