Acasa » Atitudine » O lecție pe zi » 5 pași către iertarea de sine

5 pași către iertarea de sine

“Nu contează cât de multe greșeli faci sau cât de încet progresezi; ești oricum cu mult înaintea oricui care nici măcar nu încearcă.” Tony Robbins

În viață ni se întâmplă tuturor să greșim, să dăm rateuri, să avem eșecuri. Unele mai mici sau mai neînsemnate, altele atât de mari, încât cu greu putem trece peste ele. Uneori chiar nu le depășim. Ne macină, ne întoarcem mereu cu gândul la ele, se tot perindă prin mintea noastră: ”cum am putut să greșesc atât de tare?” și simțim că, orice-am face, le cărăm după noi pretutindeni. Dacă ai făcut o greșeală care te apasă atât de mult încât nu găsești încă puterea să te ierți, atunci rândurile care urmează sunt pentru tine.

George Mortimer, autorul cărții 5 Steps To Freedom – The Quick & Simple Guide To Creating A Life You Love, propune cinci pași pe care îi poți face pentru a-ți acorda iertarea și a merge mai departe.

 

  1. Primul pas ca să depășești o greșeală este să realizezi că ai comis-o. Când greșești, doare. Dacă ”împachetezi” durerea și cauți să te porți ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, mai devreme sau mai târziu emoțiile pe care le ignori te vor copleși.
  1. Ai realizat că ai greșit; e în regulă, oricui i se întâmplă în viață. Acum e momentul să-ți accepți greșeala. Nu doar să accepți că ai greșit, ci și rolul pe care l-ai jucat aici. Să accepți partea ta de greșeală. Nu există iertare fără această acceptare. E destul de ușor să găsești motive sau explicații care nu țin de tine; e mai dificil să-ți ”înghiți” orgoliul și să iei în stăpânire propriile greșeli. E neplăcut pe moment, însă pe termen lung va merita efortul.
  1. În fiecare situație în care ne aflăm și în fiecare experiență pe care o trăim, există o parte care merge și una care nu merge. Analizează situația și observă ce-a funcționat și ce nu. Când reușești să identifici cele două aspecte, găsești căi de a spori ce merge bine și de a elimina ce merge prost. Când ne alocăm timp să învățăm din greșeli, oricât de mari ar fi fost acestea, găsim întotdeauna ceva bun cu care să mergem mai departe.
  1. ”Să râzi de propriile greșeli îți poate prelungi viața”, spunea Shakespeare. De departe, e cel mai important pas în a-ți acorda iertarea și a te împăca cu viața ta. Dacă poți să faci haz de greșelile tale, nu vei avea dificultăți în a găsi bucurie în toate celelalte părți uimitoare ale vieții tale. Mai devreme sau mai târziu, greșelile tale nu vor mai conta. Nu-ți irosi timpul luându-le prea în serios.
  1. Avem multe de învățat din propriile greșeli, însă odată ce-am făcut asta, e timpul să le lăsăm în urmă și să mergem mai departe. Să ne lăsăm copleșiți de umbra eșecurilor pe care le-am avut este cea mai sigură cale de a nu ne trăi viața la potențialul nostru maxim. Viața nu ne este definită de eșecurile sau greșelile noastre; suntem mult mai mult de atât.

E aproape o axiomă că cele mai strălucite succese vin după eșecuri de pomină. Ai dat-o în bară; se întâmplă tuturor să treacă prin asta. Dar viața ta nu s-a sfârșit. Cu cât mai repede te poți ierta și poți lăsa eșecul în urmă, cu atât mai mult te poți concentra pe a-ți crea cea mai împlinită viață pe care ți-o poți imagina. Acordă-ți timp să simți și să analizezi ce s-a întâmplat, învață din asta, râzi puțin și, când ești gata, eliberează-te.

Lucrul cel mai curios legat de greșeli și eșecuri este că ele ne deschid ochii spre posibilități extraordinare pe care altfel nu le-am fi sesizat și ne permit să depășim limite pe care înainte nu ne-am fi crezut în stare nici măcar să le atingem. Într-un fel, cel mai mare eșec se poate transforma în cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat până acum.

Psih. Florentina Tonița     

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!