7

5 sfaturi pentru a dormi bine

aa

E destul de greu să-ţi faci viaţa frumoasă dacă eşti obosit… şi adesea suntem obosiţi că nu ştim prea multe despre somn. Am ajuns în secolul vitezei să spunem că ziua are prea puţine ore şi să ne întrebăm: „Dar de ce trebuie omul să doarmă?”. Culmea, totodată sunt şi acei oameni care spun: „De ce trebuie să mă trezesc la 6? Eu aş vrea să dorm toată ziua!”.

Oameni diferiţi, în acelaşi secol al vitezei, cu gânduri total diferite.

Mihai a scris un articol foarte-foarte bun despre somn aici. Îl foarte-recomand.

Dar mai există nişte lucruri pe care poate ar trebui să le ştii despre somn mai ales dacă în ultima vreme n-ai dormit prea bine.

Se spune că ziua frumoasă o recunoşti încă de dimineaţă, de când te trezeşti. Dacă atunci când te ridici din pat eşti bine dispus, o să ai o zi bună, dar dacă atunci când te ridici din pat eşti morocănos, nu-i de bine.

1. Renunţă la lucrurile care te ţin treaz

Cafea, ceai, Cola, ciocolată şi restul comestibilelor care te fac să nu mai simţi oboseala. Cel mai bine este ca atunci când te bagi seara în pat să fii „mort” de oboseală. Să fii epuizat şi să simţi asta!

2. Preludiul somnului

Sună amuzant dar pregăteşte-te atât psihic cât şi fizic pentru somn. Ştii vorba aia: „Somnul de frumuseţe”? Deci înainte de somn bea un pahar cu lapte cald, fă un duş sau o baie cu apă caldă şi tot felul de astfel de lucruri care ştii tu că te relaxează – şi nu, televizorul nu relaxează. Poate ar fi bine să citeşti un capitol dintr-o carte.

3. Pregăteşte cuibul

Eşti fumător? Nu-ţi fuma în camera în care dormi. Aeriseşte camera, ţine peste noapte un geam deschis, ascultă seara gălăgia serii şi dimineaţa ciripitul păsărilor. Schimbă-ţi cearceaful astfel încât să aibă o culoare care să-ţi placă. Ia-ţi o plapumă mare şi pufoasă care să te facă să te simţi în siguranţă. Să dormi „ca-n puf”!

4. Somnul e în cicluri

Somnul e în cicluri (despre asta dezvoltă Mihai în articolul său de aici) şi de aceea ai face bine să nu laşi un ciclu să treacă pe lângă tine (adică să nu-l ratezi), căci nu vei putea adormi până la următorul ciclu cel mai probabil. Un ciclu durează aproximativ o oră şi jumătate. Ar fi amuzant să te apuci să calculezi acum ciclurile. Oricum, ideea de bază este ca atunci când simţi ca ţi-e puţin somn să te bagi în pat. Nu rata „oportunitatea”.

5. Hipnotizează-te

Asta-i partea mea favorită! Întinde-te în pat (cum preferi, pe spate, pe burtă…) şi conştientizează-ţi picioarele. Gândeşte-te că-s din ce în ce mai grele. Gândeşte-te că se afundă adânc în pat. Apoi fă la fel cu abdomentul, mâinile, capul şi tot aşa. E un „exerciţiu” foarte interesant si relaxant.

Somn uşor!

Ariel
 

Click Here to Leave a Comment Below 7 comments
Veaceslavv - 12/11/2010

Drept preludiu aş recomanda rugăciunea, care este o hrana necesară sufletului.

Reply
    Laura - 04/11/2011

    Daca ma pun sa fac rugaciuni, nu mai adorm gandindu-ma la probleme. Preludiul cel mai bun e sa fac un dus cald.

    Reply
anonim - 27/09/2012

Am mari probleme cu somnu desi nu fumez + nu mananc consum cafea ciocolata etc

Da punctu 5 nu l-am incercat o sa il incerc sa vad ce si cum …

Reply
valeria - 01/11/2012

ceai de valeriana!

Reply
Cosmin Sulea - 12/01/2013

Nu pot sa dorm !!!!!!!!! Nu mi se scufunda picioarele in pat deloc !!!!

Reply
Tina - 09/11/2013

Apropo de ciclurile de somn. Un site foarte util este sleepyti.me
Calculează automat – ținând cont tocmai de aceste cicluri de circa 90 de minute – la ce oră ar trebui să adormim, respectiv să ne trezim, pentru a fi odihniți.

Reply

Leave a Reply: