Acasa » Atitudine » Paharul e mereu plin… dacă vrei!

Paharul e mereu plin… dacă vrei!

Ştii vorba aia cu paharul?

Optimistul vede mereu partea plină a paharului, pesimistul vede mereu partea goală a paharului iar realistul ştie că dacă va sta mult lângă acest pahar va fi nevoit la un moment dat să-l spele…

Dar, newsflash, paharul este MEREU plin.

Fie că e plin de apă, Cola, whiskey sau aer, el, în sinea sa, este mereu plin cu ceva. Pentru pesimist e plin cu aer, pentru optimist plin cu… cu ce vrea el. Tocmai asta-i chestia, tocmai aici e revelaţia. Paharul nu trebuie să fie plin cu aur sau cu argint… ci cu ce vrei tu. Când paharul are în el ceea ce tu vrei să aibă în el, atunci eşti un om fericit, un optimist de nota zece.

Probleme vs. Oportunităţi

Acum un an de zile citeam o carte de dezvoltare personală şi autorul îmi zicea: „Transformă problemele în oportunităţi!”.

Mult timp am stat precum un călugăr budist şi am meditat: CUM?! Cum să transform eu o problemă într-o oportunitate?

Am început să-mi dau exemple concrete pentru a încerca să le transform în oportunităţi. Mi-am zis: Merg pe bicicletă şi undeva la 10 km de casă fac pană. … Cum transform eu problema asta în oportunitate? Şi n-am găsit o soluţie. Oricât am stat şi m-am gândit, n-am reuşit să fac transformarea.

Dar apoi chiar am făcut pană la 10 km de casă. Chiar am păţit-o. De ce mi-era frică, de aia n-am scăpat. Şi oportunitatea în care am transformat-o a fost că am stat de vorbă cu mine timp de aproape două ore, cărându-mi bicicleta pe pană prin oraş. A fost o seară benefică din toate punctele de vedere. Aveam pană, e drept, şi ajunsesem târziu acasă… dar a fost fix pauza de care aveam nevoie. Dacă nu făceam pană eram blocat în viteza rutinei.

Acum vad mereu oportunităţi în probleme

Mereu am crezut că problemele trebuiesc transformate în SUPER-oportunităţi, dar nu-i aşa. Problemele trebuiesc vizualizate şi luate în calcul ca nişte oportunităţi. Vasăzică atunci când ai o problemă trebuie să gândeşti aşa: „Ce din ce am făcut acum nu aş fi făcut dacă nu aveam problema asta?”.

Şi culmea, din fiecare piedică trăită am ajuns să găsesc o parte cel puţin pozitivă, dacă nu chiar o super-oportunitate.

De când gândesc aşa, mi-am schimbat toată atitudinea negativă. Nu mă mai enervez aşa uşor şi aşa repede. Automat arăt oamenilor că problemele lor sunt de fapt avantaje. Ei nu le văd pentru că nu „s-au antrenat” să vadă partea pozitivă, dar eu am făcut-o. Am încercat-o pe pielea mea.

Viaţa-i muuult mai frumoasă când vezi paharul ca fiind mereu plin cu ceea ce vrei tu.

Paharul e mereu plin... dacă vrei!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

10 răspunsuri

 1. Numai Motivonti putea concluziona ca paharul este intotdeauna plin! 🙂
  Intr-adevar, toate intamplarile noastre de zi cu zi sunt tesute cumva intr-un lant aproape „conspirativ”. Ca ne era mai bine daca nu ni se intampla aia sau astalalta…nu putem sti niciodata. Insa, cu siguranta toate lucrurile care ne afecteaza sunt, in mare parte, reflexii ale unui destin paralel. Cui ii pasa de pahar, cand sunt atatea alte lucruri din care putem „gusta”? 😉

 2. Super articol!!! E preferatul meu si poate nu intamplator. Si eu vad mereu partea plina a paharului si cred cu tarie in transformarea problemelor in oportunitati.

  De fapt…si cand paharul e gol, eu il vad tot plin. Il vad plin cu posibilitati infinite. Deci oricum ar fi paharul(gol, pe jumatate plin, plin) pentru mine tot e bine.In ce categorie ma incadreaza acest lucru?( exista mai mult decat optimist?)

 3. Apropo de optimisti si pesimisti…. era chestia aia cu „SUCCESSISNOWHERE.”. Ar trebui sa intrebam si noi oamenii cum citesc propozitia asta. 😀

  1. Culmea: am citit „Success is now here” si apoi cand ai intrebat cum am citit mi-am dat seama ca e si varianta opusa. Genial. 😀

 4. Cu cat paharul este mai gol, cu atat mai multe oportunitati incap in el. Daca contine si ceva lichide, oportunitatle trebuie sa faca loc si lichidelor in pahar… deci ce preferi sa fie in pahar? lichide sau oportunitati? 🙂

 5. Sunt un Optimist, dar totusi am o intrebare.
  Intrebarea asta te ajuta sa uiti sau sa ocolesti problema? sau poate e mai bine zis raspunsu la intrebare?
  (exemplu: problema cu bicicleta care ai mentionat-o mai sus)
  „Ce din ce am făcut acum nu aş fi făcut dacă nu aveam problema asta?”
  Heiii :P!! Am inteles care a fost partea plina a paharului. Ai facut pana si asta te-a scos din rutina pentru ca ai vorbit cu tine si pana la urma ai uitat de pana, folosind timpul in favoarea ta inloc sa-l pierzi degeaba, spre exempluuu, consumandu-te din cauza nervilor, dar tot vreau raspunsul la intrebare. 😀

  1. De fapt răspunzând la întrebarea aceea am avut revelaţia care spune că: „deşi am păţit chestia X, care e rea, cu ocazia asta am făcut Y şi Z, care-s lucruri foarte pozitive şi nu le-aş fi făcut fără păţania X.”

   După probleme mereu apar oportunităţi, dar desigur… tu ai impresia că nu-i adevărat dacă nu le cauţi (şi găseşti).

   Acum, cu atitudinea pe care o am, deşi păţesc şi lucruri negative, sunt pregătit să găsesc instant unul-două lucruri pozitive. Ceea ce e perfect pentru mine.

   Nu „ocolesc” problema, ci o trăiesc, dar o trăiesc trăgând din ea toate oportunităţile posibile.

   Am fost destul de clar, Cristi? Sper că da. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!