Nu există niciun om pe lume care să nu posede măcar o calitate care să-l ajute în viață. În schimb există o mulțime de oameni care nu-și folosesc calitățile. De ce? Nu știu cum? Nu au ocazia? Sau doar nu știu ce calități au? Dacă întrebările le putem pune împreună, răspunsurile sunt personale.
Ca să ne lămurim vă propun un exercițiu:
Luați o foaie de hârtie și un pix. Trasați un tabel cu două coloane și câteva rânduri. În prima coloană notați câte o calitate pe care o aveți sau credeți că o aveți și în dreptul ei, în a doua coloană, notați unde vă folosește această calitate. E important să fiți cât mai sinceri și lipsiți de modestie.
Analizați apoi tabelul și vedeți unde nu folosiți suficiente calități sau ce calități mai aveți și nu v-ați dat seama.
Deși pare un lucru simplu, acest exercițiu este important în procesul de autocunoaștere. Cu cât vă cunoașteți mai bine, cu atât vă veți putea valorifica mai bine plusurile și elimina mai ușor minusurile.
„Cunoaşte-te pe tine însuţi!” – Socrate
Ca să consolidăm acest exercițiu vă invit să ne spuneți și nouă care este cea mai importantă calitate pe care ați descoperit-o și unde o folosiți cel mai bine. Nu priviți asta ca pe o întrecere ci ca pe un schimb de calități. Văzând cum funcționează alții puteți descoperi multe lucruri noi în propria persoană.
4 răspunsuri
Sunt calm, analizez situatiile bine inainte de a lua o decizie, imi place sa ii ajut pe altii si am defectul de a ma ignora pe mine.
Calităţi noi nu am „prea” descoperit, doar că mi-am dat seama că am anumite calităţi predominante (adică pe care le folosesc mai în tot ce fac: pe plan personal, la şcoală, la serviciu).
PS: Uneori a face chestii cu o foaie şi un pix chiar ajută, deşi ai un calculator deschis în faţă.
O calitate ar fi rabdarea care ma ajuta in munca mea si care imi ofera sansa unor noi oportunitati
Da-ne un exemplu(o foaie cu doua coloane) pe un caz concret