Acasa » Atitudine » Schimbare » Încrederea – baza unei relaţii reuşite cu cei din jur

Încrederea – baza unei relaţii reuşite cu cei din jur

Atunci când suntem mici, ne e mult mai uşor să legăm prietenii şi să avem încredere în ceilalţi. Odată cu înaintarea în varstă însă, devenim din ce în ce mai suspicioşi şi ajungem la un punct în care ne pierdem încrederea în ceilalţi.

Cunosc din ce în ce mai multe persone care nu se sfiesc să afirme că nu au încredere în nimeni. Au încredere doar în forţele proprii şi sunt convinse că vor avea parte de tot succesul din lume fară a recurge la ajutorul celorlalţi. Nu spune nimeni că trebuie să ai încredere oarbă în ceilalţi şi să te bazezi pe ei în tot ceea ce faci, însă vor exista şi momente în care vei avea nevoie cu siguranţă de cineva alături care să te ajute să treci peste un anumit obstacol sau pur şi simplu să iţi dea un sfat. Abia atunci vei realiza cât de greşită a fost atitudinea ta la început şi îţi va fi cât se poate de dificil să accepţi că ai nevoie de ajutor.

Care sunt cauzele neîncrederii?

E uşor să zici că nu ai incredere în ceilalti, dar analizând mai bine motivele care te determină să zici asta, vei realiza că poate nici atitudinea ta în momentul respectiv nu a fost tocmai potrivită. Majoritatea oamenilor susţin că nu mai au încredere în ceilalţi pentru că:

 • au avut experienţe negative în trecut. Probabil fiecare dintre noi a avut la un moment dat încredere într-o anumită persoană şi a sfârşit prin a fi dezamăgit. Dacă o persoană ne-a înşelat încrederea, nu înseamnă ca toţi oamenii sunt la fel şi vor sfârşi prin a ne dezamăgi. Există şi unii care merită toata încrederea noastră. Gândeste-te că dacă tu eşti dispus să fii o persoană de încredere pentru cineva, aceasta te va răsplati la fel.
 • simt nevoia de protecţie şi apărare. Se ştie că nevoia de securitate este una din trebuinţele care stau la baza împlinirii noastre ca om, dar aceasta nu înseamnă însă că trebuie să ne formăm un scut împotriva unor posibile dezămagiri. Trăim într-o societate şi nu se poate să rămânem izolaţi. Uneori este necesar să suferim şi dezamăgiri pentru a ne maturiza şi a învata să alegem persoanele în care putem avea încredere.
 • nimeni nu a dovedit că merită acest lucru. Au încercat oare să acorde o şansă celorlalţi, sau îi judecă doar dupa aparenţe? Le-au arătat că sunt persoane în care merită să aibe încredere şi vor să primescă acelaşi lucru în schimb?

De ce e necesară încrederea?

1. În primul rând, încrederea stă la baza oricărei relaţii interpersonale. Pentru ca această relaţie să funcţioneze, trebuie să ne asumăm nişte riscuri încă de la început şi să fim pregătiţi să facem faţă unei posibile dezămagiri. De asemenea, trebuie să alegem cu atenţie persoanele în care să avem încredere.

2. În viaţa de zi cu zi trebuie adesea să lucram în echipă. Acest lucru poate fi realizat cu success doar dacă membrii acelei echipe au încredere unii în ceilalţi şi lucrează împreună.

3. Încrederea în ceilalţi denotă în primul rând sinceritate şi generozitate din partea noastră.

„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” – Mahatma Gandhi

4. În momentele de cumpană ale vieţii, simţim nevoia de a avea pe cineva alături, în care să ştim că putem avea încredere şi care este dispus să ne ajute şi sa ofere un sfat sincer.

Voi câtă încredere aveţi în ceilalţi?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

 1. Eu de ceva vreme nu mai am încredere în oricine (mai spre „nimeni”). Foarte rar mă bazez pe oameni ce abia i-am cunoscut. Îmi pun încrederea doar în oameni pe care-i cunosc foarte bine.

  Tind să cred că „ofer” o încredere „falsă” oricărei persoane la început. Cu timpul îmi dau seama dacă merită încredere sau nu.

 2. E foarte greu sa te bazezi pe oameni pe care nu-i cunosti prea bine pentru ca nu ai avut ocazia sa testezi pana la ce punct poti avea incredere in ei. Degeaba pornesti de la ideea ca si ceilalti vor da dovada de aceeasi sinceritate ca si tine pentru ca de cele mai multe ori se intampla exact contrariul. Sunt de acord cu ce ai zis tu… mai bine astepti un timp si vezi cata incredere merita fiecare.

 3. Eu am incredere in oameni (in plan general), prea multa poate. In plan individual, poate ca am o oarecare retinere in a vea incredere. Probabil ca totul tine de alegerea si filtrarea acestora.

 4. In BIBLIE scrie
  Ps.118.8 Mai bine este să cauţi un adăpost în Domnul, decât să te încrezi în om;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!