Amenajarea spaţiilor reduse poate fi destul de dificilă, mai ales când vine vorba de mobilarea unei garsoniere. Totuşi, dacă respecţi câteva reguli de design şi eşti o fire creativă, vei vedea că rezultatul final va fi unul inedit, iar prietenii tăi vor fi cu siguranţă impresionaţi de ideile tale. Încearcă să îţi amenajezi garsoniera aşa cum ar face-o şi un designer de interior, profitând la maximum de spaţiul pe care îl ai. Iar dacă nu ştii de unde să începi, îţi venim în ajutor cu câteva sfaturi!
Alege un mobilier multifuncţional
Atunci când trebuie să amenajezi o garsonieră, ar fi ideal să economiseşti cât mai mult spaţiu, alegând un mobilier multifuncţional. Poţi opta pentru o canapea extensibilă, pe care o poţi folosi şi ca pat, sau pentru un pat rabatabil, încorporat într-o altă piesă de mobilier. O altă soluţie practică ar putea fi o masă extensibilă, pe care o poţi folosi atât ca măsuţă de cafea, cât şi ca masă pentru cină, atunci când ai musafiri. De asemenea, poţi alege tabureţi în loc de scaune, aceştia având şi spaţiu de depozitare.
Delimitează spaţiul din garsonieră
Poţi începe delimitarea spaţiului din garsonieră odată cu finisajele, aplicând un tip de gresie în hol, altul în bucătărie, şi parchet în living. De asemenea, poţi folosi şi carpete sau covoare, pentru a delimita zona de dormit, de cea de lucru, sau pentru a încadra diverse piese de mobilier, cum ar fi canapeaua sau biroul. Poţi alege mochete de interior de mărimi reduse, pentru a nu aglomera spaţiul din cameră. O altă metodă eficientă de a delimita spaţiul poate fi şi cu ajutorul luminii artificiale. Foloseşte lumina albă sau rece pentru baie şi bucătărie, iar pentru hol şi living alege o lumină caldă. Îţi recomandăm să instalezi LED-uri deasupra etajerelor sau sub rafturile din bucătărie, iar în camera de odihnă, alege un lampadar, pentru a crea o senzaţie de confort.
Măreşte spaţiul cu ajutorul culorilor
Cea mai simplă metodă de a mări vizual spaţiul dintr-o încăpere este aceea de a vopsi toţi pereţii în alb, însă de multe ori această alegere poate fi una monotonă. Aşa că poţi alege şi alte nuanţe deschise, cum ar fi bej, galben, sau roz deschis. Iar dacă aceste nuanţe nu sunt pe placul tău, poţi colora un perete de accent, vopsindu-l într-o culoare mai puternică. Sau poţi să creezi un contrast, optând pentru un mobilier inedit.
Alege uşi glisante
Când locuieşti într-o garsonieră, înghesuiala este cea mai mare problemă, aşa că de multe ori chiar şi uşile camerelor te incomodează, atunci când le deschizi. Pentru a evita acest disconfort, poţi să instalezi uşi glisante, care sunt mult mai uşor de manevrat şi nu te încurcă deloc. În plus, pentru camera de odihnă şi pentru baie, poţi alege uşi glisante cu oglinzi.
Aranjează strategic piesele de mobilier
În bucătărie şi în baie este mult mai uşor să aranjezi piesele de mobilier, însă pentru camera de odihnă va trebui să ai un plan de amenajare destul de eficient, pentru că spaţiul este unul limitat. Poţi începe prin poziţionarea patului, care ocupă cea mai mare suprafaţă. Este indicat să îl aşezi într-un colţ al camerei, astfel încât să ai parte de intimitate atunci când dormi.
De asemenea, un alt colţ al camerei poate fi folosit pentru amenajarea unui loc de lucru sau de studiu, prin poziţionarea unei mese triunghiulare sau a unui birou. Deasupra mesei de lucru poţi instala câteva rafturi suspendate, care ocupă foarte puţin spaţiu şi în acelaşi timp sunt foarte utile pentru cărţi, agende sau accesorii. Îţi recomandăm să optezi pentru un dressing înalt, până în tavan, care să se întindă pe un perete întreg, astfel încât să ai parte de un spaţiu de depozitare generos, fără să aglomerezi atmosfera din încăpere.
Aşadar, atunci când amenajezi o garsonieră, cea mai mare provocare este lipsa de spaţiu, însă pentru acest lucru există o mulţime de soluţii. Iar dacă simţi că nu te descurci să amenajezi garsoniera pe cont propriu, poţi oricând să ceri ajutorul unui designer de interior, care îţi va oferi cele mai bune sfaturi.