Acasa » Dezvoltare personală » Creativitate » Vrei să faci economii, să te dezvolți, să îți afirmi independența? DIY!

Vrei să faci economii, să te dezvolți, să îți afirmi independența? DIY!

Ce este DIY?

Un fenomen ce ia amploare pe fondul crizei financiare și al dorinței oamenilor de a-și afirma independența.

DIY este prescurtarea de la Do It Yourself și înseamnă “Fa-o singur”/ “Descurcă-te singur”.

DIY înseamnă pur și simplu a-ți face singur lucruri pentru care în mod normal ai apela la un specialist, sau lucruri pe care obișnuiai să le cumperi.

Sau cum spunea un filozof american în anul 1967: „Acest DIY reprezintă în primul rând capacitatea oamenilor de a recrea folosindu-se de idei existente deja pe care să le pună într-o anumită scenă.”

Care sunt principiile ce stau la baza acestui curent?

  • DIY oferă o alternativă la cultura cosumatorului modern care se bazează pe alții pentru a-i satisface nevoile.
  • Etica DIY se referă la autonomia obținută prin îndeplinirea unor taskuri pe cont propriu în comparație cu a apela la alții mai experimentați sau capabili să le facă pentru tine.
  • Promovează ideea că un om obișnuit poate învăța să facă mai mult decât credea că poate.
  • Un obiectiv central al eticii DIY este împuternicirea indivizilor și a comunității și încurajarea de a se angaja în abordări alternative atunci când se confruntă cu obstacolele societății în drumul spre atingera obiectivelor.

Un pic de istorie:
Prima referire la DIY apare într-o istorie a artei legat de lucrurile realizate manual la sfârşitul secolului al XIX-lea. Subculturile moderne au preluat apoi acest sistem ca pe o revoltă împotriva globalizării şi industrializării.

De ce să DIY?

Pentru mulți ține de motivația financiară. Un lucru pe care îl faci singur te costă mai puțin. Nu va imaginați însă că nu va costa nimic … Vei avea nevoie de materiale și unelte, iar astea costă. În schimb scutești banii ce i-ai fi dat în mod normal pe mâna de lucru

  • Rezultatul va fi ceva unicat. Nu vei avea același lucru ca încă alte sute/mii de oameni.
  • Pentru că te pune în ipostaza de creator.
  • Mândria. Cum să nu fi mândru la sfârșitul zile când vei avea în fața ochilor rezultatul muncii tale, când te vei afișa cu ceva făcut de mânuțele tale, mai ales când vei observa lumina din ochii celorlalți la zarirea creației tale.
  • DIY e și o cale de a recicla. Sunt atâtea lucruri drăguțe și utile pe care le poți face din tot felul de obiecte/materiale ce în mod normal le-ai arunca.

Nu-i așa că sună bine să poți crea și salva Pământul în același timp?

Pentru că te face să îți depășești limitele, să faci lucruri de care nu te credeai în stare.

Pentru a obține noi cunostiinte.

Pentru noi abilități care îți vor folosi și în viața de zi cu zi.

Cu fiecare lucru făcut, abilitate dobândită, va deveni tot mai ușor să înveți sau să faci ceva nou pentru că pur și simplu exersezi la cote maxime procesul de învățare.

Pentru că DIY nu este numai despre a învăța ci și despre a face ceva și a vedea rezultate. Câți dintre oameni pot vedea la sfârșitul zilei roadele muncii lor? Majoritatea le văd doar la sfârșit de luna când primesc salariul. Care se duce pe facturi, hrană etc. Și gata… nu mai vezi nimic. Unde e toată satisfacția în asta? Pe când, dacă te implici într-un proiect de DIY, la sfârșitul zilei roadele muncii tale sunt în fața ochilor, palpabile, și vor rămâne acolo ani buni.

Pentru că făcând singur un lucru, te îmbunătățești pe tine, lucrând la ceva, de fapt te construiești pe tine ca individ.

Să nu uităm că DIY e și ceva educativ, pentru că înveți să folosești diverse unelte, să lucrezi cu anumite materiale, să utilizeze niște tehnici. DIY e ceva ce îți pune mintea în mișcare, te face să gândești și să găsești soluții, îți dezvoltă creativitatea.

DIY este pentru tine dacă:

  • Vrei să îți decorezi camera dar ai un buget redus și nu îți permiți să apelezi la un specialist sau să investești în lucruri gata făcute de alții
  • Dacă vrei să faci cuiva un cadou dar nu îți permiți să cumperi ceva ce să-i placă cu adevărat (sau poate e o persoană care are deja tot ce își dorește). Și dacă micul tău cadou nu va fi perfect sau pe gustul persoanei respective, crede-mă, faptul că l-ai făcut cu mâinile tale va valora enorm.
  • Sau poate vrei o perche de cercei, o poșeta, o bluză cum ai văzut într-o revistă, o prezentare de modă, dar nu îți permiți originalul. De multe ori e atât de simplu să îți faci singur ceva care să fie în tendințe încât nu are sens să-l cumperi din magazine.
  • Dacă vrei ceva unicat
  • DIY nu trebui să fie neapărat ceva practicat din motive financiare. O poți face pur și simplu pentru că e relaxant și distractiv.

DIY nu e pentru tine dacă:

  • Tot ce te interesează e firma/banii.
  • Dacă vrei lucruri perfecte cum numai lucrate mecanic se pot face.

Creativitate?

Ei bine, știu că mulți vor fi tentați din start să respingă experiența DIY, pe motiv că nu sunt creativi, n-au talent.

Probabil, cineva “destept” ți-a băgat în cap astfel de lucruri când erai mic. Așa că azi eu îți spun să uiți tot ce ți-au spus alții. De când altcineva e mai în măsură să îți spună ce poți și ce nu? Crede-mă, am văzut lucruri superbe făcute de mâna unor așa-ziși oameni “lipsiti de creativitate”.

În primul rând mulți cred că a avea talent și a fi creativ e același lucru. Nici vorba. Nu ai nevoie de talent, nu trebuie să fi artist pentru a fi creativ.

Iar creativitatea nu e ceva cu care te naști sau nu.

Creativitatea se cultivă. Creativitatea se dobândește prin exersare. Un om creativ e un om care a fost lăsat liber, să gândească pe cont propriu, să facă și greșeli.

Niciodată nu e prea târziu să gândești pe cont propriu (în loc să urmezi direcția impusă de alții) așa că niciodată nu e prea târziu să fi creativ.

Oamenii nu sunt creativi pentru că ei cred că nu sunt. Cred pentru că așa li s-a spus. Pentru că un om care crede asta e mai ușor de manipulat, va fi în rândul celor suspusi. În timp ce a fi încurajat să fi creativ, înseamnă să fi încurajat să gândești pe cont propriu, să nu te supui normelor ci să îți urmezi propria cale, să te descurci singur. Crezi că cei aflați la putere își doresc asta? Evident că nu, așa că îți zic ție că nu ești creativ și te încurajează să fi mai departe sclavul lor, să ai nevoie de ei, de produsele și serviciile pe care ți le oferă.

Dar eu, astăzi îți spun ție, cel care citești aceste rânduri, îți spun că ești creativ!

Trebuie doar să ai curajul să încerci, dar mai ales să continui chiar dacă dai greș de nenumărate ori.

Eu una m-am săturat de vorbe goale, m-am săturat să îți ofer doar cuvinte, teorie. Ce ai zice dacă de acum încolo am transforma această experiență în ceva practic? Dacă de acum încolo am învăța împreună lucruri noi, tehnici, dacă am deprinde împreună noi abilități?

Eu vreau să învăț să mă descurc singură. Să te învăț și pe tine. Să învățam împreună. Ce zici, pornim pe acest drum al independenței?

Și ca să vezi că vreau cu adevărat să îți ofer soluții practice, azi am venit cu o idee drăguță drept exemplu. Ce zici de asta?

Mă gândesc că nu sunt singura care are probleme de organizare/ depozitare. Niciodată nu am destule cutii și cutiuțe pentru a-mi păstra lucrurile. Am încercat în cutii de carton (de la pantofi) dar ocupau prea mult spațiu și nu știam niciodată ce e în fiecare cutie.

Așa că mi-a venit ideea cu borcanele. Dar nu vroiam să le las așa simple, parcă erau prea urâte și lipsite de personalitate, drept urmare le-am decorat un pic. Ce zici de ideea mea?

Vrei să faci economii, să te dezvolți, să îți afirmi independența? DIY!

Vrei să faci economii, să te dezvolți, să îți afirmi independența? DIY!

Vrei să faci economii, să te dezvolți, să îți afirmi independența? DIY!

Dacă îți plac și vrei să îți faci și tu unele asemănătoare citește mai departe de ce ai nevoie:

  • Borcane cu capac (cere-i mamei, sigur are)
  • Marker
  • Lipici
  • Figurine cât mai mici

Indicații suplimentare:

Borcanele să fie bine spălate cu apă fierbinte, până nu mai rămân urme de la etichetă.

Sunt bune orice fel de borcane indiferent că sunt de plastic sau sticlă, mari sau mici, cu capac de plastic sau metal. Alege-le în funcție de ce urmează să depozitezi în ele.

După ce le speli, ștergi, poți să te ocupi de capace. Eu am folosit markere care prind pe orice suprafață (le găsești în librărie sau supermarket). Nu trebuie să faci ca și mine. Poți alege să decorezi capacele cu pânză, hârtie sau orice altceva îți place.

Eu am lipit cu un pistol de lipit (deși era indicat să nu folosesc pe plastic, pentru că se putea topi). Dar se poate folosi orice lipici rezistent gen superglue.

Pe post de figurine eu am ales niște animăluțe din colecția mea de la ouă Kinder. Dar se pot folosi orice fel de jucării micuțe, gen soldăței, mașinuțe. Dacă nu ai, poți lipi câteva mărgele, sau o floare făcută din hârtie, orice îți trece prin minte.

Şi cam asta e tot.

Aștept să-mi spui cum ți-a ieșit și poate ne arăți și poze. 🙂

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Eu am in plan sa-mi construiesc un telescop, deja am tubul principal si-mi mai trebuiesc celelalte materiale dintre care lentilele sunt cele mai scumpe, cel putin 200 euro. Cam scump dar dupa ce il fac o sa fie super

  2. Foarte tare conceptul! Ce mi-ar face placere si ar fi foarte interesant daca oamenii ar aplica acest concept asupra banilor! Oare ce s-ar intampla?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!