Oamenii au două mari resurse cu care se tot „joacă”. Cu o resursă se nasc – resursa aia este timpul. Cealaltă resursă provine din societate și poate fi obținută doar oferind singura resursă valabilă: adică poți obține bani (resursa provenită din societate) oferind timp.
Când te angajezi să lucrezi 8 ore pe zi, oferi cele 8 ore pe zi din viața ta ca să primești la finalul lunii bani.
Dar la fel de bine, când ai bani, poți să-i cheltui ca să obții timp.
Deci e un cerc vicios ce merge la infinit: te naști cu timp > cumperi bani > cu banii cumperi timp > cu care cumperi alți bani > cu care cumperi alt timp > cu care cumperi alți bani, ca la final să rămâi fără timp … și să mori.
Partea frumoasă în tot acest joc numit „viață” este că doar una dintre cele două resurse te poate ține în viață: timpul. Degeaba ai bani, că tot mori.
Uneori, dacă ai bani, poți să trăiești puțin mai mult – dar tot mori.
Azi m-am văzut cu o cunoștință. Am întrebat-o: „Ce mai faci?” și mi-a răspuns „Sunt fericită că am liber de la birou azi!
I-am răspuns: „Nu te supăra, dar dacă asta-i lucrul care îți definește ziua de azi – faptul că nu ai mers la birou – e destul de grav – înseamnă că nu-ți place deloc jobul tău! Asta nu-i bine.”
Mi-a răspuns: „Lasă că am timp să fac ce-mi place seara, după program.”
Oare? Oare chiar are timp? Și cât timp? Puțin, nu-i așa?
Cercul vicios pe care l-am descris mai sus este chiar vicios: dacă nu te angajezi oferind timp pentru bani, e posibil să nu duci o viață prea bună. Adică fără banii munciți e posibil să n-ai ce mânca. Sau, în fine, poate vei avea ce mânca, dar nu vei putea să ieși la un restaurant, nu-ți vei permite tehnologia zileleor noastre …
În fond cu banii obținuți prin timpul oferit poți crește confortul cu care-ți petreci timpul rămas. Cerc. Vicios.
Acum depinde de fiecare cât de inteligent și eficient reușește să ofere timp pentru bani și bani pentru timp. Timpul și banii sunt singurele două „mari” resurse pe care le avem în ziua de azi. Există diverse moduri inteligente de a ne folosi de ele cu cap.
Dacă te interesează domeniul și subiectul acesta este foarte posibil să-ți dorești într-o bună zi să fii antreprenor, să lucrezi pentru pasiunea ta – nu pentru pasiunea altora. Atunci când ești antreprenor cele două resurse ajung să se contopească.
Un răspuns
timpul trebuie pus pe primul loc, bani se mai pot recupera, dar timpul niciodata..