Montarea ferestrelor si usilor cu profil din PVC si geam termopan („termopane”, cum mai sunt denumite pe scurt) la o cladire noua este o activitate binecunoscuta in ziua de azi. Cu totii stim ca termopanele „sunt mai bune”, insa, uneori ne intrebam „Care sunt de fapt avantajele termopanelor?”. In cele ce urmeaza vom prezenta cateva dintre aceste avantaje pe care e bine sa le cunoasca orice proprietar de locuinta.
Ai termopane, ai o buna izolarea termica
Probabil ca cel mai important beneficiu al termopanelor este faptul ca asigura un grad ridicat de izolare termica. Indiferent ca imobilul nostru se afla intr-o zona cu clima foarte rece sau foarte calda, montarea ferestrelor cu geam termopan va pastra in interior o ambianta termica placuta. Atat profilul din PVC (mai ales daca are 6-7 camere), cat si geamul termopan (cu doua sau trei foi de sticla) au un coeficient de transfer termic foarte redus, adica nu permite transferul caldurii dintr-o parte in alta.
Faptul ca termopanele au o buna eficienta energetica nu inseamna doar confort termic la interior, ci si un consum redus de energie care sigur se va vedea pe facturi. Pe timpul iernii vom folosi mai putin combustibil pentru a incalzi cladirea, ceea ce intr-o tara in care sezonul rece dureaza 4-6 luni, poate insemna economii importante la bugetul familiei.
Pe de alta parte, in timpul verilor caniculare aparatul de aer conditionat este indispensabil. Daca imobilul in care ne desfasuram activitatile este bine izolat termic, atunci aerul conditionat va fi mai rar folosit, ceea ce va duce la reduceri semnificative la consumul de energie electrica. Sa nu uitam ca un aparat de aer conditionat consuma in medie cam 1kW/h, iar daca avem 2-3 aparate, atunci cheltuielile cu energia electrica sunt semnificative.
Acum ca am inteles ce inseamna economia la climatizarea unei cladiri, putem sa tragem si o concluzie: investitia in ferestrele termopane se amortizeaza repede. Acesta este si motivul pentru care multe familii isi schimba ferestrele vechi de la apartament cu altele noi din termopan.
Izolarea fonica a locuintelor nu este de neglijat
… mai ales daca apartamentul este situat pe un bulevard aglomerat din Bucuresti. Tramvaie care scartie atunci cand iau curba, claxoanele masinilor, sirena unei masini de salvare sau chiar galagia copiilor care se joaca pe strada pot fi factori care ii irita pe oameni atunci cand ajung acasa dupa o zi grea de munca. Prin instalarea ferestrelor termopan – si chiar a unei usi termopan exterior la balcon – se poate reduce semnificativ zgomotul de pe strada.
Cel mai bine vom simti aceasta izolare fonica atunci cand vom deschide fereastra cu geam termopan – auzim zgomotul insuportabil al strazii. Inchidem fereastra – liniste! Daca inca nu ati avut ocazia sa simtiti aceasta diferenta, faceti o vizita unui vecin care deja si-a montat termopane. Cu siguranta ca a doua zi veti cauta o firma de montaj termopane!
Rezistenta in timp si intretinerea redusa
Si acestea sunt motive serioase pentru a monta termopane la o casa noua. Ferestrele de tip vechi, cu rame din lemn, necesitau o ingrijire periodica – tratarea lemnului, slefuire, vopsire. In schimb, profilele din PVC nu necesita o intretinere periodica, ci doar stergerea de praf cu o laveta umeda.
Mai mult decat atat, PVC-ul este un material mult mai dur si mai rezistent in timp decat lemnul. Un profil din PVC nu putrezeste, nu este atacat de microorganisme si nu este corodat de factori externi, cum ar fi salinitatea. Atunci cand ti-ai montat termopane, nu trebuie sa te mai gandesti la cheltuieli cu intretinerea tocurilor la usi si ferestre, nu trebuie sa mai cumperi vopsea, pensule sau diverse scule.
Proiectate sa reziste pe viata, termopanele vor arata bine mereu si iti vor asigura atat confortul necesar in caminul tau, cat si linistea mintii pentru mai multe decenii.