Acasa » Dezvoltare personală » Cât să investeşti în autoeducare?

Cât să investeşti în autoeducare?

Probabil ai auzit de Brian Tracy, speakerul motivațional care a scris mai bine de 50 de cărți și a vorbit în fața a peste 5 milioane de oameni.

Pentru mine, el reprezintă un model, iar azi am să-l citez într-un domeniu sensibil: banii şi legătura lor cu autoeducarea.

După o serie de studii comparative, Tracy a ajuns la concluzia că la fiecare dolar investit în dezvoltarea personală, obţii 30 de dolari venituri.

Asta înseamnă o rata de recuperare a investiţiei de 3000%.

Când am citit prima dată fraza asta, scepticul din mine s-a trezit brusc şi a început să scoată fum pe urechi…

Mi-am spus: Dacă e adevărat… atunci de ce nu investește toată lumea în autoeducare, dacă e aşa de profitabilă?

După ce m-am mai calmat nițel, mi-am dat şi răspunsul:

Probabil pentru că asta presupune să gândești intens (lucru deloc ușor) și să îți asumi responsabilitatea în totalitate (lucru foarte greu)…

Următorul pas a fost să caut pe internet DOVEZI ale afirmației lui Tracy şi nu am găsit studii sociologice care să ateste exact aceste cifre.

Singura cercetare care mi-a atras atenția e cea realizată de Universitatea Yale în anii 50, pe o perioada de 20 de ani…

Conform acestui studiu, oamenii care aveau obiective scrise în timpul facultății reprezentau 3% din populația cercetată, iar 20 de ani mai târziu ei o duceau mai bine financiar decât ceilalți 97% la un loc.
De dragul raționamentului, am pornit de la o ipoteză simplificată și am mers mai departe.

Am presupus că cei 3% dintre americani sunt de fapt 3 indivizi dintr-o sută, care au depășit nivelul de 1 milion de dolari venituri 20 de ani mai târziu.

Am mai presupus că dacă aveau obiectivele scrise în facultate, înseamnă că erau persoane interesate de autodezvoltare și deci investeau în așa ceva.

Și am făcut regula de 3 simple:

Dacă 1 milion de dolari înseamnă o rată de recuperare a investiției de 3000%, atunci cât au investit inițial?

Ei bine, înseamnă 1 milion / 3000, adică acești oameni au investit cam 33.000 de dolari în dezvoltarea lor în 20 de ani, ceea ce înseamnă aproximativ 1660 de dolari/an.

În Europa, asta ar fi cam 1240 de euro pe an, adică în jurul a 100 de euro pe lună.

100 de euro/lună!

Entuziasmat și amuzat în același timp de raționament, m-am uitat în jur, la mine în… ogradă… și am început să caut dovezi ale teoriei, care în mod evident, nu este rezultatul unor reguli statistice riguroase, dar care îmi confirmă niște observații mai vechi…

De exemplu, știu că performerii de top citesc în medie 25 de cărți pe an (două pe lună) și participă la 5-6 conferințe de o zi sau cursuri de două zile pe an (8-10 zile).

Asta înseamnă că dacă am calcula aproximativ 10 euro pentru o carte și 100 de euro (modic) pentru o zi de instruire, ajungem pe la aceeași sumă lunară investită …

100 de euro lunar pentru autoeducare…

Deci, încă un posibil indiciu că 100 de euro pe lună reprezintă un nivel mediu de investiție în autoeducare pentru oamenii care își doresc să aibă succes.

Aceste raționamente mi-au fost inspirate de citirea unei cărți despre aplicațiile statisticii în business.

În carte este dată o definiție simplă care îmi place foarte mult:

Să măsori înseamnă să reduci incertitudinea prin observare.

Nu stiu alții cum sunt, dar pentru oamenii cu spirit antreprenorial informația asta ar trebui să fie mană cerească.

În mod concret, orice investiție poate fi testată inițial prin observarea atentă a pieței, chiar dacă datele pe care le ai la dispoziție nu sunt exacte ori complete.

Asta ți-aș propune și ție să faci dacă te gândești să investești în autoeducare…

Pornește de la ceea ce știi și de la estimările pe care le poți face și redu incertitudinea.

De exemplu, gândește-te ce venit anual îți dorești să obții.

Apoi caută 5-10 oameni care au deja acel nivel de venit, ia legătura cu ei și întreabă-i cât timp și câți bani investesc în autoeducare (citit sau ascultat cărți audio, participare la seminarii sau întâlniri cu diverși consultanți/mentori).

Apoi fă o medie şi vei obține un indiciu extrem de util despre ce anume sau cât să investești la rândul tău… în tine!

Scopul meu în acest articol a fost să transmit un principiu simplu:

Nu porni de la ideea că dezvoltarea personală e scumpă sau inutilă sau că e imposibil de măsurat impactul ei… Fă câteva estimări și raționamente simple ca să poți lua decizii informate.

Pe piaţă există acum zeci de programe de tot felul. Unele bune, altele mai puțin bune, unele superficiale, altele profunde…

Majoritatea NU îți oferă tabloul complet al dezvoltării tale ca individ pe o perioadă de măcar 1-2 ani, ceea ce e păcat…

Când investești în autoeducare ar trebui să obții efecte transformaționale, nu doar motivaționale…

În viziunea mea, un program de dezvoltare personală ar trebui să te implice pas cu pas, din aproape în aproape, astfel încât să înveţi în ritmul tău, fără forțare, dar și fără delăsare.

Un astfel de program este Bootcamp University, la care clădesc de mai bine de un deceniu şi care produce efecte pe mai multe decenii… În acest program vei învăţa cum să ai libertate financiară, cum să te bucuri de prosperitate şi cum să ai energie pentru a deveni lider.

Decide cât timp, bani și efort vrei să aloci propriului tău succes, estimează ce beneficii vei obține de acolo și treci la acțiune…

Chiar dacă Brian Tracy nu are dreptate și rata de recuperare a investiției nu e 3000%, ci doar 300%, sau poate 100%, tot e mult mai mult decât îți poate aduce orice proiect (poate cu excepția propriului business, dar și acolo ai de învățat de îți sar capacele, până să atingi asemenea performanțe…)

Este mai bine să estimezi în mod corect, decât să greșești în mod exact! (Warren Buffett)

Investește inteligent!
Investește în tine!
Inspirație!

Andy Szekely

PS – Vrei să investeşti inteligent în viaţa ta? Am creat pentru participarea ta la Bootcamp o ofertă specială. Intră aici: http://money.bootcamp.ro/

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Interesant,ma regasesc in acest articol!Este exact ce mi doresc in fiecare zi: sa devin mai bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!