Acasa » Motivaţional » Ce anume determina aparitia depresiei la tineri?

Ce anume determina aparitia depresiei la tineri?

Desi depresia este intens studiata – din cauza raspandirii sale si a felului insidios in care ii afecteaza pe pacienti – nu se cunosc cauzele ei in mod precis. Se presupune ca ar fi vorba de un complex de factori. Aceeasi factori ii afecteaza pe toti, indiferent de varsta. E posibil ca in cazul tinerilor hormonii sa aiba o pondere mai mare decat in alte cazuri. 

Chimia creierului

Neurotransmitatorii sunt substante chimice care se gasesc in creier si au functie de transportare a semnalelor. Cand aceste substante chimice sunt anormale sau afectate, functia receptorilor nervosi si a nervilor se schimba, ceea ce duce la depresie. Practic creierul este confuz din cauza semnalelor distorsionate pe care le primeste. 

Hormonii

Modificarile la nivel hormonal pot provoca depresia atat la tineri cat si la adulti. Se cunoaste faptul ca hormonii regleaza fin functionarea organismului, asa ca daca acestia nu se mai regasesc la nivel optim sunt afectate foarte multe organe, inclusiv starea de spirit. Tinerii sunt mai vulnerabili, pentru ca trec prin multe schimbari in drumul lor cate maturitate. La fel se intampla si cu adultii de varsta mijlocie, mai ales cu femeile care trec prin menopauza – ies din varsta fertila. Dar nu numai ele ci si cu cele care urmeaza sa nasca sau au nascut de curand. 

Ereditatea

Depresia este mai frecventa la persoanele ale caror rude de sange – cum ar fi parintii sau bunicii – au aceasta boala. Se presupune deci ca cel putin partial ar fi si ereditatea una dintre cauze. Insa, e necesar ca studiile in domeniu sa continue pentru a capata certitudine. Au fost cazuri de tineri care si-au acuzat parintii ca le-au transmis aceasta boala. E clar ca daca ereditatea chiar este o cauza, parintii transmit involuntar problema copiilor lor. Deci nu pot fi acuzati de ceva ce nu pot controla. 

Traumatismele precoce

Evenimentele traumatice din copilarie, cum ar fi abuzul fizic sau emotional sau pierderea unui parinte, pot provoca schimbari in creier care fac o persoana mai sensibila la depresie in comparatie cu altele. Totusi, sunt si persoane traumatizate in copilarie care nu au dezvoltat boala. Conteaza deci si cum te raportezi la boala, daca lupti sau daca o lasi sa faca ravagii.

Modelele de gandire negativa

Tinerii se simt adesea neajutorati pentru ca nu au experienta in a se raporta la toate lucrurile din jurul lor. Si pentru ca le este mai usor, apeleaza la modelele de gandire ale parintilor. Daca acestea sunt gresite sau bolnave tot asa vor gandi si tinerii. Sunt putini cei care isi depasesc conditia si invata sa gandeasca individual. Numai acestia sunt capabili sa gaseasca solutii la provocarile vietii.

In acest mix de factori care conduc la depresie e cel putin unul pe care orice persoana, indiferent de varsta, sex, statut social, traume, etc. il poate controla – felul in care se raporteaza la boala si cum se lupta sa scape de ea. In aceasta lupta, ai nevoie de tot ajutorul care ti se poate oferi. Sprijinul familiei si al prietenilor este foarte important. Tratamentul pe care il urmezi si relatia pe care o stabilesti cu specialistii implicati in recuperarea ta. Legatura ta cu grupurile de sprijin formate din persoane care au trecut prin depresie si au invins iti poate fi si ea de ajutor. 

Asadar, tanar sau mai putin tanar, LUPTA! Chiar poti sa invingi depresia. 

Articol furnizat de Psiholog Simona Jeles.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!