Acasa » Atitudine » Schimbare » Ce beneficii ai în situația actuală?

Ce beneficii ai în situația actuală?

M-am lovit de câteva ori de întrebarea “De ce crezi că orice comportament sau acțiune are un beneficiu în spate? Crezi că mie îmi convine să muncesc ca un rob pe un salariu minim?”

Răspunsul meu e același: Da, chiar asta cred.

Și în loc să se enerveze, oamenii ar trebui să se simtă măguliți. Adică, nu e de preferat să cred că rămâi într-o situație nefavorabilă pentru că ai un beneficiu, decât să cred că rămâi pentru că ești masochist? Nu judec persoana. Prefer să mă uit la comportament și să-i găsesc părțile pozitive.

Prin beneficiu înțeleg o parte pozitivă a situației dezastruoase, ceva bun ce îți oferă acel comportament, situație, care te chinuie.

În exemplul de mai sus, unde se poate ascunde beneficiul? Clar că persoanei nu-i place că lucrează pe un salariu mic. Însă dacă ai rate de plătit și banii ăia îți asigură plata lor, poate fi un beneficiu?

Dar dacă ai 2 copii și din banii ăia le cumperi caiete, cărți și ce mai au nevoie ei?

Lucrurile de fapt sunt simple. Și viața e simplă. Noi singuri o complicăm pentru a fi mai interesantă, așa cum vedem în filmele de acțiune. Doar că în loc de dușmani și împușcături, noi ne împușcăm cu propriile limitari și alegeri, iar dușmanii sunt chiar noi și scuzele noastre.

Totul are un motiv pentru a fi exact așa cum este. Firimitura de pe masă nu este un suvenir mistic al prăjiturii de dimineață, ci se află acolo deoarece tu ai decis să nu o îndepărtezi.

Nicio excepție!”- Richard Bach

De fapt, majoritatea lucrurilor din viața ta țin de alegeri. Orice problemă ai, există două variante. O rezolvi sau îți găsești scuze și rămâi acolo. Dacă este varianta a doua, atunci ai un beneficiu de pe urma ei. Iar asta nu e un lucru rău, însă trebuie să îți dai seama care este, dacă vrei să schimbi ceva. Uite câteva exemple:

Nu ești fericit în relația de cuplu? Pleacă! Nu e așa de ușor cum pare, te temi să rămâi singur, nu poți să te descurci financiar, etc? Astea sunt beneficii. Și atunci e normal să rămâi.

Nu ești mulțumit de câți bani câștigi? Dă-ți demisia! Ai rate de plătit, te temi că nu-ți poți începe propria afacere, ai de crescut copii? Astea sunt beneficii. Și e normal să le iei în considerare.

Gândește-te la o situație din viața ta când te-ai simțit frustrat, sătul, nervos și hotărât, ți-ai canalizat toată energia, ai luat alte decizii și ți-ai schimbat viața (sau măcar o parte din ea). Aceea a fost o situație care nu ți-a mai adus niciun avantaj și atunci ai ales să te îndepărtezi de ea.

Orice ai face, este alegerea ta. Ori privești problema din fața ta și te panichezi, ori o transformi în scop. Uite cum transformi o problema in scop: “Nu am bani să călătoresc și tocmai de aceea voi face să câștig mai mulți bani”, “Nu-mi ajung banii de la o lună la alta și tocmai de aceea mă voi educa financiar”, “Nu sunt fericit în relația mea și tocmai de aceea aleg să vorbesc cu cealaltă persoană sau să plec.”

Dacă privești cu atenție grijile din viața ta și renunți la masca de victimă, vei observa că nu există obstacol de netrecut. Ce vezi tu e un obstacol? Sau o scuză? Dacă ai un scaun în fața ta și nu poți trece de el, chemi pe cineva să te ajute și dai vina pe cel ce a pus scaunul acolo? Sau îl dai la o parte din calea ta?

Descoperă beneficiile din situațiile tale pentru a schimba ceva

  1. Gândește-te la o situație ce te deranjează și vrei să schimbi ceva, dar nu crezi că poți.
  2. Pune-ți întrebarea “Ce obțin bun de aici?” Caută avantajele situației și nu te lăsa păcălit de mintea ta care te va sabota spunând “Ce beneficii dom` le, nu obțin nimic.” Stai cu o foaie și un pix în mână până descoperi avantajul situației actuale.
  3. Cum poți obține același lucru, dar altfel? Caută soluții alternative până găsești.
  4. După ce ai găsit alternative de a obține același lucru, dacă încă nu poți face asta, gândește-te ce pași trebuie să parcurgi pentru a ajunge acolo.
  5. Alege diferit. În fiecare zi, ai de făcut o alegere și oricât de ciudată ar fi societatea în care trăiești, tot tu alegi ce faci în fiecare zi. Chiar și amânarea este o alegere. De exemplu, ai amânat să-ți scrii propriile beneficii ale unei situații care te deranjează și să faci ceva diferit, deci ai ales să păstrezi situația de față.
  6. Renunță la scuze. Obstacolele ce-ți par de netrecut sunt doar firimituri, dacă tu alegi să evoluezi și să le îndepărtezi.
  7. Orice problemă apare în viața ta și îți spui “Nu pot”, “Nu știu”, “E greu”, întreabă-te: “E un obstacol? Sau o scuză?”

Dacă ai înțeles această idee, că fiecare problemă, situație, durere, comportament, are în spate un beneficiu/o intenție pozitivă, atunci vei înțelege mai bine și persoanele din jurul tău. Evită să judeci oamenii după ceea ce fac, pentru că nu știi care este intenția pozitivă din spatele acțiunilor lor. Unii caută compătimire, atenție, camarazi alături de care să plângă. Poate i-ai ajuta mai mult dacă le-ai lăuda comportamentele favorabile.

Iar ție, acum că știi de acest beneficiu, îți va fi mai ușor să realizezi unde anume te sabotează mintea ta și cum poți schimba asta.

Dacă vrei cu adevărat să ai o altă viață, fii responsabil pentru ceea ce gândești, ceea ce simți și trăiești chiar acum, căci totul reprezintă rezultatul alegerilor tale trecute. Dacă vrei alt viitor, ia în prezent alte decizii. Stă în puterea ta să faci alegerile potrivite!

Succes!


Raluca scrie și pe blogul său personal: entuziasm.ro.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Foarte simplu si frumos spus : Obstacolele sunt firimituri.

    Corect ! Daca alegi sa actionezi.

    Actiunea face diferenta intre munti si firimituri.

    Oricum, un scriitor spunea ca „Fica de suferinta este mai grea decat suferinta insasi.”

    Iar 1+1 = 2

    Daca am folosi mai des aritmetica in viata noastra, ne-ar fi mai simplu sa facem alegerile corecte.

    Multumesc pentru articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!