Acasa » Practici » Ce stim despre soluțiile de evacuare a fumului in caz de incendiu?

Ce stim despre soluțiile de evacuare a fumului in caz de incendiu?

Scopul acestor sisteme de ventilatie este de a scoate fumul și aerul fierbinte dintr-o clădire in care are loc un incendiu, păstrând astfel coridoarele de evacuare și scările libere pentru evacuarea ocupanților clădirilor dar și pentru a permite accesul pompierilor catre sursa focului. 

Aceste sisteme de evacuare a fumului de la incendii se mai numesc sisteme Shev (Smoke and heat exhaust ventilation) in engleza sau sisteme RWA (Rauch und Wärmeabzugsanlagen) in germana. Societatea comerciala Welkins este la momentul actual sigurul producator de sisteme Shev / RWA din Romania. Practic, aceste sisteme se bazeaza pe niste trape montate in tavan care in momentul aparitiei unui incendiu se deschid automat si permit evacuarea in atmosfera a fumului si a gazelor aparute.

Un sistem de control al ventilatiei are ca efect creșterea timpului de iesire pentru ocupanții clădirilor, putând astfel sa-si salveze viața. Poate parea incredibil, dar 90% dintre decesele provocate de incendii sunt cauzate de intoxicații cu fum, nu de arsuri.

Cum functioneaza aceste trape de fum ?

In principiu, in interiorul cladirilor sunt montate detectoare de fum care pot fi conectate si la centrala electronica de detectare a incendiilor. Atunci cand apare un incendiu, detectorii de fum declanseaza alarma si se deschid automat trapele pentru evacuarea fumului situate in tavan. Aceste trape pot fi actionate fie de un servomotor electric, fie de un motor pneumatic. Exista si posibilitatea ca trapele sa se deschide singure la incendiu, independent de comanda unei centrale.

Daca structura cladirii nu permite montarea acestor trape in tavan, atunci se poate opta pentru instalarea de ferestre pentru desfumare. Aceste ferestre de desfumare functioneaza la fel ca trapele, deci se deschid automat atunci cand senzorii sesizeaza un incendiu, permitand astfel evacuarea in exterior a fumului din interiorul cladirii.

Intrucat la deschiderea trapelor se evacueaza atat fumul cat si aerul fierbinte din interior, putem spune ca astfel sunt protejati atat oamenii cat si materialele din interior care altfel s-ar deteriora, topi sau chiar autoaprinde. De aceea astfel de sisteme Shev sunt utile si in spatiile de depozitare sau productie pt ca protejeaza marfa si echipamentele industriale.

Ventilarea naturală a fumului se bazează pe flotabilitatea gazelor fierbinți. Atunci cand apare fumul, acesta poate fi eliminat din clădire prin deschiderea automată a orificiilor de aerisire. Astfel fumul, gazele toxice și a căldura sunt scoase în aer liber prin gurile de evacuare, facand ca rutele de evacuare și salvare să rămână viabile.

Pentru ca un sistem natural de ventilație a fumului să funcționeze eficient, este necesar să se înlocuiască aerul fierbinte scos afara cu aer proaspăt absorbit prin partea inferioară a clădirii. De aceea trebuie sa existe si guri de aspiratie a aerului rece pentru a obține efectul de ridicare a aerului cald.

Momentul pentru deschiderea tuturor trapelor de aerisire este de mare importanță pentru a permite oamenilor să iasa rapid. Prin urmare, utilizarea unui sistem automat SHEV este foarte recomandată.

Aplicatii ale sistemelor Shew

Soluțiile de ventilație a fumului (SHEV) aparut la incendii pot fi aplicate pentru o mare varietate de tipuri de imobile: cladiri de birouri, centre comerciale, parcari, institutii publice, spitale, scoli, hoteluri, spatii industriale sau depozite de marfa. Ele sunt destinate atat pentru spatiile publice cat si pentru cele rezidentiale.

Pentru a beneficia de un astfel de sistem de evacuare a fumului, este bine sa apelati la o firma avizata pentru montare. Etapele preliminare includ consultanta si proiectarea sistemului, dar trebuie sa aveti in vedere si etapa de mentenata si verificare periodica a sistemului.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!