Acasa » Dezvoltare personală » Cere şi ţi se va da

Cere şi ţi se va da

Există un proverb românesc îndemn biblic ce spune: „Bate şi ţi se va deschide, cere şi ţi se va da, caută şi vei afla.„. Superb proverb, păcat că e atât de simplu încât mulţi refuză să-l înţeleagă şi caută subînţelesurile din el.

De multe ori nu facem anumite lucruri din cauza temerilor. De exemplu unora dintre noi ne e frică să nu fim refuzaţi atunci când cerem un ajutor celor mai „avansaţi”, mai „buni”. Chit că-i vorba de şcoală, serviciu, donaţie sau orice altceva. Avem o frică incredibilă faţă de refuzuri.

Povestea

Am ajuns la un moment dat în viaţa mea să fiu şi eu bun la ceva. Nu contează ce… Ideea e că prieteni, dar şi necunoscuţi, au început să-mi ceară ajutorul cu diverse chestii mici sau favoruri măricele. Am ajutat pe absolut fiecare necunosc care mi s-a adresat politicos şi totodată pe fiecare prieten sau cunoştinţă. Apoi am cunoscut şi acea persoană care nu ştia cum să-mi zică că are nevoie de ajutorul meu. Îi era jenă să îmi ceară ceva, deşi eu ajutam deja tot felul de oameni. Tot ce trebuia să facă era să-mi zică. Dar nu-mi zicea, îi era jenă şi frică că o să spun: „Îmi pare rău, dar nu pot.„.

Poţi obţine tot ce îţi doreşti în viaţă dacă îi vei ajuta pe alţii să obţină ceea ce îşi doresc.

Zig Ziglar

Mie, în primul rând, îmi era jenă să refuz oamenii care aveau nevoie de ajutor. În al doilea rând… în cele mai multe cazuri îmi făcea (şi încă îmi face) plăcere să ajut. Deci, oricum nu aş fi refuzat niciodată persoana aceea.

Între a primi un refuz şi a nu cere trebuie să alegi MEREU să primeşti un refuz.

Dacă primiţi un refuz înseamnă ca aţi cerut. Dacă aţi cerut, aţi făcut tot ce puteaţi să faceţi ca să primiţi ce aţi cerut. N-a fost să fie de data asta… mergeţi mai departe, cereţi altcuiva.

Imaginaţi-vă, ca în Sims, că aveţi deasupra capului o bară de viaţă… dar în loc de viaţă acolo strângeţi refuzuri. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Când se umple bara faceţi un upgrade, deci deveniţi mai buni.

Cereţi fără frică!

Eu am început să cer lucruri (atât mici ajutoare cât şi bunuri sponsorizate) după ce m-am prins că eu ajut cam mulţi oameni. Nu m-am gândit nicio clipă la refuz pentru că mă gândeam că daca eu nu refuz oamenii… de ce aş putea eu fi refuzat? Mulţi din cei pe care i-am ajutat eu la început m-au ajutat mai târziu. Aş putea da o listă întreagă de oameni cărora le mulţumesc că m-au ajutat cu tot felul de lucruri (de la mâncare pentru un eveniment până la HTML şi PHP).

Am văzut cât de uşor mi se deschid uşile şi am rămas plăcut surprins. Mi-am propus apoi să ajung mai sus şi mai sus. Am cerut ajutor în stânga şi în dreapta. Am cerut sfaturi (deci … o putem considera consultanţă) unor oameni ce nu credeam eu că îmi vor răspunde la un mail în veci, am cerut închirierea unui bar gratuit şi multe-multe altele.

Am trimis mailuri, am dat telefoane, am făcut cunoştinţă cu oameni, am cerut păreri şi sfaturi şi nu cred că am primit peste 2 refuzuri până acum. Şi atunci când le-am primit să nu credeţi că am început să plâng şi să mă retrag. Nu! Dimpotrivă… M-am gândit, poate chiar puţin nepotrivit, dar aşa am trecut eu peste: „Eh, doar un alt om rău ce nu vrea să mă ajute. Mergem la următorul.”.

Concluzia (schematizată)

1. Cânt ţi se cere ajutorul fă tot posibilul să ajuţi. Vei fi ajutat de cel ce l-ai ajutat fix atunci când ai nevoia mai mare.

2. Fă cunoştinţă cu oamenii pe care-i admiri sau care crezi că te pot ajuta şi nu-ţi fie frică să le ceri ajutorul. N-ai nimic de pierdut.

Jesus of Nazareth (Matthew 7: 7-8)
Ask, and it will be given you; seek, and you will find; knock, and it will be opened to you. For everyone who asks receives, and he who seeks finds, and to him who knocks it will be opened.

Şi un mic video:

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

9 răspunsuri

  1. Ariel, mi-a placut articolul tau. Am o mica obiectie. Dupa parerea mea, ajuta pe cine crezi ca merita (nu pe cine poti!) si nu astepta ca aceeasi persoana sa te ajute inapoi. Vei primi ajutor cu siguranta de la cineva, dar nu in mod obligatoriu ca rezultat direct al actiunii facute de tine ci ca un rezultat al modului tau deschis de viata. Nu uita, ajuta pe cine crezi ca merita – nu pe oricine.

  2. Înţeleg unde baţi dar priveşti problema din partea goală a paharului. Am „încercat” să transmit scurt de tot ce încerci tu să spui, dar se pare că n-ai observat:

    „Am ajutat pe absolut fiecare necunosc care mi s-a adresat politicos”.

    E adevărat, ajută pe cine consideri tu că merită. De acolo şi „politicos”-ul meu.

    Şi da, desigur, nu te aştepta să te ajute ABSOLUT fiecare persoană ce ai ajutat-o tu în prealabil. Aşteptările astea nu-s prea drăguţe. 😀

  3. am lucratin echipa.mam asociat cu un coleg.la scurt timp am avut un mic accident. ma parasit. am ramas singur.parasit .ma retrag in singuratate si nimeni nu zice nimic.singur trist si parasit…………………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!