De când omul preistoric a descoperit focul, acesta a început să își diversifice dieta cu o varietate de alimente noi. Și pentru că una dintre cele mai vechi rețete de preparare a cărnii a fost prăjirea acesteia la flacără deschisă, strămoșii noștri au descoperit că cea mai ușoară cale de a face asta este să înfigă bucăți de carne pe țepușe lungi de lemn. Această invenție a primei frigărui din istoria omenirii a reprezentat doar începutul pentru această ustensilă devenită atât de populară în bucătăriile din lumea întreagă.
Ușurința cu care pot fi realizate și folosite frigăruile a făcut că acestea să rămână peste timp cea mai folosită metodă de a prepara mâncarea la flacără deschisă, fiind folosită în mod regulat de toate civilizațiile și națiunile încă de la începutul lumii și până astăzi.
Tradiția de a folosi frigărui a fost înregistrată în istoria multor regiuni ale lumii. Japonia are o istorie foarte lungă în ceea ce privește gătitul cărnii peste cărbuni încinși, iar în Hawaii unde se contopesc mai multe tradiții ale civilizațiilor din Pacific, aproape toate preparatele presupuneau frigerea sub formă de frigărui la foc deschis, începând de la carne și până la fructe.
În timpurile moderne, frigăruile sunt folosite în diverse moduri. În plus, față de utilizarea tradițională, astăzi ele sunt folosite pentru a servi bomboane și alte produse dulci, grupate pe o țepușă, precum și decorațiuni pentru cocktail-uri și multe alte tipuri de alimente care sunt vândute „pe un băț” în magazinele ambulante de la colțul străzii.
Materialele din care sunt fabricate frigăruile moderne variază de la lemnul și bambusul tradițional, până la sticlă, metal și alte materiale decorative.
Indiferent dacă preferați frigărui de pui, de porc, legume, peste sau fructe de mare, trebuie să știți că există câteva mici secrete de care să țineți cont pentru ca preparatul final să fie unul delicios. În primul rând, este indicat ca țepușa pe care înfigeți carnea sau legumele să fie înmuiată în apă, bere sau vin, cel puțin 15 minute, pentru ca aceasta să nu ia foc atunci când o puneți pe jar.
Un alt lucru important de care trebuie să țineți cont este să combinați pe o frigăruie ingrediente care au același timp de gătire și să le tăiați la aproximativ aceeași dimensiune. Altfel, unele din ele vor rămâne negatite, în timp ce altele se vor arde.
Dacă pe frigărui înșirați legume sau carne slabă (pui, peste), ungeți suprafața grătarului cu ulei, pentru că acestea să nu se lipească.