Avem tot mai mulți prieteni și tot mai multe conexiuni, cel puțin pe Facebook, Linkedin, Twitter, etc. Interacționăm și facem cunoștintă cu tot mai mulți oameni. Eu am câteva mii pe Linkedin, câteva mai multe mii pe Facebook și câteva și mai multe mii contacte in agenda telefonului.
În toată această aglomerație ajung să le dau dreptate celor de la Placebo, I ”have too many friends, too many people, that I’ll never be there for.”
Au fost făcute mai multe studii de psihologie socială pe numărul de oameni cu care putem avea relații apropiate. Amintesc aici de cercetările lui Robin Dunbar. E celebru pentru numărul lui Dumbar – numărul de 150 de prieteni pe care putem să îi avem. Limita are o cauză dublă: congnitivă (impusă de creierul nostru) și de timp (nu avem când să fim prieteni cu mai mulți).
Acest 150 e numărul mare care include relațiile stabile. Interesant e că Dunbar vorbește și încă trei cercuri mai mici incluse în acest cerc de 150 de oameni. Cercurile de 5, 15 și 50 de oameni.
Cei mai importanți 3-5 oameni din viața ta:
– sunt aceia alături de care petreci jumătate din timpul tău social (relațiile acestea devin șterse dacă nu investești timp în ele)
– îți oferă suport emoțional
– sunt acelea la care mergi pentru ajutor (chiar și finainciar)
– include și partenerul (significant other)
Cei mai importanți 12-15 oameni din viața ta:
– sunt aceia alături de care petreci trei sferturi din timpul tău social
– aceia a căror moarte te-ar devasta
– interesant că e și numărul juraților în sala de judecată
Am aflat așadar care e, potrivit lui Robin Dunbar, testul pentru a afla care sunt oamenii cu adevărat importanți pentru tine. Aceia a căror moarte te-ar devasta.
Știu că nu e un exercițiu ușor sau plăcut de făcut însă te invit să te gândești cine sunt aceste 12-15 persoane atât de importante pentru tine. Nu cred că va dura mai mult de 5 minute.
La ce te va ajuta? Vei avea mai multă claritate și vei avea grijă mai mare să asculți de vorbele lui Octavian Paler ”Am învățat că trebuie să te desparți de cei dragi cu cuvinte calde
s-ar putea să fie ultima oară când ii vezi.”
Eu am învățat asta pe propria piele. Anul trecut a murit profesoara mea de română din liceu și chiar am fost devastat. Cu atât mai mult cu cât nu ne mai văzusem în ultimii ani.
Eram prins în o mulțime de activități și mă străduiam să le arăt oamenilor prin platforma usetogether.com că obiectele fizice nu sunt atât de importante și că le putem share-ui între noi (prin împrumuturi, schimburi și donații).
Mi-am dat seama că le spun oamenilor ce să nu facă în loc să îmi concentrez eforturile să îi fac pe oameni să înțeleagă direct că cel mai importante în viață sunt relațiile cu oamenii apropiați, nu lucrurile fizice. Așa am creat acum aplicația de mobil Favorit.es (disponibilă pe Android momentan) care îți aduce aminte să ții legătura cu cei dragi – de obicei pe cei dragi îi treci la favoriți în agenda telefonului și de aici numele aplicației.
Practic aplicația îți amintește să comunici (sunat, mesaj, mail) sau să te întâlnești cu fiecare dintre cei dragi dacă nu ai făcut-o în ultima săptămână. E mai bine direct pe telefon deoarece telefonul știe când ai sunat sau dat mesaj ultima dată. Pe viitor te va ajuta chiar să îți îmbunătățești relația cu aceștia – ne ajută în acest demers Hedi Hoka, doctor în psihologie.
Te rog să folosești aplicația și să îmi dai feedback (mă găsești pe Facebook) și să îmi spui tu ce faci pentru a avea o relație mai bună cu cei dragi.