Contează oare ceea ce fac?

Aud la părinți, prieteni, oameni de pe stradă spunând: Ce contează atât pentru tine treaba asta cu voluntaritului/caritatea/ONG-urile etc? Nu e ca și cum chiar poți schimba ceva, sau să zici că se vede vreo diferență. Lucrurile vor fi la fel.

Am fost întrebată de nenumărate ori, oarecum retoric: Ce mare brânză crezi că rezolvi? Ce faci tu e doar o picătură în tot oceanul, de ce te mai agiți atât?

Dar eu le spun: Oceanul ar avea mai puțină apă dacă nu ar fi acea picătură de care vorbești! O picătură de ulei afectează toată apa și viața din ocean. Și dacă o picătură micuță poate avea o influență asupra oceanului, atunci putem gândi la fel și despre viețile noastre, și viețile celor din jurul nostru.

Da, nu putem schimba lumea, să fim serioși, dar putem cu siguranță să ne schimbăm pe noi înșine, și astfel să schimbăm lumea cuiva! Cu toții avem puterea de a contribui cu o diferență pozitivă cel puțin în viața unei singure persoane. Și de la acea persoană, alții se vor alătura, alte idei vor veni, numai lucruri bune vor năvăli! Veți fi surprinși the efectul “bulgărelui de zăpadă”!

Deci… Da! Contează dacă ridic un gunoi de pe jos, dacă refolosesc o foaie hârtie, dacă păstrez spațiile publice curate, dacă petrec 10 minute ajutând pe cineva, sau daca împart mâncarea mea cu un om care nu are adăpost.

Spun asta ținând cont de două motive relevante în acest sens:

  1. Valorile mele personale trebuie să fie dovedite prin acțiunile pe care le fac, în concordanță cu faptele mele, pentru că faptele vorbesc mai mult decât cuvintele.
  2. Pot da un exemplu celor din jur! Nu știi niciodată pe cine vei inspira sau cine va fi influențat de faptele și atitudinile tale, care de altfel fac parte din convingile noastre cele mai puternice!

În final, dacă te-ai întrebat vreodată, dacă ceea ce faci are vreun efect, dacă munca ta chiar contează pentru cineva…Nu te îndoi! Da, contează întotdeauna! Pe scurt, cred că aceasta este atitudinea care atrage sclipirile succesului! De ce? Pentru că în viață avem doar trei alegeri: renunță, contribuie, dă tot ce ai mai bun! (Care sună mult mai bine în varianta ei americană – Give up, give in or give it all you’ve got!). Oricum ar fi spusă, în orice limbă, o puteți aplica oricând trebuie să luați decizii!


Articol scris de Ruxandra Oprică.

Coordonator proiecte – Rețeaua CAN Brașov

(www.canbv.rowww.multimedia.canbv.ro)

Mentor școlar – Roma Education Fund

(www.romaeducationfund.ro)

Mini-Motivonti
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: